SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Sărbătoare religioasă : Hramul Bisericii din Bezded īn Muzeul Satului

6772 afisari

08 noiembrie 2008
1 zi
08 noiembrie 2008


Sărbătoare religioasă în Dumbrava Sibiului: Hramul Bisericii din Bezded

Biserica din Bezded Muzeul Satului Sibiu

Sâmbătă, 8 noiembrie, de sărbătoarea sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra” din Dumbrava Sibiului, se sărbătoreşte hramul bisericii din Bezded (județul Sălaj), adusă la Sibiu în anul 1990.

Biserica din Bezded-Muzeul Satului

Biserica din Bezded este unul dintre monumentele de referință din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, fiind un adevărat simbol al locului, așa cum se întâmplă, în general, cu bisericile din satul românesc. Datată din secolul al XVIII-lea (1754), biserica ilustrează procedeele tehnice utilizate de meșterii populari la edificarea construcțiilor monumentale din lemn: îmbinarea pereților din grinzi orizontale, cu capetele profilate în trepte, bolta cilindrică din lemn, cu turlă înaltă. Asemenea caselor țărănești, ornamentica sculpturală a monumentului este realizată îndeosebi de stâlpii prispei și de arcadele fixate în cuie de lemn, având capetele înflorate, iar ca decor, rozeta încadrată în chenare de romburi, linii frânte și dinte de lup.

Noaptea Muzeelor- Teatru Biserica din Bezded

Pictura interioară a bisericii respectă stilul iconografic tradițional de ornamentare a bisericilor de lemn din Transilvania: chenare florale delimitează scene biblice și laice, realizate în desen sigur, cu un colorit armonios, ce acoperă în întregime pereții și boltele superioare. Distingem, pe latura de sud a naosului, Sărutarea lui Iuda, Când au dus pe Iisus Hristos la Ana, iar pe latura de nord, Intrarea în Ierusalim. În pronaos, pe latura de sud este zugrăvită o scenă laică, Cătana și Moartea, prin care se relevau practicile de odinioară de prindere a flăcăilor pentru oaste, de către cătanele austro-ungare. Tot aici este zugrăvită scena intitulată Pilda celor zece fecioare, încadrată de bogate chenare florale.

Biserica din Bezded - Muzeul Astra

Faptul că șirul preoților slujitori ai acestei biserici a fost deschis de către Alexandru Ioan Pop, tatăl lui Alexandru Papiu Ilarian, crește substanțial valoarea istorică a monumentului.

Biserca Bezded din Dumbrava Sibiului

Pe lângă valoarea sa culturală deosebită, biserica se încadrează perfect în ansamblul peisagistic din Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ”ASTRA”, fiind un reper esențial pentru orice turist care pășește pe aleile din Dumbrava. Străjuită din spate de pădure și cu un excelent covor de iarbă în partea din față, biserica își păstrează și rolul originar, de transmitere a mesajului religios, prin intermediul preotului paroh, părintele Rareș Sbera, care primește în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare de peste an, pe toți cei care aleg Dumbrava ca loc de reculegere, de împăcare cu sine și cu Dumnezeu.

Biserica Bezded din Muzeul in aer liber Dumbrava Sibiului


Hramul unei biserici este, în fapt, sărbătoarea acesteia, fiecare dintre lăcaşurile de cult din spiritualitatea răsăriteană având un ocrotitor. Cei trei Arhangheli, în istoria mântuirii, au avut şi au un important rol, atât de păzitori, de bine-vestitori, cât şi de însoţitori ai celor care călătoresc. Multe biserici din Ardeal poartă hramul acestora, semn că ajutorul lor s-a îndreptat, de-a lungul timpului, spre multe generaţii de creştini români. Numele sfinților arhangheli au fost și sunt purtate de către foarte mulți creștini, cărora le transmitem, pe această cale, urările noastre de bine și un călduros ”La Mulți Ani!”.

Vă aşteptăm la sărbătoarea bisericii din Bezded, în muzeul din Dumbravă, la orele 10.00 fiind Sfânta Liturghie, iar apoi momentul liturgic comemorativ dedicat ctitorilor lăcaşului.


Biroul de presă al C.N.M. ”ASTRA”
 
 
Locatie: ''

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Muresan Ioan BEZDED ( 13.04.2015 04:21 )
Este o bijuterie ,bine pastrata de 250 de ani. E u sunt din localitatea Bezded,am copilarit aici ,am fost 12 ani la slujbe,am vrut sa ma fac preot dar am ajuns doctor la Cluj. Am o poza de cand erau ambele biserici in sat . a fost bine transportata si reamenajata in Sibiu . Felicitari celor care se ocupa de ea.


      Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 21 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter