PROGRAM GENERAL
Joi, 10 iunie 2010
sosirea participanţilor; cazarea la Vila Diana, Muzeul în aer liber (Calea Răşinari, poarta III); micul dejun va fi servit la Hanul din Veştem
orele 20.30 - cina, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6
Vineri, 11 iunie 2010
orele 10.00 - deschiderea în plen a Sesiunii, Universitatea „Lucian Blaga”
orele 10.30 - vernisajul expoziţiei de carte
orele 11.00 – lansare de carte Karla Roşca, Horst Klusch, Ceramica de breaslă, habană şi manufacturieră din Transilvania”, Sala de conferinţă, Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21
orele 12.00 - vernisajul expoziţiei Hrana, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”, Casa Hermes, Piaţa Mică, nr. 11
orele 14.00 - 15.30 - dejun, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6
orele16.00 - 19.00- desfăşurarea lucrărilor pe secţiuni tematice, Universitatea „Lucian Blaga”
orele 20.30 - cina, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6
Sâmbătă, 12 iunie 2010:
orele 09.30 - 13.00 - desfăşurarea lucrărilor pe secţiuni tematice, Universitatea „Lucian Blaga”
orele 13.30 - 15.00 - dejun, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6
orele 15.30 - 20.00
vizitarea Muzeului în aer liber
participarea la workshopul organizat de departamentul de conservare-restaurare
participare la atelierele de preparare a hranei - zona Cârciumii din Bătrâni
orele 20.30 - cina, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6
Duminică, 13 iunie 2010
orele 09.30 - 13.00 - participarea la workshopul: Hrană tradiţională - hrană rituală, Muzeul în aer liber
orele 13.30 - plecarea la o stână din Mărginimea Sibiului; masă tradiţională
orele 20.30-cina, Centrul de reuniune academică, str. Banatului nr.6
Luni, 14 iunie 2010
plecarea participanţilor
PARTICIPANŢI SESIUNE
INVITATI EXTERNI
1.IAROSLAVA Oresia COLOTELO – consilier superior Ministerul Culturii şi Cultelor, Uniunea Ucrainienilor din România
Hrana la ucrainienii din România
2.ŞTEFAN VIRGIL NIŢULESCU – Preşedinte al Consiliului Internaţional al Muzeelor – ICOM – va lua cuvântul în plen la deschidere
3.BIRO EMESE – consilier cultural-Centrul Cultural Judeţean Harghita Miercurea Ciuc
Bucătăria secuiască
4.dr. IOAN GODEA, Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea – Titlu rezervat
5.dr. ELENA RODICA COLTA, muzeograf, Complexul Muzeal Arad
Dubla semnificaţie a bucătăriei tradiţionale în zona de frontieră româno-maghiară
PAUL MARIAN CROITORU, bibliotecar referinţe, Academia de Studii Economice, Bucureşti
Elemente de alimentaţie rituală în S-V-ul judeţului Botoşani
KOGĂLNICEANU RALUCA, muzeograf II Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”, Giurgiu şi Valentin Dumitraşcu Institutul de Arheologie Bucureşti
Resturile osteologice animaliere din cimitirul Hamangia de la Cernavodă-Columbia D: indicii privind hrana morţilor sau altceva?
dr. ANGELA SIMALCSIK, ROBERT-DANIEL SIMALCSIK , VASILICA MONICA GROZA, Academia Română-Filiala Iaşi
Starea de nutriţie şi obiceiurile alimentare la unele populaţii din Delta Dunării
9. ROBERT-DANIEL SIMALCSIK, asistent cercetare Academia Română-Filiala Iaşi Preferendumul alimentar al populaţiei de confesiune catolică din Hălăuceşti (jud. Iaşi)
10 dr. BOLDUR DIMITRIE OVIDIU, muzeograf Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău
„Pelincile Domnului” în Moldova centrală- între profan şi sacru
lector dr. BĂLĂ LAURENŢIU, Universitatea din Craiova, Departamentul de LSA -Hrana românilor, de la „păpică” la „haleală”
conf. Univ .dr. NARCISA ŞTIUCĂ, Universitatea Bucureşti
Alimentaţia tradiţională. Criterii de includere în Registrul Patrimoniului Cultural Imaterial din România
13.Dr. MANOLACHE VIORELLA, asistent de cercetare Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Bucureşti
Radiografii culinare româneşti între ironie-ludic şi realitatea politică
14.IONUŢ SEMUC VLAD, cercetător ştiinţific III Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu”, Bucureşti
Aspecte privind alimentaţia românilor din Timocul bulgăresc
15.dr. ALEXANDRA COMŞA , Bucureşti
Food as an Offering in Some Prehistoric Cemeteries from Romania
16.DOREL MARC, Muzeul Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară
Aspecte etnografice privind alimentaţia societăţii tradiţionale din zona Mureşului Superior. Interferenţe
17.LAURA POP, Muzeul Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară
Mesele funerare între excesele păgâne şi cumpătarea creştină
18.CAMELIA BURGHELE, cercetător ştiinţific Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău
Alimente şi alimentaţie, mâncare şi obiceiuri culinare la Chilioara (jud. Sălaj)
19.NICOLAE CONSTANTINESCU prof. Universitatea Bucuresti
Hrana si cultura. Perspective antropologice.
20.Dr. DOINA CIOBANU, Director, Muzeul Judeţean Buzău
Sarea-aliment, conservant şi hrană rituală
21. prof. Univ. Dr. NICOLAE PANEA, Prorector, Universitatea din Craiova
Hrana şi hrănirea, de la realitate la metatext
22.ANA BÂRCĂ, Director Patrimoniu, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Bucureşti
Pâinea aducerii aminte
23.ZIZI COVACEF, Constanţa
Mittelalterliche Vorrichtung zum Mahlen von Getreide
24.PETRE COVACEF Constanţa
Nahrungsmittel-Tezepte und traditionelle halbfertige Gerichte in der mittelalterlichen Dobrudscha
25.EMILIA MARTYIN, prof. Gyula, Ungaria
Rolul apotropaic al apei în tradiţiile româneşti din Ungaria
26.Conf. univ. dr. MONICA TARCEA, Disciplina de Igiena şi sănătate Publică, Universitatea de Medicină şi Farmacie Tg. Mures
Caracteristici ale comportamentului alimentar la un lot de tineri mureşeni
27. drd. ŞERAN CORINA –VIORICA, profesor Grup Şcolar “Csiky Gergely Arad –Hrana rituală în context funerar la românii şi rromii din Podgoria Aradului
28.GABRIELA Mariana LUCA, Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara- Calea rătăcită. Studiu interdisciplinar asupra consumului de alcool în peisajul socio-cultural balcanic
29.DUMITRAŞCU VALENTIN, cercetător ştiinţific III Institutul de arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti
Arheozoologia ca mijloc de cunoaştere a alimentaţiei oamenilor din preistorie
30.VARVARA BUZILĂ, Chişinău
Comuniunile alimentare văzute din perspectiva prescripţiilor şi interdicţiilor
31.dr. RUXANDRA ALAIBA, Iaşi
Ceramica de uz gospodăresc de la Banca Gara-Şapte case, secolele III-V, capacităţi şi funcţionalităţi
32.ELENA CSOBAI, Gyula, Ungaria
Alimentaţia populară reflectată în Muzeul de bază al românilor din Ungaria
33.ISTRĂTESCU CRISTIAN, Germania
Colacul, la romanii carpato-balcanici. (origine, simbolistica si forma)
34. IŞFANONI DOINA, Bucureşti
35.IŞFĂNONI, Bucureşti
36. STELUŢA PĂTRAŞCU, muzeograf, Muzeul Judeţean Teleorman, Alexandria –Arta culinară în familia Noica
34. ENACHE TUŞA, asist.univ. Universitatea “Ovidiu” Constanţa
Analiză comparativă a influențelor gastronomice la tătari și aromâni.
INVITATI DIN SIBIU
37.HORST KLUSCH, Sibiu
Pomul cu dinţi de rechini-instrument folosit în Evul Mediu pentru detectarea toxicităţii mâncării
38.KARLA ROŞCA, muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu
Pâinea între cotidian şi ritual în Slimnic, judeţul Sibiu
39.ELIZA PENCIU, Muzeul ASTRA, Sibiu
Alimentaţie şi obiceiuri alimentare în spaţiul germanic, respectiv săsesc, între secolele XII-XVII. Picanterii culinare
40.ANA GRAMA, Sibiu
Bun material şi element cu încărcătură tradiţională-Hrana, în satul românesc transilvan de la sfîrşitul secolului al XVIII-lea şi prima jumătate a celui de al XIX-lea
41.CARMINA MAIOR, muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu
Mâncări tradiţionale în Mărginime
42.BOZAN MARIA, muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu
Asimilarea exoticului: orizonturi alimentare noi la începutul perioadei moderne în Transilvania. Ecouri etnografice în publicaţiile timpului
43.MUNTEAN DANIELA, Muzeul ASTRA, Sibiu
Aspecte din istoria alimentaţiei poporului român
44.MIRELA CREŢU, cercetător, Muzeul ASTRA, Sibiu
Mărturii ale călătorilor străini despre alimentaţie: Moldova secolele XVI-XVII
45.ELENA RAMONA POTOROACĂ, muzeograf, Muzeul ASTRA, Sibiu
Aspecte ale bucătăriei tradiţionale româneşti din zona Timocului Negru
46.conf. Univ. Dr. SULTANA AVRAM, Facultatea de istorie şi Patrimoniu, Sibiu
Interferenţe şi dispute culinare „tradiţionale”
47.BUCUR ALEXANDRU, Sibiu
Produse alimentare utilizate în zona sudică a Sibiului în secolul al XIX-lea consemnate în memoriile lui Sava Popovici Săvoiu (1818-1906)
48.VASILICA IZDRAILĂ, restaurator textile, Muzeul Astra, Sibiu
Merindarul, textilă utilitară şi decorativă
49. Prof. Dr. ILIE MOISE, Institutul de cercetări socio-Umane Sibiu
Gastronomia tradiţională- o cale de acces la specificul unei comunităţi
50. RUSU AURELIAN masterand, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu, ULBS
Procurarea hranei, aspecte materiale şi spirituale în cadrul Culturii Lepenski Vir- Schela Cladovei
51. drd. LUCIAN ROBU, CCD., Sibiu,
Consideraţii asupra sistemului şi produselor de alimentaţie pentru turiştii străini din RPR., RSR, în perioada 1960-1980. realitate şi propagandă
52. conf. univ. dr. Cornel Crăciun, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu
Hrana în cinematografia românească
53.Lector dr. Emilia Tomescu, Univ. L. Blaga" Sibiu
"Cina cea de taina si traditia crestina a hranei spirituale"
54.Prof. Vasile Floare , Liceul de arta Sibiu
"Ce se mananca in monarhie, monahism, filosofie sau Cu ce se mananca Monarhia, monahismul, filosofia?
55.ITTU Gudrun-Liane
Aspecte culinare transilvănene la sfârşitul secolului al XVIII-lea în scrisorile Heydendorffilor
Organizator:
CNM Astra