SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING
Comuna Apoldu de Jos

  • Current rating: 3.6 ( voturi)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3.6 (6 voturi)
Loading


Comună situată în partea de est a judeţului, la 35 km. distanţă de Sibiu, pe DJ 106 Apoldu de Jos – Miercurea Sibiului şi, în continuare, pe DN 1, localitatea a fost atestată documentar la 27 octombrie 1288, într-un act dat în Braşov de către regale Ungariei, Ladislau al IV-lea Cumanul. Cunoscută şi sub numele de Apoldu Mic, aşezarea are o suprafaţă de 48,83 km.p. şi o populaţie de peste 1.500 de locuitori (împreună cu satul arondat Sângătin).
Teritoriul localităţii a fost locuit încă din epoca sclavagistă, din acea perioadă datând o necropolă, o villa rustica şi două inscripţii votive, descoperite aici. De asemenea, în vatra satului, în punctul numit Roştat, au fost identificate urme de ziduri şi material tegular, precum şi un tezaur monetar cu 206 piese (între care 189 denari republicani şi alţi cinci antonieni). Tot de pe vremea romanilor se presupune existenţa, pe dealul Roştat, a unui post militar (castru) cu un efectiv de circa 500 de militari, supravegheat de soldaţii Legiunii a XIII-a Gemina. Castrul era de formă patrată şi avea patru porţi orientate spre cele patru puncte cardinale, cu ziduri sprijinite din exterior de un val de pământ. Izvoarele istorice pomenesc, în anul 1384, despre existenţa unei biserici purtând hramul “Sf. Toma”, ca şi despre o fortificaţie în jurul acesteia până în 1658, an în care întregul ansamblu a fost ocupat şi jefuit de trupele principelui Gheorghe Rakoczy II.

Cele mai interesante obiective turistice ale comunei sunt cele două biserici de lemn, existente în cele două sate aparţinătoare. Cea din Apoldu de Jos, cu hramul “Sf. Ioan Evanghelistul”, este monument istoric şi a fost construită din lemn, în anul 1770. O legendă spune însă că, întregul edificiu ar data de pe vremea lui Mihai Viteazu şi că ar fi fost construit la Ocna Sibiului. După aproape două secole, într-o noapte, acesta ar fi fost adus în sat de credincioşi, cu carele trase de boi, pe un drum lăturalnic. Cu toate că are o subzidire de piatră de aproape un metru înălţime, naosul, pronaosul, altarul şi chiar clopotniţa bisericii sunt realizate din lemn de brad. De dată mai recentă, biserica ortodoxă având hramul “Buna Vestire”, ce se găseşte în incinta cimitirului, a fost înălţată cu aportul enoriaşilor, la începutul secolului al XIX-lea. În 1818 au fost pictate altarul cu arcada din faţa sa, precum şi sfinţii şi evangheliştii reprezentaţi prin medalioane de pânză. Tot în cimitir se află “Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial”, obelisc realizat din mozaic de piatră şi dezvelit în anul 1938, în memoria a 67 de eroi ucişi în prima conflagraţie mondială.

În comună funcţionează două grădiniţe şi două şcoli generale, între care cea din Apoldu de Jos are o vechime de aproape 250 ani. Comuna este locul de naştere al câtorva personalităţi de rang internaţional între care medicul şi publicistul Ilie Beu (1864-1947), preotul şi istoricul Ioan Beju (1906-1994), respectiv medicul şi scriitorul Nicolae Damian (n. 1939). Dintre evenimentele locale care se desfăşoară an de an în comună pot fi menţionate “Zilele culturale ale Apoldului” (31 august) şi cele ale Sângătinului (1 iunie).
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro
Ai ceva de comentat ?