SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING  Catedrala Ortodoxa

Strada Mitropoliei
Monumentală şi impunătoare, sobră şi majestuasă, Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, domină de peste un secol întreg oraşul de pe malurile Cibinului.
Idea construirii unei catedrale în Sibiu aparţine celui ce a fost în Ardeal „începător întru toate”, marele mitropolit Andrei Şaguna. El a fost cel care a instituit colecta pentru edificarea catedralei, în urma aprobării dată în anul 1857, de Împăratul Francisc Iosif I care a şi donat 1000 de galbeni, fiind astfel primul ctitor. Mitropolia românilor ortodocşi din Transilvania şi Banat avea nevoie de o catedrală,fiindcă numai ea putea fi cu adevărat simbolul ortodoxiei româneşti. Până la ridicarea catedralei, în municipiul Sibiu existau doar 2 biserici ortodoxe!
Catedrala OrtodoxaDin păcate, vremurile nu au fost prielnice şi mai ales posibilităţile financiare nu au fost îndestulătoare pentru ca Şaguna să poată vedea ridicată „maica tuturor bisericilor din Mitropolie”, aşa cum el caracteriza catedrala. A pus început colectei, care va continua şi sub urmaşii săi în scaunul mitropolitan de la Sibiu. Abia Ioan Meţianu (1899-1916), cel de-al treilea mitropolit, va avea nemărginita bucurie şi mângâiere de a vedea ridicată şi terminată biserica catedrală.

În urma concursului privind proiecte de planuri de construcţie, majoritatea venite din partea unor arhitecţi din Ungaria şi Austria şi doar patru de la arhitecţi din Ardeal, Bucovina şi Vechea România, s-a ales planul întocmit de arhitectul Iosif Kommer şi Virgil Nagy, profesor la Politecnica din Budapesta, dar care a suferit mici modificări, în special în ceea ce priveşte cele două turnuri de la intrare. Planul catedralei inspirându-se după modelul „Sfintei Sofia” din Constantinopol (astazi Istanbul), ctitoria împăratului Iustinian, distincţia fiind făcută în ceea ce priveşte dimensiunile şi turnurile masive de la intare cu forme specifice arhitecturii eclesiale ardelene, cu anumite elemente din stilul baroc. Catedrala a fost ridicată pe locul fostei bisericuţe greceşti (1797-1799), de la care s-au păstrat 4 icoane împărăteşti, pictate pe lemn şi ferecate în argint şi împodobite cu pietre preţioase, care se păstrează astăzi in altarul catedralei, şi a 8 case (!) care au fost dărâmate. În data de 18 august 1902 (ziua de naştere a împăratului-rege Francisc Iosif I) s-a pus piatra fundamentală. Pentru supravegherea lucrărilor de zidire a fost angajat inginerul oraşului Sibiu, Iosif Schussing. Lucrările s-au desfăşurat într-un timp record doar doi ani, căci în în primăvara anului 1904 a fost tencuită în interior. În toamna aceluiaşi an au fost sfinţite şi ridicate in turnuri cele 4 clopote lucrate la firma Friederic Seltenhofer din Şopron, executate într-o armonie deosebită în E-mol (mi minor), cerută de muzicologul Gheorghe Dima. Primul clopot, aşezat în turnul din miazănoapte are 1345 Kg, iar celelalte trei in turnul de miazăzi, al doilea de 790 Kg, al treilea de 723 Kg iar ultimul de 164 Kg. Din nefericire, în cursul Primului război mondial, cele trei clopote din turnul de miazăzi au fost „rechiziţionate” pentru armata austro-ungară şi transformate în tunuri ucigătoare de români. Abia în anul 1926, prin grija mitropolitului Nicolae Bălan, s-au turnat trei noi clopote. Dimensiunile catedralei sibiene sunt: 53,10m. lungime, 25,40m. lăţime (în mijlocul clădirii), 24,70m. înălţimea cupolei (în interior şi 34,70m. în exterior), 15m. diametru cupolei şi 43 (45) m. înălţimea turnurilor, catedrala avand capacitatea de cateva mii de credincioşi.

Interiorul Catedralei Ortodoxe din Sibiu

Sfinţirea catedralei a avut loc în data de 13 mai 1906 şi a fost oficiată de către mitropolitul Ioan Meţianu şi episcopul Ioan Papp de la Arad, înconjuraţi de un impunător sobor de arhimandriţi, protopopi, diaconi, la care au asistat o mulţime de credncioşi. Printre oaspeţi de seamă amintim pe istoricul Nicolae Iorga, Dr. Friederich Teutsch şi autorităţile locale din aceea vreme. A fost o manifestare amplă cu muzică militară, corala, toate incheiate cu un „conduct cu torţe” (40 lampioane şi 200 de torţe aprinse) pe câteva dintre străzile centrale ale oraşului.
În cea ce priveşte pictura catedralei, aceasta a fost împodopită în decursul vremii de trei pictori. Primul, Octavian Smilgelschi a pictat cupola, adică Iisus Hristos inconjurat de îngeri şi cei patru Evanghelişti din pandantivi, precum şi icoanele de pe iconostas; din păcate nu a putut termina pictarea catedralei din cauza lipsei de fonduri. Octavian Smilgelschi este cel care a creat la Sibiu un stil propriu, pe care îl putem numi „neobizantin”, adică o sinteză strălucită de elemente din pictura bizantină, a Renaşterii şi din cea populară românească, fiind cel care inaugurează „arta bisericească modernă în Ardeal”. Abia în timpul păstoririi mitropolitului Nicolae Colan (1957-1967) s-a început impodobirii întregii catedrale cu haina picturală. Astfel că a fost angajat pictorul bănăţean Anastasie Demian care a pictat numai altarul şi absidele laterale acestuia, renunţând din motiv de boală. Imediat a fost angajat pictorul Iosif Keber din Tg. Jiu care a definitivat pictura catedralei.
Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din SibiuÎn exterior catedrala e împodobita cu cărămidă colorata, cinci rânduri de cărămidă galbenă, alternând cu trei rânduri cărămidă roşie. Arcada de deasupra intrării principale e împodobită cu cinci mozaicuri lucrate la München după desenele lui Ludovic Kandler. Sub cupolă prins în lanţuri masive se găseşte candelabrul mare, aurit, cu 76 de becuri, executat de firma Zeiser-Habinger din Viena. De asemenea chivotul de pe Sfânta Masă, machetă a Catedralei, în lungime de 70 cm. şi înălţime de 56 cm. este din metal aurit şi lucrat în Württemberg. Crucile de pe cele două turnuri, de 1,5 m. au fost lucrate la Sibiu şi aurite în foc la Viena. Mobilierul catedralei a fost lucrat la Bucureşti şi la Sibiu. Astfel, iconostasul, tronul arhieresc şi ripidele au fost lucrate de C. M. Babic din Bucureşti iar cele două strani pentru cântăreţi, tetrapodul din mijlocul catedralei, 28 de străni pentru preoţi şi 82 pentru credincioşi, ca de altfel şi amvonul au fost lucrate de Emil Pătruţiu din Sibiu. Toate piesele sculptate sunt apreciate pentru execuţia lor, dar şi datorită faptului că s-au introdus şi motive populare româneşti. Iconostasul, tronul arhieresc, strănile pentru cântăreţi, amvonul şi tetrapodul din mijlocul bisericii au fost lucrate din lemn de tei, celelalte fiind lucrate în lemn de stejar. Iconostasul a fost suflat cu aur veritabil. Toate cheltuielile privind ridicarea şi împodobirea catedralei s-au ridicat, în anul 1906, la suma de un milion de coroane.
În anul 2007 s-a început spălarea şi refacerea picturii şi confecţionarea unui monumental vitraliu în arcada corului.
Ca şi în cazul Sfintei Sofia , elementul central îl constituie cupola, înconjurată de patru turnuleţe mai mici. Totul în frumoasa catedrala din Sibiu se ordonează în jurul unei axe centrale, încoronată de maiestatea cupolei, exprimând şi luminând interiorul locaşului şi a picturii, venind dintr-o adâncime tainică şi dintr-o înălţime nelimitată. Iar, icoana Pantocratorului, înconjurată de cetele îngereşti, şi luminată în mod unic de rândul cu cele 36 de ferestre, arată simbolic că tot spaţiul văzut al catedralei e „un cosmos dominat de cer” iar întreaga arhitectură arată că locaşul de cult este „cerul pe pământ”. Catedrala Ortodoxa
Articol realizat de Chituta Alexandru pentru www.sibiul.ro

Masini de cusut

Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestui obiectiv turistic ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Nicolae ( 08.06.2008 07:18 )
Cea mai frumoasa catedrala pe care am vizitat-o.


  

ovisopa ( 17.11.2010 02:46 )
Comentariile despre persoanele de la Schitul Pelisor au fost sterse, nu au nici o legatura cu acest articol, despre Catedrala Ortodoxa din Municipiul Sibiu.

Daca doriti sa scrieti despre Schitul Pelisor puteti incepe un topic pe forum www.sibiul.ro/forum


  

Anonymous ( 22.11.2010 09:54 )
Este inacceptabil si neadmisibil cum–MITROPOLIA ARDEALULUI–pri–I.P.S.LAURENTIU STREZA,P.S.ANDREI FAGARASANUL–EPISCOP–VICAR,ARHIMANDRIT VISARION–JOANTA–EXARH–poate trata tot ce se intampla la–SCHITUL PELISOR cu indiferenta si nu stabileste ordine si randuiala.Nu trebuie sa se supere nimeni ca,unii au dorit sa spuna ce se intampla aici.Eu cunosc toata situatia si am mai incercat sa mai indrept cate ceva–dar din pacate nu s–a putut.STARETA–TEOCTISTA si IEROMONAHUL–IULIAN nici ei nu se inteleg si de aici au pornit si multe alte abateri.Au fost destule persoane care au ajutat cum au putut si ar fi mare pacat de osteneala lor!In primul rand–Slujbele bisericesti ar trebui sa se oficieze intru totul dupa tipicul manastiresc!Maicile au pecat pentru ca,nu aveau de ce sa stea aici–nu exista viata monahala!!


  

Anonymous ( 23.11.2010 10:32 )
Multe manastiri ortodoxe au ajuns din pacate pensiuni de lux pentru niste nemernici care n–au nici o legatura cu haina monahala???!!!Este o mare rusine pentru Biserica Ortodoxa!!!! Cum este posibil sa mai poarte haine preotesti si monahale??? Patriarhia Ortodoxa Romana nu are BIBLIA ca si Carte de Capatai ?Viata de calugar presupune pe lânga dedicarea totala lui Hristos si o purtare modesta, smerenie si o fagaduire a saraciei!!!STARETA TEOCTISTA si IEROMONAHUL IULIAN ABABEI=RUSINEA MITROPOLIEI ARDEALULUI!!!!!!!!


  

Anonymous ( 23.11.2010 08:01 )
SCHTIUL PELISOR–continua cu abaterile de la normele vietii monahale si cu defiente de ordin administrativ finaciar.STARETA–TEOCTISTA si CALUGARUL–DUHOVNIC IULIAN,nu stiu ce atributii au si care este menirea lor la SCHIT.Maici nu mai sunt,doar STARETA si sora Fira,Slujbele nu se fac pentru ca,MONAHIA TEOCTISTA nu cunoaste randuiala si nu are cunostinte religioase.Caracterul–MONAHIEI TEOCTISTA si a MONAHULUI IULIAN–nu este pentru o viata monahala.


  

Anonymous ( 24.11.2010 07:48 )
MONAHIA–TEOCTISTA si IEROMONAHUL–IULIAN,au uitat si cele 3voturi monahale!SCHITUL–PELISOR este locul unde isi castiga mai usor banul de care–amandoi il iubesc mai presus decat pe–DUMNEZEU si pe APROAPELE!Nu am nicio gelozie patologica,am sotie cu adevarat crestina.Doar patologic este la familia ABABEI–BAUTURA SI DESFRAUL!


  

violeta ( 11.11.2011 12:05 )
buna sera sibiul e cel mai frumos oras din tara .ozic nu pt ca sunt sibianca ,asa este sunt afara din tara si simnt ca imi lipseste ceca din mine .acasa.viata crestina ..e dureros.as dori sa iau legarura cu cineva .doresc sa donez niste icoane la o biserica ortodoxa di spania .un locas inprovizat pt rom ,va rog sa ne dati o mina de ajutor .


      

Katherine ( 19.11.2013 04:59 )
you are really a excellent webmaster. The site loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a fantastic job on this subject!


      

Sophia ( 19.11.2013 06:08 )
I also like Flash, but I am not a good designer to design a Flash, but I have computer software by witch a Flash is automatically produced and no more to work.


      

Isabella ( 20.11.2013 11:23 )
Hi there to every single one, it's truly a pleasant for me to pay a visit this web page, it consists of useful Information.


      

Riley ( 21.11.2013 11:02 )
Really good article! Also visit my web blog about Clomid side effects


      

Brooklyn ( 21.11.2013 11:07 )
I'm impressed, I obligation say.


      

Jasmine ( 22.11.2013 10:00 )
Pardon me if this is off-topic, but extra people have to really focus on what just happened in Oslo. Just keep in mind it could come about in our nation too.


      

Mia ( 23.11.2013 06:12 )
I'd forever want to be update on new posts on this site, saved to fav!


      

Austin Rodes ( 23.11.2013 10:04 )
We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.


      

Ava ( 27.11.2013 10:30 )
Everything is vastly open with a earn description of the issues. It was really informative. Your website is very useful. Express gratitude you for sharing!


      

Jasmine ( 29.11.2013 10:57 )
Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told was a amusement account it. Look complex to more added agreeable from you! However, how can we keep in touch?


      

Ashley ( 29.11.2013 01:42 )
You should indulge in a competition for possibly the greatest blogs online. I will suggest this site!


      

Autumn ( 30.11.2013 06:31 )
Hi, nice site. Can you help me? I got question.


      

Madison ( 30.11.2013 10:29 )
Keep the entries on this level. They are really good.


      

Anna ( 01.12.2013 08:37 )
Merely wanna remark that you have a very decent website, I like the style it actually stands out.


      

Anonymous ( 28.12.2018 10:59 )
Hello

I wanted to order a item from your webshop.
but I can not find the product anymore on your site,
it looks like this on this site https://bit.ly/Productitem
I hope you will sell the product again soon,
mail me if you are going to sell it again, I'll wait

Greetings


      

Anonymous ( 06.01.2019 06:42 )
Hi

I have something for you. Can you remember that we had spoken on the phone.
I had promised you Silver Member Special coupons just for you.
https://bit.ly/SilverMembercoupons
I hope you like it.

Greeting


      

Anonymous ( 05.02.2019 03:44 )
Hi

You really made a very nice website, it is wonderful.
I had a question about a product that you sell.
So I tried to order it, but it is sold out. and now I can no longer find the product on your site.
I really want to order 10 pieces. the product i want to order looks like this on this website
https://bit.ly/ProductItem622 I hope i can order the product soon from your webshop.

Have a verry nice day
Greetings


      

Anonymous ( 16.12.2019 12:32 )
Your website is nominated,
for best fashion photo of the year 2020 in catogory fashion.
Our international jury has registered your website on the competition list, for more info go to https://screenshot.photos/nominated

Thank you


      Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 13 iunie 2024 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Lacase de cult
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter