SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING  Casa Haller

Construită în stil renacentist, în urma transformării imobilului gotic ridicat pe respectivul amplasament în a doua jumatate a secolului al XV-lea (a fost atestată documentar, pentru prima oară, în anul 1472), Casa Haller, situată în Piaţa Mare, la numărul 10, este cea mai importantă clădire din acest perimetru, cunoscut drept Marele Ring.
Stilul gotic al casei iniţiale mai poate fi recunoscut doar datorită Casa Haller din Sibiu, Piata Mare Nr. 10 unor fragmente (bolţi, ancadramente şi planul în forma literei L, cu corpul principal axat spre piaţă). În curtea casei se mai pastrează şi azi un turn dreptunghiular , ridicat pe înălţimea a două etaje, având deasupra timpanului triunghiular un acoperiş abrupt, în două ape. Câteva elemente de plastică decorativă, trădează, de asemenea, originea gotică a turnului: două ferestre cu baghete la etajul al doilea şi un ancadrament de uşă în arc frânt, situat pe peretele nordic. Pe vremuri, accesul în turn se făcea prin intermediul unei scări spiralate, amplasată într-o construcţie anexă de plan poligonal, alipită turnului în colţul de sud-est. Aceasta, mai înaltă decât restul construcţiei, era în trecut o capelă ai cărei pereţi interiori fuseseră pictaţi în frescă, astăzi pictura fiind extrem de dificil de sesizat. În configuraţia respectivă, cu fragmente originare, datând de la începutul ultimului sfert al secolului al XV-lea, casa se afla în proprietatea senatorului Hieronymus Schneider.

În timp, clădirea îşi schimbă frecvent proprietarii, mai întâi ea aparţine lui Michael Greb, apoi (spre 1490) lui Johannes Agatha, pentru ca, în 1524 să treacă din proprietatea lui Servatius Holzschuch în cea a lui Michael Altemberger, care în 1537 o va vinde comitelui Petrus Haller. Acesta era descendentul unei familii de negustori-patricieni din Nurnberg, cu relaţii matrimoniale în vestitele familii de negustori din Frankfurt pe Main, Augsburg, Viena şi Anvers. Noul proprietar, ce o va păstra în familie 345 de ani, va transforma vechea clădire gotică într-o elegantă reşedinţă în stilul Renaşterii. Acestei etape i se datorează: noile ferestre cu cornişa susţinută de frize de denticuli (de pe faţada dinspre curte a clădirii), organizarea faţadei principale, cu portalul plasat în axul central şi uşa frumos ornamentată ce asigura accesul la scară.

Casa Haller din Sibiu

Portalul principal are o formă semicirculară în partea superioară, fiind flancat de montanţi compuşi din câte o coloană adosată la capitel corintic. Timpanele arcului sunt decorate cu armuri şi halebarde realizate în relief. Deasupra se ridică antablamentul a cărei cornişă se sprijină pe o friză de denticuli, iar în ax este aplicat blazonul lui Petrus Haller. Partea superioară a portalului este constituită de un fronton în centrul căruia apare un medalion circular cu un portret de războinic văzut din profil. În contrast cu decorul relativ sobru al portalului principal , uşa accesului spre scară prin bogăţia şi morfologia ornamentaţiei realizate în relief, aminteşte oarecum de spiritul gotic al clădirii. De menţionat că faţada clădirii nu a mai suferit modificări de peste trei secole, aşa cum se poate constata dintr-un desen datând din anul 1703 în care este ilustrată decapitarea comitelui Johann Sachs von Harteneck.

Casa Haller
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro

Masini de cusut

Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestui obiectiv turistic ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 24 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Cladiri Istorice
( actualizat in 25 11 2012 10:24 )
Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter