Apărută în prima jumătate a secolului al XVI-lea şi făcând prozeliţi printre credincioşii catolici de naţionalitate maghiară din Transilvania, mişcarea reformată, ale cărei baze au fost puse de preotul catolic francez Jean Calvin, a fost favorizată de înfrângerea de către Imperiul Otoman, a Ungariei, în bătălia de la Mohacs(1526).
Pătrunderea învăţăturii reformate a fost facilitată de posibilitatea predicării Evangheliei în limba maternă,
ceea ce la vremea respectivă biserica romano-catolică nu îngăduia (liturghia făcându-se în limba latină).
Biserica reformată din România numără peste 800.000 de credincioşi, organizaţi în două eparhii, la Cluj Napoca şi Oradea. Cu o intensă activitate pastorală şi de educaţie religioasă a credincioşilor prin servicii divine, predici, catehizare şi festivităţi tradiţionale precum “Ziua Reformei”, ”Sărbătoarea pâinii noi” şi “Ziua Mamei”, biserica reformată se remarcă prin catehizarea copiilor şi tineretului, confirmarea în credinţă la vârsta de 14 ani desfăşurându-se cu mult fast şi o largă participare a credincioşilor.
La Sibiu, comunitatea reformată a obţinut aprobare pentru ridicarea lăcaşului său de cult, în strada Mitropoliei nr.9, în anul 1783. După ce în anul următor au fost achiziţionate casa parohială şi terenul pentru construcţie (cu suma de 40.000 de florini), s-a trecut la ridicarea bisericii, sub conducerea meşterului Samuel Krempels şi a dulgherului Johannes Schneider. Aceasta, inaugurată la 26 noiembrie 1786, aşa cum apare pe inscripţia de deasupra portalului, se prezintă ca un monument sobru.
Are o faţadă îngustă, marcată de un portal simplu, cu un ancadrament de piatră. Singurele elemente care cadrează cu faţada sunt pilaştrii ce susţin antablamentul format din arhitravă, friza de triglife sprijinite pe clopoţei şi o cornişă cu denticuli. Deasupra se ridică un turn zvelt, nedecroşat.
Interiorul, la fel de sobru (sobrietate impusă şi de canoanele cultului calvin) oferă imaginea unei biserici-sală cu absidă. Pereţii sunt marcaţi doar de pilaştri dublaţi care susţin antablamente identice cu cele din exterior. Bolta este semicilindrică, susţinută cu arce dublouri. În axul altarului este plasat un amvon cu baldachin decorat cu motivele aurite ale unor draperii şi ghirlande de trandafiri. În partea de vest a bisericii, orga este amplasată pe o tribună susţinută de doi stâlpi masivi. Uşa de acces, din lemn, în două canaturi, datând din secolul al XVIII-lea este ornată cu elemente geometrice şi florale.
Biserica Reformata Reproducerea partiala sau completa a continutului www.sibiul.ro este interzisa fara acordul scris din partea noastra.
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro