SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Primarul din Gura Raului, primul la invartit hora si la cantat in "Pavilon"

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Doua sarbatori intr-una

 In weekend-ul trecut, guranii au avut doua sarbatori: Sarbatoarea Portului Popular si Intalnirea Fiilor Satului. Ziua de sambata a inceput cu slujba de la cele doua biserici din Gura Raului, urmata de lansarea cartii prof.univ.dr. Iacob Catoiu, " Viata ca o clipa. Repere autobiografice".

Seara, in fata Centrului Cultural " Ioan Macrea " din Gura Raului a avut loc un spectacol folcloric, ce s-a terminat taziu in noapte. " Am avut artisti din zona si formatia de dansuri �Bujorul de Munte din Gura Raului " , a spus primarul Calin Gheorghe.

Tot sambata, familiile care anul acesta au implinit sau implinesc 50 de ani de casnicie au fost premiate de Primaria si Consiliul Local din Gura Raului.

 De asemenea, patru gurani care s-au remarcat de-a lungul vietii au primit titlul de cetatean de onoare. Este vorba de Dumitru Stef, un guran de 91 de ani, care a petrecut peste 70 de ani in munti, printre mioare, care stie toate poienile locului. Acelasi titlu l-a primit si singurul veteran de razboi in viata din Gura Raului, Ioan Albusiu, precum si generalul de brigada in rezerva Dumitru Arsenie. I-a fost acordat titlul de cetatean de onoare al comunei si duhovnicului guranilor, preotul Ioan Peana, in varsta de 70 de ani, care in urma cu doua luni s-a pensionat. Preotul a fost unul dintre cei care a militat pentru unitate si pentru pastrarea traditiilor. " Vedeti ce frumos incepe sarbatoarea portului inca de cand vin oamenii la biserica. Vin imbracati romaneste, se miruiesc, iau anafura, apoi ies si se duc la joc, in Pavilon. Se joaca pana a ora 14. La ora 14 inainte mergeau la vecernie. Se oprea muzica si mergeau jumatate de ora la vecernie. La noi se face si acum vecernie pentru ca oamenii din Gura Raului sunt toti crescatori de animale. La ora 15, guranii se duceau acasa, sa dea mancare la vite. Apoi iar incepea muzica si oamenii dansau pana seara tarziu. Era o randuiala perfecta " , spune preotul.

Si francezii stiu sa invarta jiana

Aceeasi randuiala despre care vorbeste preotul Peana si-ar dori-o acum si unul dintre organizatorii sarbatorilor de la Gura Raului, profesorul Dumitru Campean, cel care le-a aratat si francezilor sositi la Gura Raului, traditiile locului. " Avem in jur de 20 de francezi care vin si canta la Festivalul de Muzica Clasica Graf Art si care cu ocazia zilei Portului Popular si Fiii Satului, joaca jocuri de la noi. Aseara, la noi in curte, am jucat cu ei jiana, iar acum vad ca joaca din nou " , spune mandru profesorul Campean.

" Este interesant pentru noi sa gasim aici traditii pastrate de atatia ani, pe care nu le cunosteam. Ne plac traditiile, cultura, muzica din Romania. Am dansat putin. Nu cunosteam pasii, dar oamenii ne-au aratat si iata, am reusit " , a spus Marthe Schaefer, care a venit pentru al treilea an consecutiv in Gura Raului, unde organizeaza un festival de muzica si dans.

Dumitru Arsenie, care a primit si el titlul de cetatean de onoare, ne-a spus ca isi doreste ca intalnirea tinerilor din Poie nita Maialului sa fie pastrata de guranii din generatia actuala, tocmai pentru ca a fost facuta cu acest scop. " Cu ani si ani in urma a fost loc de intalnire a tuturor tinerilor si nu numai. Se organizau tot felul de manifestari culturale, cu muzica, antren si asa mai departe. Acest drum, poienita, a fost construit in1893 de tinerii din sat si in 1894, in luna august, la inaugurare a participat si memorandistul Ioan Ratiu " , povesteste generalul Arsenie.

de Laura Buciu


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 17 august 2015






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter