SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Banii europeni ajung greu la sate

Stiri din Sibiu: Economic Adauga un comentariu »

Banii europeni pentru dezvoltarea zonelor rurale ajung mai greu in judetul Sibiu, comparativ cu altele invecinate, din cauza criteriilor de selectie, a modificarilor din legislatie, care apar de la o sesiune la alta, si a faptului ca cei care au depus proiecte si nu au fost selectati nu sunt tentati sa-si repuna dosarele.

Mircea Teuceanu, directorul adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Sibiu, a prezentat ieri, in sedinta Colegiului Prefectural situatia Programului National de Dezvoltare Rurala a Romaniei (PNDR) pentru perioada 2007-2013 si a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) 2007-2013.

Schimbarile din SAPARD au indepartat solicitantii

Probleme au aparut si pentru ca nu s-au mentinut regulile de baza ale programului SAPARD. Practic, s-a renuntat la principiul " primul venit, primul servit ", iar proiectele neselectate in sesiunea de depunere nu mai raman in stand-by pana la implementarea urmatoarelor sesiuni.

Selectia se face la nivel national pe baza unor criterii si punctaje care se schimba aproape la fiecare sesiune de depunere de proiecte, iar proiectele nu mai raman in asteptare, motiv pentru care, in judetul Sibiu, au fost depuse la OJPDRP Sibiu, 463 de proiecte in valoare de 211 milioane de euro, din care au fost contractate doar 289 de proiecte.

Teuceanu explica aceasta situatie prin faptul ca judetul Sibiu are o particularitate aparte, a pierdut la punctaje in fata altor judete, din cauza gradului de saracie, care este un criteriu si care in judetul Sibiu este mai mic decat in altele.

Un alt motiv este faptul ca s-a lucrat mai putin teren arabil in sistem de exploatatii mijlocii si mari, iar accesarea masurilor de investitii pentru modernizarea fermelor a fost mai redusa.

in plus, micii producatori agricoli se plang ca nu au acces in piete din cauza comerciatilor, care au monopolizat mesele si impun preturi duble sau triple fata de cele pe care le ofera producatorilor de la care cumpara marfurile.

in localitatile montane, care apartin administrativ de orase ca Miercurea, Saliste, Cisnadie, Talmaciu, Avrig, masurile de turism rural, agroturism si sprijinirea activitatilor neagricole nu pot fi accesate.

La nivelul judetului Sibiu, niciun tanar absolvent nu a accesat masuri cu specific agricol deoarece tinerii nu sunt eligibili pentru creditare de catre banci pentru ca nu au " istoric ".

Greu si pentru primarii

Åži pe Masura 322 din PNDR (dezoltarea infrastructurii rurale), comunele au depus un numar de 44 de proiecte din care au fost selectate doar 10.

"Personal am sprijinit intocmirea acestor proiecte deoarece primul ministru al Romaniei a afirmat public ca toate proiectele eligibile si viabile din punct de vedere economic vor fi contractate. Sper ca proiectele neselectate vor fi finantate conform OUG nr. 105/2010", spune directorul adjunct al OJPDRP.

in ultima perioada, angajatii Oficiului s-au intalnit cu posibilii solicitanti ai fondurilor nerambursabile, cei mai multi s-au aratat interesati sa depuna proiecte pe Masura de sprijin 100% nerambursabil, sprijin pentru fermele de semisubzistenta.

Specialistii estimeaza ca anul acesta ar fi posibil ca la nivelul judetului sa mai fie depuse peste 4oo de proiecte pe aceasta masura.

Cereri de 14 miliarde euro

incepand din 2007 si pana in 2013, Uniunea Europeana pune la dispozitia Romaniei 31 miliarde de euro, din care peste 12 miliarde pentru spatiul rural .

Din aceasta suma, prin FEADR se deruleaza 8,2 miliarde destinate investitiilor in spatiul rural implementate de APDRP si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar prin Fondul European pentru Garantare Agricola suma de peste 4 miliarde de euro pentru subventii, implementate de Agentia de Plati si Interventia in Agricultura (APIA).

La sumele nerambursabile UE se adauga sumele nerambursabile nationale, care in cazul investitiilor sunt de 2 miliarde de euro.

in total, fondurile nerambursabile destinate spatiului rural sunt de 12,2 miliarde de euro, iar din martie 2008 si pana acum au fost depuse si verificate la nivel national de catre APDRP peste 50.000 de proiecte in valoare de 14 miliarde de euro.

Toata aceasta suma ar putea fi atrasa, teoretic, insa ar fi nevoie de interventia Ministerului Agriculturii, care sa gaseasca modalitati sai determine pe cei care si-au depus proiecte neselectate sa le redepuna.
de Sorana Maier


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 24 februarie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter