SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING
Comuna Turnu Rosu

  • Current rating: 9.9 ( voturi)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
9.9 (7 voturi)
Loading


Situată la 24 de km. sud de Sibiu, pe malul Oltului, în apropierea defileului omonim, comuna Turnu Rosu a fost atestată documentar la 3 februarie 1453, atunci când, sub domnia lui Neagoe Basarab, pe respectivele locuri s-a ridicat o biserică.
Asezarea, în suprafată de 77, 84 km. p, a avut, însă, la origine, o constructie militară defensivă, ridicată de sasi în anul 1360. Finalizată 10 ani mai târziu, sub domnia regelui Ludovic, aceasta avea rol de supraveghere a defileului, localitatea fiind situată la limita vechii frontiere cu tara Românească. Aici se mai observă si azi ruinele, bine conservate, ale turnului rotund din cărămidă rosie (de unde se trage si numele edificiului, iar ulterior al localitătii) amplasat între sosea si albia râului.

Pe malul stâng al Oltului, în vârful crestei, se văd ruinele cetătii medievale, ridicată pe amplasamentul fortificatiei romane. Unele legende spun că, de fapt, numele asezării ar veni de la culoarea sângelui vărsat fără succes de armatele turce care, datorită în principal reliefului, nu au reusit niciodată să cucerească respectiva cetate.
Localitatea detine o colectie muzeală înfiintată în 1976, în sediul vechii scoli românesti de la sfârsitul secolului al XVIII-lea. Aici sunt expuse o serie de piese cu caracter istoric si etnografic, provenite din donatiile sătenilor. Pe de altă parte, desi există aici câteva zone turistice (Rusca, Pleasă, Valea Caselor, Valea Strâmbii) cel mai important obiectiv rămâne calcarele eocene de la Porcesti. Rezervatia paleontologică păstrează fosile de lamelibranhiate, gasteropode, echinoderme, dar mai ales o colectie-aflată la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu-cuprinzând 7000 de dinti de rechin, apartinând la peste o sută de specii de selacieni. Un alt obiectiv turistic important al comunei, îl reprezintă Mănăstirea Turnu Rosu, în fapt o biserică ortodoxă ctitorită de logofătul Toma Beceriul, în numele lui Matei Basarab si al sotiei sale, Elina, în anul 1653. Din biserica initială se mai păstrează doar pronaosul si naosul, care împreună alcătuiesc actualul pronaos. Tinda a fost adăugată în vestul bisericii, pe la sfârsitul secolului al XVII-lea sau începutul celui următor, deasupra ridicându-se un turn. Decorul exterior bogat vădeste influente ale arhitecturii muntenesti:arcade oarbe cu arhivolte duble în retragere, frize duble de cărămidă zimtate, panouri pătrate. Pe fatada de nord apar portretele lui Matei Basarab si al sotiei sale, iar deasupra intrării din vest este amplasată stema tării Românesti sculptată în relief. Vechea absidă a fost înlocuită (cu ocazia lucrărilor din 1827-1828) cu un naos înzestrat cu două hore laterale foarte largi, precum si cu o nouă absidă. Pictura interioară este cea originală realizată de Mihail Crăciun Oprea, în 1755, cu toate că mănăstirea a fost restaurată la începutul anilor ’70. La Turnu Rosu, în centrul comunei, există si un obelisc, cu o înăltime de 3 m, realizat din piatră de râu, beton si marmură, dezvelit în 1959, în cinstea eroilor români căzuti în cel de-al doilea Război Mondial.
De mentionat că, desi are în componentă doar un singur sat (Sebesu de Jos) si o populatie de circa 2. 600 de locuitori, asezarea dispune de 3 scoli generale si două grădinite. 


Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro
Ai ceva de comentat ?