SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING
Comuna Cirtisoara

  • Current rating: 3.3 ( voturi)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3.3 (32 voturi)
Loading


Centru de comună situat la 47 de km. vest de Sibiu, pe DN 1, în vecinătatea Muntilor Făgăras, pe malul pârâului omonim, Cârtisoara este punctul de pornire spre Transfăgărăsan. Cunoscută si sub numele de Cârta Românească, asezarea a fost populată, aproape exclusiv, din evul mediu timpuriu si până în prezent, de români.
Prima atestare documentară a localitătii datează din anul 1223, fiind doar una implicită. Documentele vremii se referă însă doar la evenimentele petrecute între anii 1205-1206 atunci când asezarea a fost retrasă de sub autoritatea juridică a romanilor si donată mănăstirii cisterciene Cârta.
Identificarea explicită a localitătii si confirmarea caracterului său românesc datează însă din anul 1252. Pe atunci Cârtisoara, sub denumirea de tara Cârtei, era centru administrativ si politico-religios al tării Făgărasului având aceeasi importantă politico-administrativă precum Brasovul pentru sasi ori Sfântu Gheorghe pentru secui.

De altfel vechimea si pozitia acestei asezări românesti în peisajul tării Făgărasului este subliniată si de tezaurul de monede descoperit spre sfârsitul secolului al XIX-lea în vecinătatea asezării si care a fost datat cam la mijlocul secolului al XII-lea. Din cauza schismei impuse de autoritătile vremii care au încercat disocierea asezărilor omonime si crearea, pe acelasi teritoriu, prin popularea cu oaspeti germani, a localitătii Cârta Săsească, devenită Cârta după 1322, asezarea decade în Evul Mediu până la nivelul unui sat oarecare. În izvoarele scrise denumirea de Cârtisoara apare în 1509, iar spre jumătatea secolului al XVI-lea apare atestată în formele Streza-Cârtisoara si Oprea-Cârtisoara. Un secol mai târziu, satele Streza si Oprea au fost donate familiei nobiliare maghiare Teleki (care a înfiintat la Oprea-Cârtisoara o manufactură care producea hârtie) fiind reunite sub aspect administrativ în localitatea Cârtisoara abia în anul 1964.

În prezent asezarea adăposteste patru biserici, două dintre acestea fiind însă construite cu două secole în urmă. Biserica ortodoxă din Oprea- Cârtisoara, cu hramul “Sfântul Nicolae” ridicată pe un promontoriu si construită din cărămidă în 1806 este o biserică-sală cu turn alcătuită din pronaos, naos si altar poligonal decrosat. Pictura interioară si exterioară apartine lui Nicolae Grecu, aceeasi familie de mesteri din Săsăusi realizând si pictura murală a bisericii cu hramul “Buna Vestire” din Streza-Cârtisoara. Construirea acesteia a început în perioada 1812-1821 si are un plan asemănător cu cea din Oprea-Cârtisoara, doar altarul fiind de formă semicirculară.

Alte obiective turistice din comună sunt Monumentul Eroului Român si Muzeul Etnografic si Memorial “Badea Cârtan”. Monumentul de tip Cruce memorială a fost ridicat în 1920 din piatră si marmură, în memoria căpitanului Gheorghe Buruiană, din Regimentul 21 Infanterie, căzut în luptele de la Porumbacu de Jos din 17-30 septembrie 1916.
Comuna este locul de nastere al lui Badea (Gheorghe) Cârtan si cel de adoptie al poetului Mircea Florin sandru. Muzeul ce poartă numele primului, a fost deschis în anul 1969 si prezintă o serie de exponate din domeniul ceramicii si sticlei manufacturiere, precum si o valoroasă colectie de icoane pe sticlă, reprezentative fiind cele ale iconarului local Matei tâmforea. O sală a muzeului conservă cărti ce au apartinut bibliotecii cărturarului autodidact Badea Cârtan. De asemenea este expusă o gospodărie tărănească locală din secolul al XIX-lea cu interior specific.
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro
Ai ceva de comentat ?