SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING  Casa Altemberger-Pempflinger (Primaria veche)

strada Mitropoliei nr. 2

Probabil cel mai important ansamblu de arhitectură civilă gotică din Transilvania, complexul de clădiri al Primăriei vechi, situat pe strada Mitropoliei nr. 2, numit şi Casa Altemberger-Pempflinger, datează de la sfârşitul secolului al XV-lea.

Ridicarea construcţiei s-a datorat echipei conduse de pietrarul Andreas Lapicida, la comanda lui Thomas Altemberger şi include 10 corpuri de clădire, la care se adaugă un turn de apărare. Situat în colţul de sud-vest al ansamblului, turnul-locuinţă aparţine primei faze de construcţie, dacă facem abstracţie de turnul de apărare aflat în exterior, pe latura opusă. Este o constructie de plan pătrat, ce se ridică pe înăltimea a trei etaje. Văzut dinspre curte, la primul etaj se află un bowindow cu o fereastră gotică dreptunghiulară, tripartită cu baghete încrucisate.
Casa Altemberger-Pempflinger (Primaria veche)Etajul următor are o fereastră similară, pe când la ultimul etaj apare doar o fereastră bipartită. La parter se află un vast spaţiu subîmpărţit în patru travee, cu bolţi în cruce sprijinite pe un stâlp octogonal central, dispunere care se repetă şi la etajul întâi, unde accesul se face printr-o uşă cu un cadru de baghete încrucisate (încăperea servind, se pare, ca sală de recepţii). Partea superioară a cadrului de uşă are un arc în acoladă, cu două steme de o parte şi de alta. Acestea aparţin judelui regal Thomas Altemberger, cel care a deţinut şi funcţia de primar al oraşului în perioada 1470-1491, respectiv soţiei sale.
Prin intermediul unei construcţii poligonale adosată turnului, în interiorul căreia se află o scară spiralată, se poate pătrunde la etajele superioare, încăperile neboltite, de la etajele al treilea şi al patrulea servind în trecut drept camere de oaspeţi.
Aripa de clădire alăturată spre nord construită tot de Thomas Altemberger este formată din două niveluri, parter şi etaj, în care elementul cel mai însemnat îl reprezintă loggia, compusă din două travee. Cele două arcade corespunzătoare realizate prin ogive în arc frânt sunt susţinute de console executate artistic. Trei dintre ele sunt formate din busturi umane înveşmântate în costume poloneze şi maghiare, cea de-a patra reprezentând o mască umană.

După moartea lui Altemberger, survenită în 1491, casa a ajuns în posesia primarului Nicolaus Prol, iar în 1499 în cea a lui Johannes Lulay. acum se ridică un corp de cladire nou, situat în colţul de nord al ansamblului, care prin amploare depăşeşte tot ce fusese construit până atunci. Este practic un edificiu compus din parter şi etaj, având la ambele niveluri o serie de încăperi. După ce clădirea a fost achiziţionată prin licitaţie de către municipalitatea sibiană (în 1545, cu suma de 1922 de guldeni şi 64 de dinari)de la urmaşii lui Marcus Pempflinger (cel care o cumpărase în 1521) în scopul transformării sale în primărie (îndeplinind, apoi, respectivul statut nu mai puţin de patru secole, până în 1945) au fost făcute noi modificări. A fost amenajată o amplă sală de consiliu şi s-au adăugat alte două corpuri de cladire în perioada secolelor XVI-XVIII, complexul de clădiri devenind astfel un plan aproximativ dreptunghiular.

Casa Altemberger-Pempflinger strada Mitropoliei
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro

Med Elite

Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestui obiectiv turistic ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Georg Schoenpflug von Gambsenberg ( 26.03.2009 11:48 )
CORRIGENDA.
Referitor la asa-zisa cumparare a casei de catre Marcus Pempflinger in 1521.
Lucrurile nu stau chiar asa.
Johannes Lulay de Lula fusese casatorit cu Clara Thobiassy de Heczelsdorff (Atel), din neamul ultraputernic si bogat al Graevilor Thobiassy von Heczelsdorff (pe la 1367 unul vinde Moara de Scoarta (de stejar ptr. tabacarie) aflata pe actuala Str. Moara de Scoarta, Orasului. Pe locul unde se afla acum Cazarma Kempel se afla in sec XV o CURIE(curte nobiliara cu ziduri si turn) a Graevilor Thobiassy von Heczelsdorff. Se pare ca aceasta Casa (Vechea Primarie numita,desi a III.-a in ordine cronologica!) a fost cumparata din DOTA, zestrea ei..deci ea avea ceva de zis aici...
La moartea lui Lulay, vaduva acestuia, numita Clara Thobiassy von Heczelsdorff, se casatoreste cu Marcus Pempflinger (de fapt corect:Marcus RITTER [Ritter=Cavaler] von Pemffling (la 1167 sunt mentionati ca nobili in Pemffling/Cham,Bavaria, nu Suabia!), care si el era vaduvit (prima sotie inca nu am aflat-o, o sa va comunic la timp). Deci Clara Thobiassy von Heczelsdorff ADUCE in noua ei familie CASA, deci nu o cumpara Marcus in 1521...el moare in 1537..dar ramane Clara si raman mostenitori...

Multumesc pentru rabdare,
Georg Schoenpflug von Gambsenberg


  

Georg Schoenpflug von Gambsenberg ( 26.03.2009 12:21 )
Referitor la aceasta Casa Altemberger-Lulay-Pempfflinger aveti aici o lucrare a lui Petru Muntean Besliu, publicata ONLINE in seria publicatii Muzeul Brukenthal,Biblioteca-...

Petre Besliu Munteanu: Primaria Veche din Sibiu -casa, oamenii, muzeul. Sibiu, 2006

Imaginea Cartii tiparite:

http://www.brukenthalmuseum.ro/img/publicatii/biblioteca/1.jpg

(aici online pdf,2,96 Mb.)

azi, 22.08.2009 am fost nevoit sa corectez LINK-ul.

dau LINK-ul direct, acum modificat, intrucat serverul Brukenthal si-a schimbat structura interna..adresa veche nu mai ducea nicaieri.

http://www.brukenthalmuseum.ro/pdf/Biblioteca_Brukenthal/I/besliu1.pdf

Georg Schoenpflug von Gambsenberg


  

Georg Schoenpflug von Gambsenberg ( 26.03.2009 04:01 )
Curtea-de-Tortura.(?=Curtea Martirilor?!)
O sa dati in cartea de mai sus de o traducere cel putin ciudata din limba germana.
O sa dati de termenul Curtea Martirilor. Nu, nu va ganditi la Sfinti si martirajul indurat sub Imparatii Romani pagani...nici vorba de asa ceva...Este vorba in context de Inchisoarea Preventiva a Orasului care se afla intr-o perioada aici la Consiliul Orasului... erau inchisi spre cercetari si ancheta,..clar, SI cu tortura fizica, asa cum era corect atunci, talharii, asasinii, vagabonzii, cersetorii, tradatorii, spionii, cei ce-si bateau nevestele, in genere RAUFACATORII... In limba germana veche A TORTURA se spunea MARTERN...clar DERIVAT de la chinul, tortura martirilor..dar nemaiavand sensul pozitiv-crestin! Era numai TORTURA. Si aici era o gradina mica, o curticica, in care exista si o casuta...unde erau inchisi RAUFACATORII aflati in ancheta. Locul se numea deci MARTERN-GARTEN, mot-a-mot Gradina-de-Tortura, tradus Curtea-de-Tortura. Dar aici erau RAUFACATORI..si totusi romanii ii fac MARTIRI fiindca traduc DUPA URECHE si nu-i intreaba pe istoricii sasi de acolo cum e corect sensul.Nu-i acuz ca nu stiu..ci pentru faptul ca nu intreaba...Deci nu Gradina (Curtea) Martirilor, ci Gradina-de-Tortura.

Georg Schoenpflug von Gambsenberg


  

Georg Schoenpflug von Gambsenberg ( 22.04.2009 09:45 )
Descrierea din: Ungrisches Magazin,Pressburg,(=Pozsony, acum :Bratislava) Vol IV, 1787 in articolul (fara autor numit): Hermannstadt (pp.397-407)

traduc din germana...pp.402-403:

[...]Celelalte cladiri publice ale orasului sunt[...] 2) Casa Consiliului (das Rathaus) (noi o numim curent Primaria.n.n.G.S.v.G) care fusese cumparata in sec. XVI. de la mostenitorii Judecatorului Regal (Koenigsrichter) Lulai. Aici isi tin adunarile publice Consiliul Interior si Exterior, alaturi de Universitatea Saxona, si tot in aceasta sunt detinuti si prinsii , al caror supraveghetor este numit Hopner (Hofherr) (Magistrul-Curtii).

Georg Schoenpflug von Gambsenberg


  Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 27 noiembrie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Cladiri Istorice
( actualizat in 25 11 2012 10:24 )
Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter