SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Ziua Internationala a Muzeelor 2008

2822 afisari

18 mai 2008
1 zi
18 mai 2008


Ziua Internationala a Muzeelor in Muzeul in Aer liber din Dumbrava Sibiului  

Ora 10:00 - Slujba la biserica din Dretea
Ora 12:00 - Vernisarea gospodăriei din Colţi
Ora 13:00 - Vernisarea sectorului „Vânătoare tradiţională”, a Colibei din Jieţ, a celor două gomile şi a cotroanei
Ora 13:30 - Spectacol pe scena de pe lac, cu participarea ansamblului de fluieraşi şi dansatori din comuna Jieţ

Duminică, 18 mai, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, va avea loc vernisarea noilor monumente, reconstruite în cursul anului trecut şi finalizate anul acesta, precum şi a grupei „Vânătoare tradiţională”. Începând cu ora 10, se va oficia Sfânta Liturghie la biserica din Dretea, iar de la ora 12 va avea loc vernisarea noilor monumente. Gospodăria de prelucrare a chihlimbarului din Colţi, jud. Buzău va intra în circuitul de vizitare al muzeului, începând cu data mai sus menţionată. Totodată, duplexul de gospodării de olar din Găleşoia, jud. Gorj, va fi completat cu cele două cuptoare de ars oale, reconstruite de către unul dintre ultimii olari din localitate, Coneru Dumitru, şi singurul care a păstrat nealterată tehnica de construcţie a cuptoarelor de ars oale, transmisă în zonă din tată în fiu.

Includerea vânătorii tradiţionale ca grupă în planul tematic al Muzeului Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului (astăzi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA”) nu a fost lipsită de temei. Importanţa vânătorii ca ocupaţie în istoria spaţiului românesc nu putea fi ignorată, mai ales că, aşa cum afirma Julius Lips, capcanele sunt primele maşini din istoria omenirii, deci primele achiziţii tehnice ale umanităţii. În anul 2007, MCPT „ASTRA” a făcut primul pas, prin amenajarea spaţiului într-un cadru ambiental ce reproduce cât se poate de fidel condiţiile naturale în care se vâna cu capcane ţărăneşti. Finalizarea acestei grupe se datorează şi domnului Jura Marc, un colaborator apropiat al muzeului, care a elaborat proiectul de amplasare şi a achiziţionat o serie de capcane din zona momârlanilor.

În sectorul păstorit, s-au reconstruit mai multe monumente, cu funcţii diverse, transferate din zona înaltă a Carpaţilor unde, din lipsa materialului lemnos, s-a folosit doar “lespedea de stâncă” . Cotrona ( bordei de piatră) a fost transferată din Munţii Parâng, din zona pastorală a momârlanilor din satul Jieţ, judeţul Hunedoara, şi reconstruită în muzeu în toamna anului 2007. Planimetria construcţiei este rotundă, cu un diametru de 2 m. Acoperişul conic este realizat din lespezi de stâncă. Vatra de foc, deasupra căreia se află, prinsă în zid, cocaia – un lemn orizontal cu crestături la capăt pe care se prinde toarta căldăruşei de gătit, şi, alături de vatră, un bloc de piatră cu funcţie de scaun, sunt singurele amenajări ale spaţiului interior. Alături de cotroană, au fost transferate şi reconstruite, tot din aceeaşi zonă si două gomile. Gomilele sunt construcţii din piatră şi erau puncte de reper pentru ciobani, în special când vremea era vitregă. Nu este exclusă ipoteza că, la originea lor, ar fi fost altare de jertfă, iar ulterior au suferit modificări doar din punctul de vedere al funcţionalităţii. Crucea de plai închide seria construcţiilor pastorale din piatră. Transferată alături de gomile şi cotroană, este parte integrantă a civilizaţiei pastorale din ţinutul momârlanilor. Forma de cruce este dată de o lespede de piatră, trunchiul crucii, iar o bucată de lemn pusă orizontal este braţul. De obicei, pe braţul crucii era pusă o icoană cu sfântul al carui nume îl purta ciobanul care o ridica.
Coborând în zonele de fâneţe, pe proprietăţile situate la o distanţă apreciabilă de sat, populaţia pastorală a construit adăposturi utilizate temporar, atât vara cât şi primăvara şi toamna, când fânaţul devine păşune intermediară între munte şi vatra satului. Aceste adăposturi, construite din bârne rotunde de brad încheiate stâneşte şi caracterizate prin lipsa tavanului, constituie o etapă de evoluţie superioară surlei şi sunt cunoscute sub denumirea de colibe. Coliba de fânaţ transferată şi reconstruită în muzeu în anii 2006-2007 este unul din ultimele două astfel de adăposturi care se mai puteau întâlni în zona pastorală de la poalele Parângului, la limita superioară a zonei de fânaţ numită Plaiul Jieţului (cota 1700). Ridicată în prima jumatate a secolului XX, pe lângă utilitatea sa pastorală, coliba a fost utilizată ca loc de popas de vânătorii locului, în deplasările lor spre culmile alpine frecventate de caprele negre.
Părăsim monumentele din civilizaţia pastorală a momârlanilor şi ne oprim la un monument reprezentativ din civilizaţia pastorală a Mărginimii Sibiului, gospodăria de prelucrare a lumânărilor din seu de oaie din Răşinari. Această gospodărie a fost completată cu zdrobitoarea de fructe şi teascul din aceeaşi localitate, devenind, astfel, o gospodărie complexă axată nu numai pe prelucrarea produselor de origine animală(ovine), ci şi pe pomicultură.

Un element unic în muzeologia românească, mai precis în muzeele cu profil etnografic, oferit publicului vizitator al instituţiei din Dumbrava Sibiului, va fi pavilionul de prezentare a vânturătorilor. Vânturătoarea este o maşină agricolă de sortat, care curăţă seminţele de impurităţi printr-un curent de aer produs de un ventilator şi prin cernerea restului prin site, fiind nelipsită din inventarul unei gospodării de agricultor de la sfârştul secolului al XIX-lea şi până în zilele noastre.
Vernisările monumentelor mai sus menţionate vor fi ocazionate de „Ziua Internaţională a Muzeelor”, zi în care Muzeul Astra vine cu această bogată ofertă culturală.

Ciprian Ştefan
Şef de secţie - Muzeul în aer Liber


Organizator: CNM ASTRA


Locatie: ''

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 23 septembrie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter