SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING



"Z32", marele castigator al Astra Film Festival 2011

Stiri din Sibiu: Evenimente Adauga un comentariu »

"Un soldat israelian care a participat la o operatiune de represalii in cursul careia au fost ucisi doi politisti palestinieni este in cautarea iertarii. Prietena lui crede ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple si il pune in fata unor probleme la care el nu e inca in stare sa se gandeasca. Soldatul accepta sa depuna marturie in fata camerei, cu conditia ca chipul sau sa ramana ascuns. in timp ce cauta cea mai buna solutie tehnica pentru a ascunde identitatea soldatului, autorul mediteaza asupra propriei sale conduite politice si artistice". Asa suna descrierea din catalog a filmului care a castigat Marele Premiu Astra Film Festival 2011. Productia franco-israeliana intitulata "Z32", in regia lui Avi Mograbi, a fost cea care i-a impresionat pe cei zece membri ai juriului international, pentru ca, dupa cum ei insisi au aratat, "Z32" este "un film care trateaza intrebari fundamentale privind capacitatea de cruzime si violenta a indivizilor, precum si cautarea intelegerii". Cea mai inalta distinctie a evenimentului dedicat in intregime filmului documentar, oferita de Institutul Cultural Roman, a fost acordata in cadrul Galei desfasurate sambata, 29 octombrie, in Sala John Marshal a Casei de Cultura a Sindicatelor.

Premii si ritmuri salbatice

Muzica salbatica si plina de forta a Fanfarei Transilvania a fost cea care a dat tonul, sambata seara, in jurul orei 19, Galei premiilor Astra Film Festival 2011. Foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor a devenit neincapator din cauza numarului mare de cinefili care au dorit sa simta fiorul punctului culminant al evenimentului care a luat startul pe 25 octombrie. Timp de sase zile incheiate, inca de dimineata si pana tarziu in noapte, lumea intreaga a facut spectacol la AFF 2011, festivalul dedicat filmului documentar deschizandu-le cinefililor o suta de ferestre prin care ei au putut privi pentru a descoperi cum este viata semenilor lor din alte lumi. 30 de tari si-au dezvelit misterele prin cele 100 de filme prezentate la editia cu numarul XI a Astra Film Festival, cele mai bune dintre acestea fiind premiate intr-o seara cu multa bucurie.

Nu doar "Z32"

"Z32" nu a fost singurul film premiat sambata seara la Astra Film Festival, pentru ca o serie intreaga de personalitati au trecut prin fata spectatorilor pentru a da un numar urias de premii. Numai la sectiunea Student, trei filme au primit distinctii, si daca Premiul Astra Film a fost obtinut de scurtmetrajul "in nici un caz negru", regizat de Ausra Linkeviciute, Premiul pentru cel mai bun documentar al aceleiasi sectiuni a ajuns la regizorul Denes Nagy, pentru "Berlinskaya Fuga". Tot la categoria studenteasca, "Femei pe panza" al Otiliei Babara a primit o mentiune din partea juriului. Filmul "Povesti din fundaturi uitate" de Alina Skrzeszewska, incadrat la categoria International, a primit Premiul "Sibiu-Hermannstadt" oferit de Primaria Sibiu, pentru ca la aceeasi sectiune Premiul pentru cel mai bun documentar sa ajunga la "Te-am filmat, dragostea mea", de Tomer Heymann. La randul sau, "Pacatoasa Teodora" de Anca Hirte a fost distins cu Premiul Astra Film pentru competitia romaneasca, pentru ca Premiul pentru cel mai bun documentar al competitiei Romania sa-i fie atribuit Ancai Damian, pentru "Crulic - Drumul spre dincolo". Totodata, Premiul Astra Film pentru documentar romanesc, oferit de revista "Formula AS ", a fost obtinut de catre filmul "Pe carari neumblate", in regia lui de Dieter Auner.

Cel mai bun film incadrat la sectiunea Europa a fost "Check Check Poto" de Julia Varga, pentru ca Premiul pentru cel mai bun documentar produs in Europa de Est sa ajunga la Srdjan Sarenac pentru "Sat fara femei".

Printre premianti nu s-au numarat doar adultii, pentru ca si copiii au avut felia lor buna de premii. Astfel, Editura Corint Junior le-a acordat carti celor mai talentati dintre copii, care au realizat desene inspirate din filmele urmarite in cadrul Astra Film Junior 2011.

Andreea Esca, pe scena de la "Sindicate"

Pe langa oficialitati si personalitatile din lumea filmului, publicul AFF 2011 s-a bucurat de prezenta fermecatoare a vedetei stirilor PRO TV, Andreea Esca. invesmantata intr-o rochie neagra, lunga pana la genunchi, cu un umar dezvelit, prezentatoarea TV a inmanat Premiul de Excelenta pentru regizori femei care lupta pentru viitorul planetei, oferit de revista "The One ". "The One" este o revista care se adreseaza femeilor puternice, care au un ideal si care merg pana la capat pentru a-l implini (...) Trebuie sa facem ceva pentru ca lumea noastra sa ramana buna", a spus Andreea Esca inainte de a-i oferi distinctia actritei, regizoarei si activistei britanice Tracy Worcester, semnatara documentarului "Afacerile cu porci", care a rulat duminica, 30 octombrie, in cadrul sectiunii ECOcinematogrAFF a AFF 2011.

Penultimul care a luat cuvantul sambata seara a fost Dumitru Budrala, directorul Astra Film Festival, care le-a multumit tuturor celor care au pus umarul la reusita evenimentului, dar si publicului care a savurat cele o suta de filme prezentate in aceasta editie a AFF 2011. El i-a dat cuvantul, apoi, lui Vasile Timis, secretar de stat al MCCPN, care i-a oferit lui Dumitru Budrala o diploma de apreciere din partea institutiei pe care a reprezentat-o la eveniment.

Cea de-a XI-a editie a Astra Film Festival i-a adus un premiu si publicului, pentru ca festivitatii de premiere i-a urmat sound-ul original, plin de culoare si de bucurie al celor de la Dikanda, grupul muzical din Polonia, aflat pentru prima data pe o scena romaneasca. Muzica polonezilor s-a impletit cu cea a Fanfarei Transilvania, care a incins spiritele si talpile celor ce au petrecut seara de sambata in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor.

Punct final la AFF 2011

Astra Film Festival 2011 si-a derulat ultimele filme ieri, in cadrul programului special ce a cuprins patru filme ce aduc in prim plan probleme spinoase ale umanitatii. 30 octombrie a fost data care a constituit punctul final al festivalului care a debutat in 25 octombrie si care a transformat Sibiul, pentru sase zile la rand, in capitala romaneasca a filmului documentar. La fel ca la fiecare editie, cele patru sectiuni competitionale au fost insotite de programe speciale si au atras la Sibiu nume mari ale filmului. La editia din 2011 juriul a fost constituit din Emmanuel Chicon, Cristi Puiu, Ada Roseti, Michael Yorke, Galia Bador, Stéphane Breton, David MacDougall, Cristi an Nitulescu si Michael Stewart, adunand, in locul de desfasurare al evenimentelor, debutanti in filmul documentar, regizori consacrati, vechi si noi iubitori ai filmului despre realitate.


Med Elite



Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5




Alte stiri adaugate luni, 31 octombrie 2011






Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 18 aprilie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter