SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



La inmormantarea Inalt Prea Sfintiei Sale Bartolomeu al Clujului

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Am vazut la 25 martie 2006 Clujul stralucitor in sarbatoare, de la oficialitatile in frunte cu presedintele tarii si oficialitati, la taranii din satele transilvane, cu tulnice sau calari pe bidivii cu ciucuri mari, tricolori: era ziua intronizarii Episcopului si Mitropolitului Bartolomeu Anania, pe scaunul de intaistatator al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei, si Maramuresului.



Am revenit la Catedrala Ortodoxa din Cluj-Napoca, joi, 3 februarie 2011, pentru a participa la funeraliile inalt Prea Sfintitului Bartolomeu al Clujului. Ca si intaia data, in preajma inaltului cleric roman m-a adus medicul Dr. Gheorghe Telea, prietenul de-o viata al defunctului plans de o mare de oameni, de la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Premierul Ţarii, si de la inalti clerici ortodocsi si de la alte culte, la calugari si maicute, in mijlocul unei mari de oameni de rand si somitati ale neamului, cu totii adunati in joia cea rece si trista, spre a-l conduce pe Parintele Bartolomeu pe ultimul drum. De data aceasta a fost organizata o centura de paza si ordine, blocand un culoar de acces auto in jurul pietii catedralei, spre deosebire de momentul din urma cu sase ani. Dar atunci, multimea inconjurase in alai toata piata din fata Palatului mitropolitan, si parca nici carele televiziunilor nu erau asa de multe, iar ceremonia se desfasurase la vedere, pe o scena montata chiar pe scarile catedralei. Acum, slujba de inmormantare se oficia inauntru, fireste, iar accesul in interior era deja oprit de jandarmi, cand am ajuns noi. Am patruns cu greu, doctorul Telea fiind nascut in aceeasi luna cu marele sau prieten de care ne desparteam: aproape 90 de ani. Parintele Bartolomeu al Clujului nu mai apucase, la 18 martie, sa implineasca varsta pamanteasca rotunda. Dar mostenirea pe care o implinise si pe care ne-o lasa el noua, in veac si in absolut, era imensa. Spiritul, intelectul, talentul literar si vocatia pastorala autorul poemului dramatic Mesterul Manole si le-a inzidit toata viata, la temelia marelui edificiu al spiritualitatii si culturii romanesti. inalt Prea Sfintitul Bartolomeu incheia simbolic o existenta de jertfa creatoare, fiind ingropat la radacina zidurilor Catedralei Mitropolitane din Cluj, in cripta dedicata inaltilor ierarhi ai locului. Citez din Cuvantul pregatit de noi, pentru a fi rostit de dr. Telea la acest moment:



"Eu il cunosc pe copilul nascut in satul Glavile, judetul Valcea, la 18 martie 1921, inca de pe cand era un tanar calugar student devotat credintei crestin-ortodoxe si luptator pentru libertatea romanilor. Eram amandoi la Cluj, umar langa umar, in anul istoric 1946, cand Ardealul de Nord - cu orasul studentiei noastre, Clujul, - revenea la trupul patriei-muma. De la organizarea de atunci a grevei studentesti si universitare antirevizioniste si anticomuniste, si pana azi, cunosc indeaproape evolutia clericului Anania, intrat in monahism la Manastirea Antim din Bucuresti, la 1942, cel care a primit la 1967 harul preotiei si rang de arhimandrit. il cunosc si il respect pe organizatorul si conducatorul studentimii Romanesti din Clujul anului 1946, care a patimit in inchisorile comuniste cu lanturi la maini si la picioare, care mai apoi si-a urmat destinul in periplul american, care s-a reintors la functiile administrative bisericesti, care s-a retras la Manastirea Varatec din 1982 pana in 1993. Sunt dintre aceia care cunosc si admira ctitoriile sale de zid si de suflet, ctitoriile de cuvant scris si vorbit, in drumul suitor al Parintelui Anania, pana la treapta arhiereasca de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Parintele Mitropolit Bartolomeu a fost distins pentru meritele sale in activitatea bisericeasca cu "Crucea Patriarhala " din partea Patriarhiei Romaniei, cu "Ordinul Sfantului Mormant " din partea Patriarhiei Ierusalimului, cu "Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel " din partea Patriarhiei Antiohiei. El este, a fost si va ramane eroul revoltei noastre studentesti, care s-a luptat si a invins primind libertatea colegilor sai studenti in anul revoltei, platind mai tarziu cu propria sa libertate curajul de a infrunta puterea comunista, iar azi el este carturarul poet, romancierul, nuvelistul, dramaturgul si alcatuitorul unei diortosiri a Bibliei in limba romaneasca (la anul 2001) - scriitorul total, jurnalistul, publicistul, initiatorul revistei si postului de radio crestin-ortodoxe "Renasterea ", eruditul Valeriu Anania. Monumentalul sau volum de Memorii, aparut in 2008 a primit Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania in anul 2009 [...] in martie, anul acesta, Bartolomeu Valeriu Anania, fratele meu mai mare, ar fi implinit 90 de ani.



Acum, el pleaca dintre noi, in varsta fara de varsta, a nemuritorilor neamului romanilor. Ctitoriile sale din piatra, din zid si din lemn, sau din cuvant si slova scrisa, de-ar fi numai sa le enumeram, ar umple pagini intregi. Ramane un popor de crestini care sa-l laude, sa-l mosteneasca in ascultare si sa-i poarte recunostinta gandului bun si pios.



Odata cu Bartolomeu al Clujului, se stinge o lumina a noastra, a tuturor. Mie, imi moare un frate de suflet, pe care l-am iubit o viata intreaga. Dar el merge sa lumineze si sa deschida cale pentru noi toti.



Domnul sa-i primeasca sufletul in imparatia Sa, iar pe noi sa ne intareasca, pana la reintalnirea de Dincolo! [...]



ii multumesc bunului Dumnezeu pentru darul ce mi-a fost dat in tineretea studenteasca de aici, de la Cluj, cand in viata noastra a intrat personalitatea celui ce avea sa fie numit Leul Ardealului; acela pe care cu indreptatita mandrie eu il numesc: Luceafarul de zi si de noapte al Bisericii Ortodoxe Romane ".



De vorbit au vorbit in catedrala inmormantarii de la Cluj, numai doi slujitori ai Sfantului Altar. Din cuvantul Preafericirii Sale Patriarhul Daniel, am retinut observatia ca, poate mai mult decat de scrieri dedicate serviciului liturgic, Bartolomeu al Clujului se ocupase de alcatuirea unei deosebit de bogate si de valoroase opere literare de dramaturg, poet, prozator si gazetar, din care insa nu lipsea niciodata componenta teologica ce marturisea vocatia pastorala a celui care semna cu numele de mirean, Valeriu Anania.



Odata, de ziua sa de nastere, ii adusesem branduse, iar Parintele, pe atunci episcop, se bucurase din tot sufletul sau de copil de tarani iubitori de natura si trecut prin vamile nenorocirilor si rautatilor omenesti, adica suflet de poet. Mereu, de atunci, primavara, la vederea brandusilor, gandul ma va purta la Cluj, unde de-acum isi doarme somnul de veci inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu al Clujului, aparatorul neamului nostru si al dreptei credinte.



Fie-i calatoria luminoasa in Cer, iar asezarea de-a dreapta Mantuitorului, linistita!



 



Sibiu-pe-Cibin,



3 Faurar 2011,



mihai posada





Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 07 februarie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter