SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

1 Martie Martisor

16392 afisari

01 martie 2009
1 zi
01 martie 2009


”Galeria anotimpurilor”, situata la parterul ”Casei Artelor”, langa librarie, îsi asteapta vizitatorii cu o tematica noua, specifica primaverii. Jucarii ecologice: fluierici de ceramica, cosulete de papura si panusi de porumb, papusule-perechi, inimioare din flori de panus, piese de ceramica (obiecte decorative, miniaturi), animalute din papura, litere sculptate în os si lemn, cosuri de flori, palariute populare în miniatura (comanacul din zona Sibiului, palaria de barbat din Bistrita) martisoare din ceramica, margele (din cele folosite pentru confectionarea zgardanelor de port din Bistrita si Maramures), lemn, os, textile, papura.

Martisoare de 1 Martie la Casa Artelor din Sibiu


Marţişorul- simbolicul calendar alb-roş care împleteşte zilele anului- este reprezentat sub diferite forme tradiţionale: nelipsitul hornar sau trifoi cu patru foi, aducatoare de noroc şi sanatate celor ce le poarta, dar şi sub forma altor simboluri ale primaverii, precum: ghiocei sculptaţi în lemn, coşuleţe împletite din fibre vegetale, pline cu flori multicolore sau alte obiecte tradiţionale sau de inspiraţie tradiţionala (miniaturi de tot felul, papuşi din lana îmbracate în port popular) avand firul bicolor ataşat, care pot constitui oricand un Marţişor pentru cei dragi.

Martisoare de 1 Martie la Casa Artelor din Sibiu


Oferta Galeriilor de Arta Populara este, ca de fiecare data, generoasa, obiectele expuse spre vanzare reconstituind cu fidelitate ambianţa lumii tradiţionale, întotdeauna strans legata de ritmurile naturii.
„Mărţişor” este denumirea populară a lunii martie, luna echinocţiului de primăvară şi a Anului Nou Agrar, dedicată zeului Marte. Numele oficial al lunii martie a influenţat, în ultimele decenii, generalizarea denumirii sărbătorii care cade la 1 martie, Mărţişor, în defavoarea altor denumiri mai vechi ca Dochia sau Dragobetele.

Martisoare de 1 Martie la Casa Artelor din Sibiu
 


Tot cu acest nume mai este desemnat cadoul format dintr-o funie bicoloră (alb şi roşu), de care este agăţat un obiect decorativ, oferit de 1 martie. În ce priveşte modul de confecţionare al acestuia, acesta ţine de tradiţia Dochiei. Cele 2 fire răsucite, alb şi roşu, din care este confecţionat şnurul, simbolizează iarna şi vara şi reprezintă „funia anului”, care împletea zilele celor 2 anotimpuri. Mărţişorul este o secvenţă a unui scenariu ritual de înnoire a timpului şi anului primăvara, la naşterea şi moartea simbolică a Dochiei. După unele tradiţii, firul mărţişorului - funie de 365 sau 366 zile - ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. Întrucât mărţişorul este indispensabil legat de tradiţia Dochiei carpatice, zeiţă maternă, lunară şi echinocţială, se poate afirma cu certitudine autohtonia şi vechimea multimilenară a obiceiului.


 
Martisoare de 1 Martie la Casa Artelor din Sibiu
 


La sfârşitul secolului al XIX-lea, în Moldova, Muntenia şi Dobrogea, mărţişorul era dăruit copiilor de către părinţi, în dimineaţa zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui. De acesta se agăţa o monedă metalică, de obicei din argint, şi se purta legat la mână iar ulterior la gât sau prins în piept. Scopul purtării acestui mărţişor este ca cei care-l poartă să fie norocoşi în timpul anului, sănătoşi şi curaţi ca argintul. Acest mărţişor este purtat 12 zile, alteori până la vederea primului pom înflorit, de care se agaţă, sau până la sosirea berzelor. În multe părţi ale ţării, îndeosebi în Muntenia, mărţişorul este purtat şi de către fetele tinere şi neveste. Către sfârşitul lunii martie, ele iau funia mărţişorului şi o pun pe trandafiri iar moneda o dau prin vin, pâine albă şi caş pentru a avea faţa albă ca pâinea şi caşul şi rumenă ca trandafirul şi vinul întrucât se spune că „cine poartă mărţişoare/ nu mai e pârlit de soare”.
Mărţişorul, generalizat astăzi la sate şi oraşe, este confecţionat din două fire colorate în alb şi roşu, de care se prinde un obiect artizanal şi pe care românii şi-l oferă în dar, între ei, ca simbol al sosirii primăverii. Durata purtării acestuia variază în funcţie de zona etnografică: până la Mucenici (9 martie), Armindeni (1 mai), Florii sau până la înfloritul pomilor fructiferi, a viţei-de-vie, a măceşilor sau trandafirilor. De la români şi aromâni obiceiul mărţişorului a fost preluat şi de alte popoare din centrul şi sud-estul Europei

Martisoare de 1 Martie la Casa Artelor din Sibiu
 


În încheiere, nu pot decât să adaug îndemnul scriitorului N. Gane, cu privire la mărţişor: „Să scuturăm dar noi pulberea uitărei de pe acest vechi şi frumos obicei strămoşesc.”

Martisoare de 1 Martie la Casa Artelor din Sibiu
 

Daniela Muntean
Ioana Luca
 
Organizator: Complexul National Muzeal \"Astra\"


Locatie: ''

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
roxanel ( 09.01.2011 10:45 )
ce faina e papusa alba(ghiocelul cred)


      

Anonymous ( 27.02.2012 08:34 )
sunt foarte frumoase si imi plac as dori sale placa si altora


      Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 25 februarie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter