SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING
Comuna Axente Sever

  • Current rating: 2.6 ( voturi)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2.6 (37 voturi)
Loading


Situată în partea de nord vest a judeţului Sibiu, pe DN 14, în zona Târnavelor, localitatea Axente Sever (care pe lângă reşedinţa de comună, mai include satele Agârbiciu şi Şoala) a fost atestată documentar, pentru prima oară, la data de 15 aprilie 1305.
Până în anul 1931, atunci când s-au comemorat 25 de ani de la moartea revoluţionarului paşoptist Ioan Axente Sever, cea mai importantă personalitate a satului, aşezarea a purtat mai multe denumiri, Frâua fiind din acest punct de vedere, cea mai longevivă.

Reprezentativă pentru aceste locuri este biserica din localitate, cu hramul Tuturor Sfinţilor, construită în secolul al XIV-lea, mai exact la 1322. Ea are nava pătrată şi corul pentagonal, acesta fiind boltit în cruce şi construit din piatră de carieră. Nava are o boltă pe ogive cu nervuri de piatră de secţiune pătrată, care se termină într-o cheie de boltă cu rozetă.
La exterior, pe latura de vest, se află patru contraforţi de dimensiuni relative reduse. Biserica fortificată din Axente Sever, cu o orgă barocă din 1777, este printre puţinele din Transilvania cu turnul clopotniţă deasupra corului, similare fiind doar cele din Agârbiciu, Ocna Sibiului şi Turnişor.
Corul este delimitat lateral de câte un puternic arc frânt din piatră. Bolta este din cărămidă, fără nervuri, deasupra acesteia fiind construite cele trei nivele ale turnului, care are drumul de strajă pe console de lemn. Încă de la bun început a fost construită şi o capelă alipită laturii sudice a corului, având o absidă la est. Accesul se face de pe latura sudică a corului, prin uşa cu ancadrament de piatră. Iniţial corul a avut cinci ferestre terminate în ogive traforate, însă niciuna dintre ele nu mai păstrează astăzi forma originală. Incinta are un traseu oval, iar curtinele înalte de 6-8 metri sunt prevăzute cu metereze şi contraforţi.

În cele trei sate componente ale comunei, ca obiective turistice (în afara cetăţilor săseşti din Axente Sever şi Agârbiciu) mai există încă cinci biserici:cea fortificată din Şoala, cele ortodoxe cu hramurile “Învierea Domnului” şi “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” din Axente Sever, o alta cu acelaşi hram în Şoala şi biserica “Sf. Nicolae” din Agârbiciu.

În centrul comunei, lângă Primărie tronează Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, în formă de obelisc, construit în anul 1960 din piatră şi ciment. Axente Sever, a cărui casă memorială se află în localitatea omonimă, ce are o populaţie de peste 4.000 de locuitori, a fost unul dintre cei mai de încredere colaboratori ai lui Avram Iancu, pe vremea revoluţiei paşoptiste. Fost profesor de limba latină, Axente Sever a devenit, în acele vremuri tulburi, prefect al ţinutului Blajului, cunoscut drept Legiunea Prima Blasiana, loc unde de altfel avea să fie înmormântat în 1906. Alţi doi profesori universitari, Nicolae Barbu şi Ioan Paul, ultimul dintre ei o somitate de nivel internaţional în domeniul morfopatologiei veterinare, sunt de asemenea fii ai satului, sărbătoriţi an de an, în 15 august. Ca evenimente locale, pe lângă aniversarea zilei comunei, la 15 aprilie, se organizează un festival al mierii de albine, în ultima săptămână a lunii iunie.
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro
Ai ceva de comentat ?