SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Seminarul Romania turistica- intre urgente si dezvoltare durabila -Gura Humorului

Stiri din Sibiu: Cultura Adauga un comentariu »

In data de 15 ianuarie 2009 se desfașoara, la Gura Humorului, in prezența Ministrului Turismului, doamna Elena Udrea, seminarul "Romania turistica – intre urgente și dezvoltare durabila ", organizat de revista "Vacanțe și calatorii ", in colaborare cu Ministerul Turismului și cu Consiliul Județean Suceava.

Domnul prof. dr. Corneliu Bucur, director general al C.N.M. "ASTRA ", a fost invitat sa participe, in calitatea sa de manager al unei importante instituții culturale, și in baza experienței excepționale acumulate de-a lungul timpului, precum și a rezultatelor remarcabile obținute pe plan național și internațional. Domnia Sa va fi lector in cadrul acestei manifestari, susținand o comunicare pe teme de turism cultural, comunicare ce pune accentul pe valori, scopuri și funcții, o abordare diferita de cea uzuala – și nu tocmai eficienta – in funcție de forme și locații. Materialul prezentat de domnul Corneliu Bucur este fundamentata pe analizele succesive realizate de Domnia Sa la nivelul instituțiilor culturale din județul Sibiu, precum și pe cunoașterea aprofundata a funcționarii și a rezultatelor unor instituții similare din țara și din strainatate.

Noua conducere guvernamentala opereaza, prin manifestari de genul celor organizate la Gura Humorului, o deschidere catre acele personalitați publice ale caror rezultate de excepție pot fi utilizate drept model in realizarea de strategii cultural-turistice pe termen mediu și lung, iar anunțata preocupare a noului ministru al culturii de a pune accentul pe protejarea patrimoniului cultural național reprezinta un argument in plus pentru un astfel de demers.

Domnul Bucur propune o schimbare de paradigma, prin clarificarea morfologiei turismului cultural și a fenomenologiei acestuia, in funcție de categoriile de valori culturale. Identitatea naționala are, in acest sens, un rol esențial in definirea unui brand de țara, a elementelor specifice pe care vizitatorii straini le pot gasi in țara noastra și pe care noi, romanii, trebuie sa știm sa le scoatem in evidența. intr-o incercare de definire a turismului cultural, domnul Corneliu Bucur pune accentul pe ofertarea/promovarea valorilor culturale care ne confera identitate și care se situeaza, prin comparație cu alte țari, la un nivel superlativ.

De asemenea, prezentarea directorului general al Muzeului "ASTRA " opereaza o clasificare pe categorii de valori culturale: turismul muzeal și cel religios, turismul istoric și cel memorialistic etc. Este o abordare sistemica, non-exclusivista, care pornește de la o ințelegere aprofundata a unui fenomen, astfel incat punerea in practica a unor strategii sa nu fie un fenomen mecanic, bazat pe simpla repetare a unor seturi de acțiuni care imita, intr-un fel sau altul, inițiativele altor țari.

Nu sunt uitate, desigur, valorile turismului etnografic (sau folcloric), care promoveaza arhitectura rurala, laica și religioasa, unul dintre cele mai valoroase produse social-economice comunitare, alaturi de tehnica populara, cu o varietate extraordinara a meșteșugurilor și industriilor, prezentate in mod deosebit in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului.

Demersul domnului Corneliu Bucur urmarește și o armonizare a strategiilor cultural-turistice romanești cu cele europene și mondiale, UNESCO dorind (prin Recomandarile din 1989, Paris, și 1999, Veneția) includerea ca forme educaționale excepționale a tezaurului de valori specifice culturii și civilizației populare tradiționale, in vederea consolidarii conștiinței de sine. Tema ICOM pentru acest an este tocmai "Muzeele și turismul ".

Tot la Gura Humorului va avea loc și Gala "Superlativele Turismului Romanesc 2008 ", in cadrul careia vor fi premiate instituțiile cu rezultate excelente pe parcursul anului 2008.

Biroul de presa al C.N.M. "ASTRA "
 
Sursa:
Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate joi, 15 ianuarie 2009






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter