SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING  Biserica Franciscana

Strada Selarilor Nr.14

Situată în strada Şelarilor nr.14, Biserica Franciscană de astăzi a fost, la începuturile sale, în Evul Mediu, Mănăstirea Clariselor, apartinând unui sever ordin de călugăriţe, fiind construită în mai multe etape, între anii 1425-1776. După reforma luterană, mănăstirea a fost desfiinţată, iar biserica a fost utilizată vreme îndelungată ca depozit de cereale, degradându-se treptat. De menţionat că, la puţin timp după izgonirea catolicilor în urma Reformei, la 1 aprilie 1556, un incendiu puternic care a distrus o bună parte din oraş a afectat şi biserica.
Biserica Franciscana din Sibiu, Strada SelarilorÎn anul 1716, generalul comandant de atunci, contele Stefan Steinville, a reuşit să obţină de la edilii oraşului, aprobarea de stabilire a Ordinului Franciscan pe respectivele meleaguri. Astfel, Biserica şi Mănăstirea Clariselor de odinioară au fost redate călugărilor franciscani. Pe data de 13 iunie 1716, la sărbătoarea Sfântului Anton de Padua, în biserica modest amenajată a putut fi celebrată, pentru prima dată după reformă, sfânta liturghie, de către Superiorul Mănăstirii, Anton P.Schirner.

Biserica a fost construită iniţial în stil gotic, marcată prin contraforturi în exterior şi cu un interior complet modificat de biserică-sală în stil baroc târziu. Din cauza prăbuşirii bolţilor, în 1776, ea a fost refăcută în mai multe rânduri de călugării franciscani, rezultând o biserică-sală cu cor poligonal al cărei interior este ritmat doar prin mijlocirea unor pilaştri încoronaţi de un antablament simplu. Reţine atenţia pe peretele de nord al corului monumentul funerar al generalului conte Damian Hugo von Virmond (1666-1722) realizat în piatră. Partea centrală constă dintr-o inscripţie comemorativă, iar cea inferioară, sarcofagul propriu-zis, este decorată cu alegoria Victoriei.

În biserică se mai găseşte un cenotaf dedicat baronesei Arianna Andlern, născută Engelshoffer, iar în criptă se află mai multe pietre funerare, printre care a lui Johann Haller, guvernator al Transilvaniei, la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi a soţiei sale Sophia Daniela de Vargyas, decorate cu blazoanele acolate ale defuncţilor. Din inventarul bisericii reţine atenţia sculptura gotică Madona cu pruncul, aşezată într-un altar lateral şi realizată din lemn policrom în secolul al XV-lea. Monumentul a fost restaurat în anul 1972, însă clădirea abuziv confiscată în 1949 de regimul comunist( care i-au deportat într-un lagăr pe călugării franciscani, de altfel foarte îndrăgiţi de credincioşi pentru că erau dedicaţi pastoraţiei) nu a fost retrocedată nici până în prezent.

Biserica Franciscana Manastirea Clariselor
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro

Masini de cusut

Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestui obiectiv turistic ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Anonymous ( 12.03.2011 10:22 )
cand se renoveaza arata ca o ruina nu se poate asa ceva


      

Georg Schoenpflug von Gambsenberg ( 23.11.2012 05:42 )
N-a fost de CLARISSE (Nonne Cenusii/Graue Nonnen
Manastirea CLARISSELOR a fost pe Knopfgasse cu Margarethengasse (Annagasse)/Reforma Agrara/Hurmuzachi/Ampere.(Zona str. Liviu Rebreanu si doua strazi defiintate acum)
Corul Bisericii Clarisselor a fost in anul 1987 daramat.

Aici la Biserica actuala Franciscana au fost Nonnele Negre/Schwarze Nonnen, NONNE DOMINICANE.

Biserica Manastirii Dominicane de Nonne, deci ce vedeti acolo acum fiind Franciscana, avea patrocinul Sta. Maria-Magdalena.

Daca nu credeti, mergeti LA BISERICA FRANCISCANA de acum si cititi pe usa INFO cu ISTORIE in trei limbi: germana/maghiara/romana.

Aceeasi greseala apare peste tot in Sibiu, si pe Pagina Primariei, si la ULBS si Razvan Pop pe BLOG...

NU MERGE NIMENI SA CITEASCA ACOLO ce SCRIE? (eventual foto cu Handy cele trei foi dactilografiate cu INFO de pe usa).
Se iau unul-dupa-altul si nu merge nimeni la fata locului..
Trebuie sa va scriu eu de departe-foarte-departe despre lucrurile care va stau sub ochi si nu le vedeti?...


      

Georg Schoenpflug von Gambsenberg ( 30.11.2012 02:31 )
Sotia lui Johann (Janos) II Haller von Hallerstein Guvernator al Transilvaniei, aici ingropat, nu se numeste Sofia DANIELA de Vargyas, este o eroare mereu repetata pe toate paginile din Sibiu. este din familia nobiliara (baroni) de secui DANIEL de Vargyas. deci se numeste cu titlul de Baron inclus: Sophia Baronissa DANIEL de Vargyas, aici ingropata. Avem portretul sotului ei Johann II. Haller von Hallerstein aici in Forum/Sibiul Vechi/Haller von Hallerstein in Hermannstadt. Aducem si portretul ei, deci Sophia Baronissa DANIEL de Vargyas, imens de mare, in pagina la Haller-i cand le vine randul acestora din sec XVIII. Deocamdata mai avem de lucru cu sec XVI, in special cu Petrus Haller von Hallerstein si ceilalti care mai sunt loco..

Incerc sa dau LINK cu Genealogia familiei Daniel de Vargyas:
(http://genealogy.euweb.cz/hung/daniel1.html)


      Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 aprilie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Lacase de cult
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter