SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Acasa, in Satul Copiilor

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

Pe 30.000 de metri patrati, unul dintre cele mai importante ONG-uri care activeaza la nivel mondial, a construit in localitatea Cisnadie un camin pentru copii romani. Este vorba de SOS-Kinderdorf, o organizatie internationala ce si-a inceput activitatea in Romania in 1990. Trei ani mai tarziu se inaugurau deja doua sate pentru copii: cel din Cisnadie si cel din Bucuresti. De atunci, implicarea organizatiei a crescut, asa ca, in plan national, a urmat al treilea sat - cel din Hemeius (judetul Bacau), iar in plan local Satul Copiilor din Cisnadie si-a dezvoltat activitatea si pe alte coordonate. La Cisnadie am poposit si noi pentru a-i cunoaste pe cativa dintre copii de aici si pe cei care le poarta de grija: mame sociale, educatoare, pedagogi, psihopedagogi, ingrijitoare...

Un camin iubitor pentru fiecare copil

Acesta este deviza sub care isi desfasoara activitatea SOS-Kinderdorf, iar ea este respectata si la Cisnadie, acolo unde, intr-un sat ca de poveste cu alei largi si spatii verzi, locuiesc copii din Romania. "Oferim sansa la o viata normala copiilor care nu pot fi ingrijiti de parinti, crescandu-i intr-un mediu familial echilibrat. in Sat avem 57 de copii care stau in regim de permanenta, adica locuiesc aici in 12 case familiare. in luna decembrie, vom primi inca trei copii. in fiecare casa, avem o mama sociala care se ocupa de 4-5 copii. in Sibiu, avem doua comunitati de tineri: sunt 29 de adolescenti care au terminat clasa a VIII-a. Exista consilieri care pastoresc aceste comunitati. Atunci cand un copil implineste 18 ani, noi nu incetam sprijinul pe care i-l acordam. De exemplu, daca se angajeaza, organizatia ii plateste chiria in primii trei ani", spune Florin Hariga, directorul Satului.

in paralel cu acest sprijin permanent oferit copiilor si tinerilor, organizatia deruleaza si activitati de consiliere pentru copii si familii in scopul prevenirii abandonul familiar. De fapt, pastrarea legaturilor cu familia de provenienta a copilului este unul dintre obiectivele acestei organizatii, asa ca minim o data pe an fiecare copil este dus de SOS-Kinderdorf in vizita la familia sa, separat de vizitele pe care parintii le fac copiilor.

15.000 euro pentru o casa

Spuneam ca SOS-Kinderdorf nu renunta la copii odata ce acestia implinesc 18 ani. Despre chirie sau sprijin pentru continuarea studiilor am vorbit deja, dar poate nu stiati ca organizatia acorda tinerilor un sprijin financiar nerambursabil in valoare 15.000 euro pentru a-si cumpara o locuinta. Bineinteles ca exista si conditii: tinerii trebuie sa aiba un loc de munca si, odata ce s-au angajat, trebuie sa economiseasca un procent din salariu. Va intrebati daca aceasta reteta a avut succes? Da. Trei tineri crescuti de SOS-Kinderdorf si-au cumparat locuinta, iar altii patru au achizitionat terenuri pentru a-si ridica o casa. Au absolvit studii cu profil tehnic, medical si acum sunt angajati ai unor companii sau institutii din Romania sau din strainatate. "Procentul de reusita este de 65 %, iar aici intra cei care reusesc sa devina independenti, care au un loc de munca. Ne dorim ca procentul sa creasca, insa studiile de specialitate arata ca un asemenea procentaj de reusita e foarte bun", adauga Florin Hariga.

Mama pentru patru baieti si o fata

Va intrebati poate cum e viata intr-una din casele din Satul Copiilor? La fel ca in orice alta familie bine inchegata. Exista un program, exista disciplina, exista dragoste si exista armonie. "O zi din viata noastra nu e diferita de una dintr-o familie obisnuita. Copiii se trezesc dimineata, isi fac toaleta, servesc micul dejun, apoi pleaca la scoala. Cat timp sunt la ore, am ceva mai mult timp liber. De fapt, e timpul alocat curateniei si gatitului. Apoi, cand copiii se intorc de la scoala mancam impreuna, facem lectiile... Meniul il stabilim tot impreuna pentru ca fiecare copil are preferinte lui. Dupa-amiaza sunt activitati de timp liber, pe care le desfasuram in casa sau la sediul Gradinitei SOS. Seara, fiecare copil isi face treburile din sectorul lui contribuind la ordinea din casa", spune una dintre mamele de aici. Lucreaza pentru SOS-Kinderdorf de sase ani, iar acum are in grija cinci copii, cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani.

Daca e sa te iei dupa ordinea si curatenia care domnesc in casa, nu s-ar zice ca aici locuiesc cinci copii, dar de indata ce numeri paturile supraetajate din dormitoare si de indata ce in fata iti apar cinci ghiozdane, te convingi ca asa e. Ordine exista si la capitolul invatatura, asa ca unul dintre mezinii familiei se poate lauda cu calificative de "foarte bine" la Romana, la Lucru manual, chiar daca la Matematica s-a mai strecurat cate un "bine". De concurenta are parte chiar aici, acasa, pentru ca fratele lui mai mare a strans destule diplome.

La capitolul conditii, trebuie spus ca cele asigurate de SOS-Kinderdorf pentru acesti copii nu se regasesc in orice familie. Casele familiare au suprafete considerabile, au parter, mansarda si demisol cu spalatorie si uscatorie, si sunt dotate cu toate cele necesare. in plus, copiii beneficiaza de activitati de recreere, de la excursii in alte orase la activitati desfasurate la sediul Gradinitei SOS-Kinderdorf.

Cerc de pirogravura si meditatii la matematica

Spatiul Gradinitei SOS-Kinderdorf nu este dedicat in exclusivitate celor mici, pentru ca tot aici se desfasoara activitatile de recreere sau meditatiile pentru diferite materii. Cum isi antreneaza copiii imaginatia si cum se pregatesc sa-l intampine pe Mos Craciun? Prin crearea de braduti la Cercul de pirogravura, prin ornamente de iarna realizate la Cercul de creatie sau prin notele bune pe care e musai sa le obtina, mai ales ca beneficiaza de ajutor pentru materii precum Matematica, Limba romana, Limba engleza. "Avem o promovabilitate scolara foarte buna in randul copiilor nostri. in anul scolar trecut, un singur copil a fost corigent, dar a reusit sa recupereze si in vara a trecut examinarea pentru corigenta", mentioneaza Florin Hariga.

Sportul e si el in carti, asa ca exista teren special amenajat si, in plus, copiii participa la competitii sportive alaturi de copii din satele SOS-Kinderdorf din Macedonia si Bulgaria.

in cadrul Satului din Cisnadie functioneaza si o Tabara de vacanta. A fost inaugurata in mai 1997 si gazduieste anual micuti din toata tara. Tabara este gratuita si este destinata copiilor care provin din familii cu posibilitati financiare reduse.

Amalia Nastase, Dragos Bucurenci si o echipa de filmare din Bucuresti au poposit, saptamana trecuta, la SOS Satele Copiilor Cisnadie, pentru a fi alaturi de cativa dintre micutii care locuiesc aici. Totul s-a intamplat in cadrul emisiunii "Voluntar de profesie" in care Dragos Bucurenci are ca invitati speciali voluntari din cadrul programului " Voluntar de profesie " si vedete care se implica pentru a-si ajuta semenii.

Amalia Nastase si Dragos Bucurenci au petrecut o dupa-amiaza in mijlocul catorva copii, iar primele scene filmate o infatisau pe Amalia impletind coditele unei fetite, in timp ce Dragos Bucurenci se juca, alaturi de baieti, cu avioane.

Fosta sotie a tenismanului Ilie Nastase desfasoara, de mai multi ani, activitati de caritate si proiecte dedicate copiilor, iar actiunea de la Cisnadie s-a inscris pe aceeasi linie. Amalia Nastase il sustine, in acest proiect, pe George Christian Cune, voluntar SOS Satele Copiilor Romania.
de Maria Spatariu


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 22 noiembrie 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter