SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Peripetii si aventura la "Comorile din Tara Oltului "- editia a III-a

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

66 de copii din intreg teritoriul sibian al Ţarii Oltului, baieti si fete cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani (11 echipaje), reprezentanti ai localitatilor Arpasu de Jos, Arpasu de Sus, Carta, Cartisoara, Scoreiu, Porumbacu de Jos, Avrig, Marsa, Racovita, Turnu Rosu si Boita, alaturi de profesori coordonatori sau insotitori din randul comunitatilor pe care le reprezinta, s-au prezentat vineri, la orele amiezii, la Biblioteca Oraseneasca Avrig (Sala "Pavilion " a Casei de Cultura Avrig), plini de energie si chef de competitie, de dorinta de a demonstra ca au cea mai buna conditie fizica, dar, in acelasi timp, cunosc mediul, au un simt al observatiei dezvoltat si stapanesc cel mai bine cunostintele generale (istorie, personlitati, traditii si obiceiuri, curiozitati naturale etc) despre teritoriul de unde provin.

Dupa sosirea tuturor echipajelor si punerea la punct a catrorva chestiuni organizatorice (timp in care participantii au reusit sa se cunosca si sa se imprieteneasca), s-a facut deplasarea spre zona unde urma sa fie amejanata tabara de corturi.

in tabara pe Valea Avrigului

Locul ales de organizatori pentru desfasurarea celei de-a treia editii a "Comorilor din Ţara Oltului " se afla la o distanta de aproximativ 14 km de Avrig, in Zona Turistica "Valea Avrigului ", in imediata apropiere a drumului judetean ce duce spre Poiana Neamtului si raul Avrig.

Imediat dupa ce au ajuns la locul de campare, copiii au inceput amenajarea corturilor, s-au inaltat drapelele (drapelul Romaniei si steagul cu insemnele taberei), au fost amplasate bennerele si celelalte materiale de promovare a actiunii, astfel ca totul era pregatit pentru start.

Acvila mica tipatoare- o comoara a Ţarii Oltului

Ca urmare, s-a trecut la derularea programului pregatit, iar prima activitate importanta a fost cea de prezentare si promovare a unui proiect ce-si propune protejarea acvilei tipatoare mici (aquila pomarina) in Romania, pasare ce reprezinta una dintre comorile Ţarii Oltului. Mihai Proca, ofiterul de comunicare al proiectului respectiv, a prezentat participantilor la tabara principalele detalii ale actiunii intreprinse, a aratat imagini cu acvila tipatoare mica si a explicat de ce este important ca acest demers sa fie incunumat de succes. Expunerea fost una deosebit de interactiva, s-au folosit mijloace moderne de prezentare, iar la final copiii au putut adresa intrebari despre proiect, cele mai inspirate fiind premiate cu tricouri, afise sau alte materiale de promovare a proiectului. Proiectul " Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania " este derulat de Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu alaturi de partenerii Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus " si Societatea Ornitologica Romana. Proiectul este finantat prin componenta Natura si Biodiversitate a programului LIFE+ al Comisiei Europene si se va derula pe parcursul a patru ani, in perioada 2010-2013.

Principalul obiectiv al proiectului este de a creea conditiile optime pentru asigurarea starii favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populatia de acvila tipatoare mica la nivelul Uniunii Europene. Semnificatia proiectului creste dat fiind faptul ca Romania a fost avertizata de catre Comisia Europeana cu aplicarea unor sanctiuni extrem de costisitoare, pentru nerespectarea angajamentelor in domeniul protectiei pasarilor.

Pregatiri pentru concurs

Dupa ce au servit masa de seara, participantii la tabara au avut o sedinta organizatorica, in cadrul careia responsabilii actiunii au prezentat principalele reguli ale concursului si programul celei de-a doua zi. De asemenea, fiecare participant a primit tricoul ofcial al taberei si prin tragere la sorti, s-au stabilit culorile distincte purtate de membrii echipelor (au fost inmanate esarfe de diferite culori, fiecare echipaj fiind astfel diferentiat). Cand a sosit ora stingerii, nimic nu prevestea ca lucrurile vor lua o intorsatura aparte, fiecare avand in gand doar concursul din ziua urmatoare.

Din cauza ploii deosebit de abundente, sambata noaptea s-a decis evacuarea taberei de corturi

N-a fost insa sa fie asa pentru ca, cu doar cateva minute inainte de miezul noptii, pe Valea Avrigului s-a declansat un mic potop. La inceput tunete puternice au stricat linistea noptii, fulgerele parca vroiau sa muste din pamant, si in scurt timp si-a facut aparitia o ploaie extrem de violenta. Deoarece situatia nu era deloc una prea optimista, organizatorii au luat decizia de a evacua tabara, copiii fiind transportati catre cabanele, casele de vacanta sau pensiunile din zona, sau catre Sala "Pavilion " a Casei de Cultura Avrig. Nimeni nu a avut de suferit, toti participantii au trecut cu bine peste aceasta adevarata demonstratie de forta data de natura, dar conducatorii echipajelor din Arpasu de Jos, Arpasu De Sus si Cartisoara au decis sa plece cu copiii spre case si ca urmare, sa abandoneze concursul.

"Comorile din Ţara Oltului " trebuie sa continue...

Dupa o noapte agitata, participantii s-au reunit sambata dimineata la aceeasi Sala "Pavilion ", unde s-a servit micul dejun. A urmat o scurta sedinta a organizatorilor, in urma careia s-a luat decizia ca activitatile cele de-a treia editii a concursului trebuie sa se desfasoare in continuare, dar avand in vedere probabilitatea destul de mare ca evenimente similare sa se mai produca, sa fie mai comprimate, astfel incat programul sa se incheie sambata, nu duminica, dupa cum a fost prevazut initial. De asemenea, s-a renuntat la proba de orientare sportiva in teren, la demostratia de prim ajutor in caz de accidentare pe munte sau cu prilejul unor drumetii in natura si din pacate, la focul de tabara.

inapoi in tabara si START pentru concurs

Apoi, paricipantii s-au intors spre locul taberei si dupa rezolvarea unor chestiuni organizatorice si indepartarea urmelor lasate de ploaia din noaptea precedenta, s-a dat startul concursului propriu zis. Fiecare echipaj a avut de parcurs acelasi traseu (tabara- Poiana Neamtului spre Cabana Barcaciu si retur), pe langa obtinerea unui timp cat mai scurt copiii fiind nevoiti sa observe cu atentie diverse lucruri de pe traseu, astfel incat sa poata raspunde la un chestionar ce le-a fost inmanat la intoarcerea in tabara. Startul in concurs a fost dat individual, echipajele plecand unul dupa celalalt, la un interval de cinci minute.

Alte probe ce au contat pentru stabilirea ierarhiei finale au fost cele de cunostinte despre teritoriul Ţarii Oltului si "harta muta " (fiecare a trebuit sa identifice anumite locuri marcate pe o Harta a zonei Ţarii Oltului, folosindu-se doar de anumite indicii).

Tot in tabara de pe Valea Avrigului s-a desfasurat si proba culturala a concursului, copiii demonstrand ca pot si si buni actori, dansatori sau solisti de muzica populara. Aplauzele spectatorilor au rasplatit stradaniile fiecarui echipaj, chiar daca reprize scurte de ploaie au incercat sa strice aceasta parte a programului.

"Lada de zestre " a fost castigata de copiii din Scoreiu

in jurul orei 17, bagajele au fost incarcate in masini, au fost stranse ultimele corturi si toti participantii au coborat spre Avrig, la Sala "Pavilion ", pentru ultima parte a "Comorilor din Ţara Oltului ".

Dupa toate peripetiile prin care au trecut, pentru copii cel mai asteptat moment a fost cel al anuntarii castigatorilor concursului. Festivitatea de premiere a fost organizata cu respectarea tuturor relulilor unui asemenea moment, tensiunea asteptirii rezultatului si emotiile putand fi citite pe fetele tuturor. Cele mai bune echipaje ce au participat la editia din acest an a concursului au fost formate din copiii de la RACOVIÅ¢A (locul III- 25 puncte), Porumbacu De Jos (locul II- 27 puncte) si SCOREIU (locul I- 28 puncte). Toti copiii participanti a primit diplome, in plus castigatorii primind premii in produse de turism (rtucsaci, saci de dormit) si medalii. De asemenea, echipajul de la SCOREIU a primit trofeul editiei din acest an si "lada de zestre " a concursului, locul in care, conform regulamentului, se vor pastra toate documentele importante ale acestul proiect.

Programul serii de sambata a mai cuprins diverse momente de animatie si masa de seara.


Åži-au dat mana pentru organizarea acestei editii

Asa s-a incheiat editia a III-a a concursului "Comorile din Ţara Oltului ", cel mai important proiect de tip LEADER dedicat copiilor din zona de sud a judetului. Organizatorul principal al concursului este Asociatia Grupul de Actiune Locala "Ţara Oltului ", pentru aceasta editie un efort organizatoric considerabil fiind depus de Primaria si Consiliul Local al orasului Avrig, Asociatia "Prietenii Avrigului " (voluntarii acestui organism, in frunte cu bucatarul sef Eleonora Pastina, s-au ocupat de asigurarea mesei pentru toti participantii), Asociatia de Prietenie "Ille et Vilaine- Sibiu " si Clubul de Turism Montan "Amicii Muntilor " Sibiu. De asemenea, organizatorii s-au bucurat de sprijinul medicului Claudia Kulcsar, ce a vegheat la starea de sanatate a copiilor, a Politiei orasului Avrig si a parintilor mai multor copii participanti la concurs.
de Dan Francu


Masini de cusut



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate marti, 10 august 2010






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 29 martie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter