SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Olimpiada ”Mestesuguri artistice traditionale” 2008 - faza nationala

3754 afisari

22 august 2008
6 zile
27 august 2008


În perioada 22- 27 august, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” (Muzeul în aer liber) din Dumbrava Sibiului va fi gazda a peste 150 de copii, maeştri în ale artei populare, care se vor întrece în măiestrie tehnică şi artistică, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale". Pe lângă demonstraţiile micilor meşteşugari, vor exista şi momente artistice oferite de Ansamblul Multietnic „Prietenia" din M. Kogălnicenu, Constanţa şi de Grupul Folcloric "Strejăncuţa", Straja, Suceava formate, de asemenea, din copii foarte talentaţi.

Micii meșteșugari, din nou, în Dumbrava Sibiului
Și în acest an, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Complexul Naţional Muzeal “ASTRA” Sibiu organizează faza națională a concursului, ajuns la cea de-a XIII-a ediție. Concomitent, se vor desfășura și cea de-a XVI-a ediţie a Expoziției-concurs Icoana din sufletul copilului, organizată sub înaltul patronaj al Patriarhiei Române, precum şi Tabăra de pictură pe sticlă, aflată la ce-a de-a IV-a ediţie, sub îndrumarea mentorului Maria Constantinescu, artist plastic din Bucureşti, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România.

Doamna Maria Constantinescu, artist plastic și colaborator apropiat al Muzeului Astra, coordonează în perioada Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, o tabără de pictură pe sticlă. Este un eveniment ce continuă proiectele din anii trecuți, intitulate Icoana, Îngerul luminii și al întunericului, Îngerii și Ierarhiile îngerești. În fiecare an participă copii din toată țara și sunt realizate în jur de 50 de lucrări, care sunt expuse ulterior, în Sibiu și în alte orașe din țară. Pentru anul viitor este proiectată prima tabără europeană de pictură pe sticlă, în cadrul căreia va fi realizat un Cub rotativ cu imaginea a 100 de îngeri. Inspirată din pictura tradițională, lucrarea va fi expusă în central Sibiului, în Piața San Marco din Veneția, la Budapesta și la Bruxelles. 

Doamna Constantinescu este foarte mulțumită de ceea ce s-a realizat până acum și crede că ”toți copiii au înțeles rostul picturii.Eu vreau să-i învăț pictura veche pe sticlă, tradițională. Nu au cum să ajungă la modern dacă nu știu punctul de plecare. Muzeul Astra este cel mai important loc, capabil să stimuleze pictura. Copiii preiau elemente din interiorul acestuia, cum sunt : soarele și luna de la Dretea, morile, simboluri de pe porți, potirul etc. Totdeauna îi trimit la Dretea să se documenteze.”
În ceea ce privește direcția pe care dorește să o urmeze, doamna Constantinescu declară : ”De fapt pictura mea e modernă. Doresc să plec de la tradiție la modernitate, dar fără să-l copiez pe Brâncuși.” Deși lucrul cu copiii nu este ușor, artistul plastic își urmărește scopurile cu pasiune și consecvență : ”Dacă nu îți închipui că ești învingător, nu mergi mai departe.”

Patriarhia Română, Mitropolia Ardealului, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Inspectoratul Școlar Sibiu, Complexul Muzeal Național ”Astra” Sibiu, Asociația ”Urmașii Sfinților Brâncoveni” organizează Expoziția-Concurs ”Icoana din sufletul copilului”, Ediția a XVI-a , la Sibiu, în perioada 21-27 august 2008, în cadrul Olimpiadei Naționale”Meșteșuguri artistice tradiționale”.

Vernisajul expoziției are loc marți, 26 august 2008, orele 10:00, în foaierul Bibliotecii ”Astra”(corpul B), în prezența Înalt Prea Sfințitului Mitropolit al Ardealului Laurențiu Streza, a juriului național al Olimpiadei, reprezentanți ai autorităților locale, preoți, profesori, elevi.

Expoziție la Etno-Tehno Parc și festivitate de premiere pe scena de pe lac
Miercuri, 27 august 2008, începând cu ora 10,00, va fi vernisată o expoziție cu lucrările realizate în cadrul Taberei de pictură pe sticlă, de către tinerii artiști plastici coordonați de doamna Maria Constantinescu. Lucrările lor vor putea fi văzute în pavilionul din zona Etno-Tehno Parc, din Muzeul în aer liber. 

 Tot în Dumbravă, cu începere de la ora 11,00, va avea loc premierea micilor meșteșugari. Lucrările finalizate în timpul Olimpiadei vor fi răsplătite cu diplome, rechizite și obiecte vestimentare. Festivitatea de premiere va avea loc pe scena de pe lac.

Expoziția cuprinde peste 200 de icoane pe sticlă și lemn, mărturii creștine realizate de elevi din învățământul preuniversitar din toată țara.
Va avea loc și decernarea premiilor concursului și vor fi oferite daruri.

Astfel, între 22 - 27 august, micii meșteșugari vor anima gospodăriile Muzeului în aer liber, plăsmuind, cu dăruire, obiecte tradiționale, prin tehnici dobândite de la maeștrii lor care, de asemenea, vor fi de față pentru a-i îndruma îndeaproape, ca și până acum.

 Fiecare concurent își va putea etala, în cadrul gospodăriei, devenită propriul atelier de creație, obiectele confecționate de-a lungul anilor, având şi posibilitatea de a le vinde celor interesaţi.

Începând cu ediţia din anul 2004, manifestarea a dobândit şi un caracter interactiv, micii învăţăcei devenind mari instructori pentru vizitatorii de orice vârstă dornici să-şi exerseze îndemânarea în cadrul atelierelor iniţiate (la războiul de țesut sau chiar la roata olarului). 

Dintre meșteșugurile tradiţionale, transmise din generaţie în generaţie, prezente în concurs amintim: ţesut, confecţionat port popular- broderie, broderie pe piele, cusut, împletit, icoane pictate pe sticlă sau pe lemn, mobilier pictat, sculptură în lemn, confecţionat măşti, podoabe, împletit fibre vegetale, olărit, prelucrarea şi decorarea metalelor, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale.
Vă invităm să ne bucurăm împreună de îndemânarea micilor meşteşugari participanţi, care cu siguranţă vor fi nerăbdători să vă împărtăşească din tainele meşteşugului practicat.

Atmosfera tradițională va fi completată și de spectacolele folclorice susţinute de alți copii talentați, vineri şi duminică (22- 24 august), pe scena de pe lac, începând cu orele 17: Ansamblul Artistic Multietnic Prietenia din Mihail Kogălnicenu, Constanța; Ansamblul Străjăncuța din Straja, Suceava. 

 Muzeul Astra primește, în aceste zile, vizita unui grup de copii din localitatea Straja, județul Suceava. Este vorba despre membrii ansamblului Strejăncuța (27 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, însoțiți de două învățătoare). Înființat în anul 1972, ansamblul a activat cu întreruperi până în 1998, când a fost reorganizat de doamna Elisabeta Teleagă, cea care coordonează repetițiile și spectacolele copiilor și în prezent. Grupul va putea fi văzut, pe viu, în spectacolul inclus în programul Olimpiadei meșteșugurilor artistice tradiționale, unde va prezenta cântece (Pădure, verde pădure, Cântă cucul, Sus, opincă ) și dansuri tradiționale (Hora fetelor, Rusasca, Ilenuța, ardeleancă).

 Vizita membrilor ansamblului Strejăncuța are loc, așadar, în contextul ”Olimpiadei meșteșugurilor artistice tradiționale”, însă conducerea Muzeului Astra a dorit să le ofere un sejur mai mare, de zece zile, gândit ca o compensație la experiența neplăcută trăită de copii recent, în timpul inundațiilor din Moldova. Chiar gospodăriile câtorva dintre ei au fost grav afectate și felul în care povestesc despre experiența avută reprezintă o dovadă în plus că o tabără este binevenită pentru ei. 

 Muzeografii s-au ocupat de pregătirea unui program de agrement pentru copii, care presupune atât cunoașterea amănunțită a Muzeului în aer liber, cât și excursii în câteva localități învecinate. Copiii se vor juca în cadrul Etno-Tehno Parc și vor primi cadouri constând din rechizite și jucării donate de către Fundația RTC. Din dorința de a le oferi un ajutor cât mai consistent, C.N.M. Astra apelează și la generozitatea sibienilor, care pot veni în sprijinul copiilor din Straja cu jucării, hăinuțe sau orice alte obiecte utile. De asemenea, muzeografii sibieni fac și o colectă pentru sătenii din Straja, în general, motiv pentru care speră să obțină, din partea sibienilor, aparatură electronică mai veche, haine sau chiar donații în bani.

Toti copiii au intrare libera in muzeul in aer liber pe toata durata Olimpiadei  22 - 27 august.

Premierea participanților la Olimpiada Meșteșugurilor Artistice Tradiționale

Olimpiada Meșteșugurilor Artistice Tradiționale de anul acesta a avut o participare de 156 de copii – câștigătorii fazelor județene din faza preliminară a Olimpiadei. Din dorința de a-i motiva, organizatorii le-au pregătit premii tuturor copiilor, după cum urmează: 75 de premii I, 50 de premii II, 20 de premii III, 9 mentiuni și 2 diplome de participare. Din cei 18 sibieni înscriși la concurs, s-au prezentat 15. Premiile au constat din rechizite, obiecte vestimentare și publicații ale Muzeului Astra. 

 Președintele Juriului a fost domnul prof. dr. Ilie Moise. La festivitate au luat cuvântul domnul prof. dr. Corneliu Bucur, director general al C.N.M. Astra, și domnul inspector Florin Soare. În discursul său, domnul Corneliu Bucur a apreciat prestația micilor meșteșugari și a subliniat rolul important pe care îl are Muzeul Astra, prin manifestări de acest gen, în promovarea meșteșugurilor tradiționale, valori românești de o importanță incontestabilă.

 Prezenți la ceremonie, copiii de la Straja și-au exprimat recunoștința față de gazdele lor sibiene și și-au luat rămas bun.


 Mai jos găsiți lista cu premiile obținute de copiii sibieni, precum și sponsorii manifestării.

 PREMII OBȚINUTE DE REPREZENTANȚII JUDEȚULUI SIBIU LA OLIMPIADA NAȚIONALĂ MEȘTEȘUGURI ARTISTICE TRADIȚIONALEŢESUT ÎN RĂZBOI ORIZONTAL

PREMIUL I
1.IOANA PUŞCAŞ, Avrig, Sibiu, instr. Rodica Ispas

CONFECŢIONAT MĂŞTI
PREMIUL II
1.TUDOR VIOREL, Sibiu, instr. Ana Negoiţă

ICOANE PICTATE PE STICLĂ

PREMIUL I – „PICU PĂTRUŢ”
1.SARA BUDRALA, Sibiu, Regina Maria, instr. Maria Constantinescu


PREMIUL I AL MUZEULUI „ASTRA”
1.ALEXANDRA IURIAN, Sibiu, Şcoala “Regina Maria”, instr. Florinela Stângu
2.ANA MARIA BUSUIOC, Sibiu, Colegiul Tehnic “Terezianum”, instr. Maria Popa
3.DORIN SÎNCRĂIAN, Bazna, Sibiu, instr. Radu Gabriel
4.RADU ANGHEL, Bazna, Sibiu, instr. Radu Gabriel
5.ADRIAN CERCEA, Sibiu, Colegiul Tehnic “Terezianum”, instr. Maria Popa

PREMIUL II
1.MIRCEA IVAN, Bazna, Sibiu, instr. Radu Gabriel
2.CORINA DOICAN, Sibiu, instr. Ana Negoiţă
3.ANCA STĂTICĂ, Sibiu, Şcoala “Radu Selejan”, instr. Rodica Bocea


ICOANE PICTATE PE LEMN

PREMIUL I
1.DANIEL SARCĂU, Cisnădie, Sibiu, instr. Iulia Sava
2.CLAUDIU SARCĂU, Cisnădie, Sibiu, instr. Iulia Sava

PREMIUL II
1.DAIANA MARIA MAXIM, Cisnădie, Sibiu, instr. Iulia Sava


MOBILIER PICTAT
PREMIUL I
1.ARTA MARIA VLĂJIE, Sibiu, Şcoala “I.L.Caragiale”, Instr. Benonia Vlăjie

 
Organizator: CNM Astra


Locatie: ''

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte evenimente Vineri, 22 august 2008


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 octombrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter