SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING
Comuna Selimbar

  • Current rating: 2.9 ( voturi)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2.9 (5 voturi)
Loading


Asezare suburbană a Sibiului, situată la numai 5 km distantă de resedintă, în apropierea confluentei râului Sebes cu Cibin, comuna selimbăr, este nu doar una încărcată de istorie ci este considerată cea mai bogată din întreg judetul.
În localitatea mentionată documentar pentru prima oară în 1323, Mihai Viteazul repurta, la data de 28 octombrie 1599, o victorie istorică în bătălia împotriva oastei conduse de principele Transilvaniei, Andrei Bathory, ce avea să-i deschidă acestuia drumul spre cetatea Alba Iulia si înfăptuirea primei uniri a Transilvaniei cu tara Românească. De altfel, în amintirea respectivei victorii obtinute de întâiul domn al Principatelor Unite, a si fost ridicată, în anul 1925, din initiativa ASTREI, o troită din lemn.
Un alt obiectiv memorial este si Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. Obeliscul, amplasat la intrarea în comună a fost realizat în 1932 pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuti în luptele grele din august-septembrie 1916. Monumentul are o înăltime de 3, 70 metri, fiind realizat din beton, material din care este confectionat si gardul împrejmuitor. Obeliscul are drept ornament un basorelief cu o cască si lauri, precum si o friză reprezentând ostasi români în atac, realizată, de asemenea, în relief. Comuna selimbăr care, pe lângă resedintă mai are în componentă alte trei sate (Vestem, Bungard si Mohu) este una dintre asezările rurale cu cea mai mare populatie din judet, având peste 5. 000 de locuitori. Iar numărul acestora e în continuă crestere, mai ales că există intentia edililor sibieni de transformare a asezării într-un viitor cartier al Sibiului. Potrivit izvoarelor istorice, asezarea este una străveche, fiind locuită încă din epoca neolitică. Mai târziu, în zonă, în pădurea “Valea Sălcii”, a fost identificat un răzuitor de piatră, apartinând culturii Cotofeni, de la începutul epocii bronzului. De asemenea, în perimetrul comunei au fost descoperite si constructii romane, fragmente de cărămidă si ceramică datând din secolul al II-lea, după cucerirea Daciei de către romani.
După 1850, comuna selimbăr constituită din punct de vedere etnic din populatie de origine saxonă, cunoaste o afluentă a populatiei românesti care, neavând locas de închinare, organizează o colectă. Prima bisericută din lemn se construieste aici din initiativa întâiului preot ortodox, Nicolae Vlad, chiar dacă în satele apartinătoare existau, cu două secole în urmă, biserici de acelasi rit. Actuala biserică, având hramul “Adormirea Maicii Domnului”a fost înăltată în 1937, fiind pictată un an mai târziu. Mult mai veche este însă biserica evanghelică, o bazilică romanică din secolul al XIII-lea, care ulterior a suferit putine transformări. si-a păstrat neschimbată dispozitia planimetrică, inclusiv câteva elemente cum ar fi absida si absidiolele laterale. Se pare că în jurul anului 1423 au fost supraînăltate zidurile navei, trecând în acest fel la stilul gotic. În 1804 a fost construit turnul-clopotnită. Din cetatea sătească, compusă initial din două centuri de apărare, s-a mai păstrat doar incinta interioară. În prezent, asezarea este una foarte bine reprezentată în plan economic, educational, cultural si sportiv. Cea mai mare realizare este deschiderea, în zonă a parcului comercial European Retailpark, investitie în valoare de 50 milioane euro. 


Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro
Ai ceva de comentat ?