SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Festivalul "Tarafuri si fanfare" în Dumbrava Sibiului / Sibiu 2010

1183 afisari

25 septembrie 2010
1 zi
25 septembrie 2010Muzeul ASTRA vă invită sâmbătă, 25 septembrie, începând cu ora 14,00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gala Festivalului "Tarafuri şi fanfare". Cei mai talentaţi lăutari vor interpreta cântece de joc, de voie bună sau de jale, ducând mai departe filonul inestimabil al unei tradiţii de secole. Acordurile viorilor vă vor îndemna la joc, aşa cum se întâmpla la orice mare sărbătoare din satul românesc de odinioară.

Festivalul „Tarafuri şi fanfare” este organizat pentru a doua oară la Sibiu, ediţia de anul trecut atrăgând peste 20 000 de spectatori. Coordonatorul festivalului, domnul Grigore Leşe, aduce, şi de această dată, lăutari talentaţi din toate zonele ţării. Gospodăriile tradiţionale, pavilioanele de joc şi hanurile din muzeu sunt cum nu se poate mai potrivite să-i găzduiască pe lăutari, periplul lor putând fi urmărit, într-un nemaivăzut alai al bucuriei, de toţi cei care vizitează muzeul în această perioadă. Aşa cum se întâmplă şi cu alte manifestări organizate de muzeul sibian, publicului i se propune o experienţă vie, creată pentru el şi împreună cu el. Aleile muzeului vor tresări sub greutatea paşilor celor care vor juca hora, iar ecourile cântecelor vor răsuna până departe, în acest uriaş sat românesc din Pădurea Dumbrava.Muzica lăutarilor i-a însoţit întotdeauna pe români, alinându-le durerile ori tristeţile, înseninându-le inimile şi reaprinzând, de fiecare dată, speranţa unui trai mai lipsit de griji. Muzica a fost prietenul de nădejde al tuturor, fără discriminare, iar poveştile depănate de lăutari, cu sau fără cuvinte, ni se adresează nouă, celor de azi, creând un arc peste timp, o călătorie într-o lume pe care nu o cunoaştem atât de bine pe cât ar trebui, dar în care, paradoxal, ne regăsim.

Muzicile româneşti autentice, de care se ocupă cu atâta pasiune Grigore Leşe, spun, de fapt, povestea fiecăruia dintre noi. Sunt muzici pe care suntem datori să le regăsim şi să le transmitem mai departe, astfel încât să poată fi, periodic, redescoperite, ca un diamant a cărui strălucire nu se şterge odată cu trecerea timpului. „Tarafuri şi fanfare” nu este, nici pe departe, un festival obişnuit. Ne aducem aminte, din experienţa anului trecut, cum dialogul lui Grigore Leşe cu lăutarii scotea la lumină istorii aparte, trasee puternic individualizate, destinele unor oameni care, trăind revelaţia forţei neobişnuite a cântecului, s-au descoperit, în realitate, pe ei înşişi, acceptând misiunea dificilă a căutărilor neîncetate, în cele mai ascunse cotloane ale memoriei colective, a unor resurse artistice care să exprime cum nu se poate mai bine spiritul românesc.

Înainte să lăsăm toamna să pună cu totul stăpânire pe copacii din Pădurea Dumbrava, sunteţi invitaţi să reascultaţi şi să retrăiţi tradiţia horei, a sârbei sau a doinei alături de Grigore Leşe şi de invitaţii săi.
Evenimentul este organizat de Jurnalul Naţional, în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cu ajutorul sponsorilor Carpatica Asigurări şi Sinecon Sibiu.

Organizator: Muzeul ASTRA


Locatie: ''

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte evenimente Sambata, 25 septembrie 2010


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 15 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter