SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



Trihenea, seful declarat al contractelor cu statul

Stiri din Sibiu: Administratie Adauga un comentariu »

Contractele cu statul ale oamenilor statului depasesc, in Sibiu, 13 milioane de lei. Fostul prefect, Constantin Trihenea, detine recordul la capitolul `contracte cu statul`, cu 7,5 milioane de lei, primiti de la diferite institutii publice prin intermediul firmelor la care este asociat el sau familia sa. Cel putin, Trihenea isi recunoaste aceste contracte. Alesi precum Dumitru Domnariu sau Ilie Lata au `uitat` insa de milioanele (vreo cinci) pentru care au semnat contracte cu institutiile statului.

Noile norme de completare a declaratiei de interese pentru cei care lucreaza in institutiile statului obliga si la declararea contractelor cu statul, obtinute sau aflate in derulare in timpul exercitarii demnitatilor publice. Prin `contract cu statul` se intelege orice contract finantat din bugetul de stat, cel local sau din fonduri externe ori contract cu o societate comerciala care a de capital de stat (fie majoritar, fie minoritar). In plus, trebuie declarate si eventualele contracte de asistenta juridica, de consultanta sau cele civile cu entitatile publice amintite mai sus.

In judetul Sibiu, putini sunt cei care si-au declarat contractele publice. Cinci la numar, daca il luam in considerare si pe consilierul local Raimar Wagner, care a inchiriat pe o perioada de un an un spatiu Casei de cultura a municipiului Sibiu. Pe langa cei cinci, insa, Turnul Sfatului a mai gasit cel putin doi care au uitat de contractele pe care le-au semnat cu institutiile publice.

Recordul lui Trihenea, cel de la vedere

Dupa cum era de banuit, cele mai ample contracte publice sunt semnate de firmele familiei fostului prefect Constantin Trihenea, director al Hidroelectrica de la inceputul acestui an. Pe perioada cat acesta a condus Institutia Prefectului, firmele sale derulau ori semnau noi contracte cu institutiile statului in valoare de peste 7,5 milioane de lei. Cel mai mare, de 4,4 milioane de lei a fost semnat, insa, inainte ca Trihenea sa fie prefect. Este vorba de alimentarea cu apa si ridicarea statiei de tratare din comuna Poplaca. Contractul a fost semnat de SC Conelt, firma abonata si la fondurile publice ale comunei Seica Mare si a orasului Saliste. In acest oras, Conelt a semnat un contract de peste 800.000 de lei, la care s-au adaugat alte 150.000 de lei, printr-un act aditional. Tot pe perioada cat Trihenea a fost prefect, o alta firma a acestuia – Universal Construct Market – semna un contract de 130.000 de lei, cu Universitatea `Lucian Blaga` din Sibiu, pentru livrarea de materiale de constructii. Pana la 1 decembrie 2010, de pe urma contractului de livrari de materiale cu Spitalul Judetean Sibiu, acelasi prefect a numarat intrand in conturile UCM 40.000 de lei.

Pe lista contractelor cu statul nu apar, insa, si contractele in subantrepriza, catre alte firme private care lucreaza la santiere finantate din bani publici. Turnul Sfatului a mai scris in trecut despre contractele pe care SC Conelt, firma lui Trihenea, le avea la santierul centurii ocolitoare a Sibiului. Tot pe aceeasi idee nu pot fi aproximate nici contractele firmei lui Gheorghe Dicu (PNL), actual consilier judetean, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Sibiu. In declaratia sa, Dicu a trecut, evaziv, `lucrari de reparatii accidentale la diverse institutii`, valoarea acestor lucrari fiind de putin peste 3.000 de lei. Firma lui Dicu, insa, a lucrat asiduu la montarea geamurilor de la Aeroportul Sibiu si de la noul sediu al Bibliotecii judetene Astra. Tot prin contracte in subantrepriza.

Pic cu pic se fac 50.000 de euro

Una dintre cele mai active prezente in plenul Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Campean (PD-L), are, de asemenea, activitate asidua si cu institutiile finantate din bani publici, primarii in special, cele din Boisa si Miercurea Sibiului, mai ales. Avocat de meserie, Daniela Campean a asigurat reprezentare juridica unor astfel de institutii in nu mai putin de 16 situatii, valoarea totala a sumelor primite de Campean fiind de 215.000 de lei. Aceasta suma a fost adunata de Daniela Campean numai pe parcursul anului 2009.

Dumitru Domnariu a `uitat` trei milioane de lei

La cateva zile dupa ce a fost ales consilier judetean, firma unde Dumitru Domnariu (PD-L) detine jumatate din actiuni semna un contract de 1,5 milioane de lei cu SC Apa-Canal SA, pentru furnizarea de combustibil. Un an mai tarziu, tot 1,5 milioane de lei, si tot cu Apa-Canal SA, aceeasi SC Euroil SRL. Alti 73.000 de lei au fost alocati firmei SC Euroil de catre Inspectoratul pentru situatii de urgenta Sibiu, tot pentru furnizarea de combustibil. Niciunul din aceste contracte nu apare in declaratia lui Dumitru Domnariu. Sotia sa, insa, i-a amintit de un contract de 5.000 de lei pe care, in calitate de avocat, aceasta l-a semnat cu Clubul sportiv municipal in octombrie 2009.

Si Ilie Lata si-a uitat jumatatea de milion. De euro

Niciunul dintre consilierii locali din Medias nu a facut public faptul ca ar avea relatii contractuale cu statul, prin intermediul unor societati comerciale la care sunt asociati sau actionari. Chiar daca acest fapt nu corespunde cu realitatea. Cel mai clar exemplu este cel al lui Ilie Lata (PSD). Acesta isi recunoaste cele 25% din partile sociale detinute la Profgas SRL, dar uita complet de contractele pe care firma de cercetare-dezvoltare in stiinte fizice si naturale le-a semnat cu SC Transgaz. Valoarea cumulata a acestor contracte este de 2,1 milioane de lei, fara TVA. Modul de incredintare a acestor lucrari de asistenta-consultanta a fost `atribuire-directa`. Ilie Lata a explicat pentru Turnul Sfatului ca aceste contracte au fost atribuite direct firmei din care face parte pentru ca `nu mai exista specialisti in Romania`. Mai interesant in legatura cu aceste contracte semnate in 2008 de firma lui Lata este faptul ca, in fiecare caz, sumele finale trecute in contracte sunt mai mari decat cele pe care, inaintea negocierilor, cei de la Transgaz erau dispusi sa le cheltuie.

Tatal lui Gant, furnizor de medicamente

Parlamentarul roman cu cel mai mare procentaj de prezente in legislativul national, Ovidiu Gant (FDGR), este si singurul care isi asuma o afacere de familie care incaseaza fonduri publice. Astfel, Gant aminteste in declaratia sa de interese faptul ca firma in care este actionat tatal sau, Dumitru Gans, a incheiat in 2009 un contract cu Spitalul de urgenta pentru copii din Timisoara. Contractul are o valoare de putin peste 10.000 de lei si are drept obiect furnizarea de medicamente.

Falsul in declaratii

`Declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda`, art. 292 Codul Penal
turnul sfatului medias romania poplaca saliste miercurea sibiului seica mare aeroport aeroportul sibiu consultanta ovidiu gant hidroelectrica santier avocat psd sibiul aeroportul pnl record universitatea spitalul judetean sibiu fdgr euroil constantin trihenea transgaz lucian blaga timisoara consiliului judetean sibiu consiliului judetean accident sport clubul sportiv miercurea judetul sibiu bugetul de stat gheorghe dicu consilier judetean vicepresedinte al consiliului judetean sibiu consilierii locali inspectoratul pentru situatii de urgenta sibiu reprezentare aga consilierii locali din medias reparatii materiale de constructii firma situatii de urgenta juridica ceas 1 decembrie pre alimentarea cu apa bani publici inchiriat actionari spitalul de urgenta pentru copii clubul sportiv municipal naturale 1 decembrie 2010
de Traian DELEANU


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Anonymous ( 17.09.2011 06:23 )
da ce mai cauta baiatul asta trihenea la conducere....la ferma matusii cu el


      

Alte stiri adaugate luni, 21 februarie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 26 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter