SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Expozitia "Despre arta si razboi" / Sibiu 2012

783 afisari

x
x
30 octombrie 2012
18 zile
16 noiembrie 2012


Expoziţia: Despre artă şi război
Artist: Ilie Mitrea
Locul de desfăşurare: Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal
Durata: 30.10 – 16.11.2012
Vernisaj: 30 Octombrie 2012, orele 16.30
Curator: Alexandru Sonoc

Lucrările acestui proiect expoziţional sunt realizate pe fondul unui plan de cercetare despre artă şi război. Plan care stă la baza tezei de doctorat „Artă şi Război” susţinută de artist. Teza îşi propune să prezinte opere de artă care au fost realizate ca elogii aduse victoriilor obţinute de soldaţi. Prin acest fapt se urmăreşte fuziunea şi influenţa dintre lumea războiului şi lumea artistică, astfel armata şi conducătorul acesteia sunt percepuţi ca artişti, iar artistul ca o armată. Lucrările prezentate în acest proiect expoziţional aduc un elogiu a ceea ce se numeşte „soldat”.

Proiectul s-a contura în urma înţelegeri vieţii ca un război continuu purtat de om. Suntem născuţi din război şi trăim în război. Astfel deducem că termenul război nu se limitează doar la a descrie conflictul dintre două state, popoare sau rase umane, el având în structura sa şi însemne ale spiritualităţii. Pentru a exista conflict este nevoie de cel puţin două părţi, un ideal şi un scop. Dacă întreg universul uman este construit pe principiul dualităţii viaţă-moarte, trup-suflet; nici termenului război nu-i putea lipsi această structură.
În urma asemănării celor două lumi, a prezenţei dualităţii din structura lucrurilor ce guvernează aceste lumi se naşte termenul „armegorte” ce are la bază simbolul trinităţii. Armegorte reprezintă procesul fuziunii dintre lumea artistică cu cea a războiului. Este „povestea” conflictelor separate şi a victoriilor obţinute împreună. Armegorte este viaţă, idee şi moarte, conţine un cerc al timpului prezent şi viitor ce reprezintă renaştere prin cunoaştere.

Se presupune că dacă un lucru se repetă, este un lucru mort, ca un mecanism al unui ceas, o pictură sau o sculptură. Arta redată în urma războaielor prezintă viaţa victoriilor cuceritorului. Deşi ne afişează o viaţă trecută, un prezent static şi un viitor în mişcare totuşi nu îţi prezintă moartea prin repetiţie. Repetiţia mişcării pendulului constă tocmai în viaţa acestuia pentru că el redă timpul prin aceasta, iar timpul nu înseamnă decât viaţă. Imaginea neschimbătoare a picturii sau sculpturii nu este lucrul care îi oferă mortalitate sau viaţă. Arta trăieşte tocmai prin mesajul care îl transmite şi gestul cu care este făcută. Ea este sortită nemişcării fizice şi frământării cerebrale. Atracţia omului către artă constă în nemişcarea ei, în puterea de comunicare prin gest şi culoare. Oamenii nu rămân captivi în lumina interioară a artei, ci sunt nevoiţi prin obiectul artistic să recunoască o lumină exterioară ( strălucitoare ca soarele, limpede ca apa pură, înfricoşătoare ca o armată numeroasă).

Principiul care stă la baza acestei lucrări „suntem născuţi din război” este tocmai pentru că sămânţa în formă de vârf de lance luptă pentru a-şi atinge scopul; trăim în război pentru că luptăm cu grijile, nevoile, bolile şi principiile acestei lumi; murim în război pentru că luptăm cu regretele a ceea ce nu am făcut sau a ceea ce nu am făcut bine. Şi arta conţine în esenţa ei principiul vieţii născute din război tocmai pentru că este o ramură a vieţii.

„Creativitatea este starea în care eul e absent, iar mintea nu mai este punctul central al experienţelor şi căutărilor noastre. Creativitatea nu este o stare permanentă, e o reînnoire de fiecare clipă, o mişcare în care nu există „eu” şi „al meu”, în care gândul nu se mai îndreaptă spre anumite experienţe şi realizări, spre un scop sau motiv. Creativitatea poate exista numai în absenţa eului; e singura stare esenţială ce are acces la realitate, creatoarea tuturor lucrurilor.
Jiddu Krishnamurti
Organizator: Muzeul National Brukenthal


Locatie: Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5


Poza Zilei Sibiu - Sibiu Cycling Tour 2020

Sibiu Cycling Tour 2020
~ 03 august 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 27 iulie 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 07 2020 07:25 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter