SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING
Comuna Gura Riului

  • Current rating: 8.6 ( voturi)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
8.6 (67 voturi)
Loading


Centru de comună, cu o populaţie de peste 3.600 de locuitori, Gura Râului reprezintă una dintre cele mai vechi şi mai pitoreşti aşezări din Mărginimea Sibiului.
Situată la poalele munţilor Cindrel, la o altitudine medie de peste 500 m, localitatea se află la numai 18 km distanţă de reşedinţa de judeţ, pe un drum modernizat, în apropierea lacului de acumulare de pe râul Cibin şi a Cheilor Cibinului.

Este una dintre puţinele zone care au păstrat intacte obiceiurile specifice satului românesc, în care tradiţionalismul se îmbină armonios cu modernismul. Practic, este aşezarea unde turiştii pot lua contact direct cu tradiţiile, portul popular, precum şi cu vechile meşteşuguri reprezentate prin instalaţiile hidraulice în stare de funcţionare: piua de postav şi presa de ulei (pentru obţinerea uleiului din seminţe de dovleac).
Din rândul obiceiurile păstrate aici cu sfinţenie se detaşează “Festivalul Bujorului”, organizat în fiecare an, la sfârşitul lunii iunie. Bujorul de munte, “protagonistul” manifestării în speţă reprezintă doar pretextul unei serbări câmpeneşti în cadrul căreia sunt prezentate produse gastronomice şi dansuri tradiţionale. Există însă şi multe alte datini, deosebit de interesante prin ineditul lor: butea sau ceata junilor, obicei legat de sărbătorile de iarnă; chematul fetelor la juni, obicei ce are loc imediat după instalarea primăverii astronomice; opaiţatul, care premerge lăsatului secului din postul mare. De asemenea Rusaliile şi Ispasul au, la Gura Râului, particularităţi specifice. Astfel, de Rusalii, naşii oferă finilor micuţi cupe emailate sau din ceramică, pline cu bomboane ori biscuiţi, pentru ca acestora să le meargă bine tot anul. De Ispas, bătrânii satului îşi confecţionează brâie din leuştean, cu care se încing pentru a fi feriţi de boli.

La Gura Râului există însă şi o serie de obiective turistice extrem de interesante. Este vorba, în primul rând, de lacurile glaciare “Iezeru Mic ” şi “Iezeru Mare”, precum şi de rezervaţia omonimă (declarată monument al naturii în anul 1961) care, prin suprafaţa totală de 450 ha, este cea mai mare din judeţ. De asemenea, lacul de acumulare din comună reprezintă un alt punct de un deosebit interes. Barajul, cu o înălţime de 72 m, construit în 1981, utilizat pentru alimentarea cu apă a municipiului Sibiu, are amplasată în aval o microhidrocentrală cu o putere instalată de 3,8 MW.
Muzeul sătesc, înfiinţat în 1969 şi reorganizat în 1973 într-un nou sediu, în urma celor peste 1.100 de obiecte primite ca donaţii, reuneşte piese de artă populară (textile, mobilier, pictură) amplasate într-un interior ţărănesc specific.

Localitatea reprezintă şi locul de obârşie al istoricului şi orientalistului Aurel Decei (1905-1976), autorul “Istoriei imperiului otoman”, care are amenajată aici o Casă Memorială. “Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial” , un obelisc realizat de Ilie Chidu şi dezvelit în 1923 în memoria eroilor căzuţi în prima conflagraţie mondială, are o înălţime de 3,35 m, pe frontispiciu fiind înscris numele a 107 persoane.

În Gura Râului există şi trei biserici, două ortodoxe şi o alta de rit greco-catolic datând din 2006 (Biserica Mică). Biserica ortodoxă “Cuvioasa Parascheva” reprezintă un monument istoric care datează de la începutul secolului al XIII-lea (1202). Este o biserică-sală cu turn decroşat în vest, navă dreptunghiulară şi un altar poligonal mai lat decât nava. Turnul şi altarul sunt considerate de provenienţă mai recentă, partea veche fiind constituită din navă, ca şi faţada de nord, unde au fost descoperite trei fresce. Biserica cu hramul “Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”, chiar dacă de dată mai recentă (1847) reprezintă o construcţie monumentală, ctitorul acesteia fiind chiar mitropolitul Andrei Şaguna.
Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro
Ai ceva de comentat ?Anonymous ( 31.01.2009 07:37 )
pozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


  

Anonymous ( 22.08.2009 06:37 )
Localitate superba,cel putin dupa ce treci de VRAJBUTZA,mai in sus....e extraordinar.Cartierul HODREA e cel mai primitor.Acolo oamenii daca nu primesc nimic,te trag de maneca si iti cer!!


  

Anonymous ( 11.09.2009 04:03 )
LEGENDA IEZERELE CINDRELULUI
Spun bătrânii că undeva în munţi trăia o fată de cioban, frumoasă, ruptă din soare. În obrajii ei râdeau zorile şi ierburile îi aşterneau covoare ţesute în nestemate când vroia să-şi odihnească alergările. Ciobanii îi spuneau "Frumoasa Munţilor". Tot pe atunci trăia şi un ciobănaş mândru, cu alese purtări, pe nume Cindrel. Pe frumoasă a zărit-o odată şi de atunci nu-şi mai putea lua gândul de la ea. Numai că pe acolo trăia şi un uriaş ce avea o fată boccie şi cam trecută, ce-şi pusese ochii pe Cindrel. Când inţelese ea că ciobănasul o vrea pe Frumoasă, i-a zis lui tătâne-su să-l ucidă pe Cindrel şi uriaşul, ascultându-şi fata, îi luă acestuia capul. Munţii au început să plângă. Frumoasa îl găsi pe Cindrel şi plânse, plânse zile în şir până se stinse şi ea alături de dragul ei. Iar din lacrimile ei se iviră două lacuri limpezi precum cleştarul. Şi aceste două lacuri s-au numit Iezerul Mare şi Iezerul Mic sau, amintind de cei doi: Iezerele Cindrelului. Şi alături, aplecate deasupra lacurilor stau culmile cele mai înalte ale acestor munţi: vârfurile Cindrel şi Frumoasa.


  

Anonymous ( 11.09.2009 04:20 )
DUMINICA la Gura Raului ,pe scena "Festivalul Bujorului " de la ora 17.00 ,regal folcloric cu Vasile Conea


  

Anonymous ( 26.09.2009 10:27 )
Frumos,frumos,dar ce nu inteleg in ruptul capului,cum au putut oamenii sa aleaga un primar MOLDOVEAN???Ce e trist ca mai sunt si mandri ca sunt ardeleni si pastratori de traditie!!Asta denota impotetenta intelectuala a celor nascuti acolo!!


  

Anonymous ( 24.11.2009 12:46 )
Am fost de curand la Gura -Raului si am ramas shocat:toti sunt mici,cu capul mare si vorbesc o limba de neinteles!!!!Unii spun ca sunt martieni,altii ca ar fi asa din cauza relatiilor incestuoase,care teorie o fi adevarata........??


  

Anonymous ( 11.12.2009 06:44 )
O localitate frumoasa,in plina dezvoltare.Eu,ca om care avazut toata lumea,pot spune ca e o combinatie intre LAS VEGAS si Sibiel,are cate ceva din ambele,in maxim 25.000 de ani va fi capitala mondiala a curismului rural,pardon,a turismului rural!!


  

Anonymous ( 28.12.2009 07:06 )
bai eu cred ca te-ai nascut retardat de aia vezi tu oameni mici cu capul mare si verzi .Iti urez reabilitare rapida si que te dem por culo hilipollas


  

Anonymous ( 28.12.2009 07:15 )
besi de-aicea bai intelectualu-le


  

Anonymous ( 04.01.2010 06:30 )
Mai da destepti mai sunteti! Trebuie ca sunteti din vreo rasa ariana... Avem noroc si noi, astia impotenti intelectual, mici si cu capul mare... si verzi, ca ne mai vizitati si ne culturalizati voi. De fapt, ce cautati voi aici? Vizitati, mai, LAS-VEGAS-ul, cutreierati pamantul... mergeti pe Luna... sau mai bine stati in apartament si uitati-va la TV, ca nu va duce nimeni dorul. Si inca ceva, duceti-va la gratar intre blocuri, nu pe Valea Cibinului, ca Cibinul nu-i pubela.


  

Anonymous ( 18.01.2010 06:46 )
La Gura Raului a incepput sezonul de ski [de marti pana vineri de la 17-21,sambata si duminica de la 09-21],partia beneficiaza de istalatie de produs zapada,centru de inchiriat echipament,nocturna,teleschi,restaurant si discoteca


  

Anonymous ( 02.02.2010 10:41 )
Nu va suparati...dar invidia e mare...auzi ca miki cu capul mare...hai ma fiti seriosi unde mai vedeti voi o comuna ca Gura-Riului??Primar MOLDOVEAN??parintii la acel primar sunt aici de cabd s-a construit baraju aiki s-a nascut...documentati-va si duoa dati din papagal


  

Anonymous ( 24.02.2010 12:24 )
Mamaaa,ce analfabet esti!!cate clase ai bah,extraterestrule??


  

Anonymous ( 11.04.2010 12:49 )
Toata lumea vine la Gura Raului...observa ca pe la ei nu gasesti asa ceva si din invidie se apuca de inventat povesti....

Un lucru sa stiti...lumea nu vine la gura raului din lipsa de ocupatie :))....personalitatile care au venit aici printre care si presedintele care au venit aici chiar au avut niste motive.....si faceti bine si scutiti-ne de vizitele voastre...


  

Anonymous ( 18.06.2010 11:46 )
am si eu o intrebare.Stie cineva cind se tine anul acesta 2010 Festivalul bujorului?astept un mail din partea voastra.multumesc


  

Anonymous ( 22.06.2010 11:09 )
sa belesti ciocanu la toti martieni din gura raului FRAERE


  

Anonymous ( 22.06.2010 11:20 )
AM CITIT MAI JOS UN PIC DESPRE Gura -Raului si am ramas shocat toti sunt mici,cu capul mare si vorbesc o limba de neinteles!!!TEORIA ADEVARATA E..... SA BAGI PULA-N MATA DE FRAERE


  

Anonymous ( 04.07.2010 01:18 )
da ieri sa terminat festivalul...a fost superb:X..de nedescris:X bv:*


  

Anonymous ( 28.08.2010 12:34 )
Suck my dick.....FRAERE????????Iti place sa sugi "I-uri bah partzarule???


  

Anonymous ( 17.09.2011 10:28 )
GURA RAULUI = WC.....


  

Anonymous ( 29.12.2011 06:40 )
POTI SA MERI UNDE DORESTI
CA-CA GURA RAULUI NU GASESTI!!!!!
CA_CA la noi nu-i la nime!!!
CA-CA noi nu-s mai faini!!!


  

Anonymous ( 19.01.2012 05:42 )
zona este superba.traind printre oamenii de la tara,a-i crede ca timpul a stat in loc.viata lor este frumoasa dar grea.muncesc mult...pamantul este aurul lor,viata lor.sunt un exemplu pt.multi,dar nici modernismul nu este accepat usor in viata lor.sunt autentici si sunt bogati.nu cer si nu se vaita.muncesc si au...


  

Anonymous ( 06.08.2013 01:56 )
Inca odata se dovedeste ca moldovenii sunt mai destepti-de la moldoveni ai invatat limba romana la scoala...
Este mare diferenta intre a sti si a avea impresia ca stii.


  

Anonymous ( 16.08.2013 11:20 )
Retardatul dracului, date naibii ca nu ne faci tu asa Ba


  

Anonymous ( 19.06.2014 01:54 )
La guraniii li se mai spun PELICANII sau GUSETII .BA vorbitii romaneste ce dracu ,nu mai pocitii vorba.


  

Anonymous ( 09.10.2014 05:38 )
Gura râului este un sat foarte frumos , cu foarte multe atractii turistice. Eu locuiesc aici si mă mândresc cu asta. In fiecare duminică , când soarele este pe cer si este cald afară multe persoane vin la un grătar aici. Iarna se face ski pe pârtia mcă dar frumoasă. In centru (târg) locul este amenajat foarte frumos.La gura râului est foarte frumos.


  

Anonymous ( 09.10.2014 06:02 )
Foarte bine zici


  

Anonymous ( 13.12.2016 11:12 )
Sunt bucurestean si am vrut sa imi petrec sarbatorile la Gura Raului, apoi am vazut la stiri ca ei au taiat padurea ca sa prinda cucul.
Am renuntat....
Plec in Guadalupe!


  


Med Elite


Poza Zilei Sibiu - FITS 2016

FITS 2016
~ 20 iunie 2019 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 21 iunie 2015 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 21 06 2015 03:24 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 18 octombrie 2017 )
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter