SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Expozitia aniversară ”15 Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder la 15 ani de la inaugurare”

1098 afisari

x
24 iulie 2008
8 zile
31 iulie 2008


La  Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder“, in perioada 24 – 31 iulie 2008 se va desfasura : Expoziţia aniversară ”15 – Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder la 15 ani de la inaugurare”,

Au trecut 15 ani de când Muzeul de Etrnografie Universală „Franz Binder, parte integrantă a Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” şi unicul muzeu de etnografie extraeuropeană din România, îşi deschidea pentru prima dată porţile. Acum, la ceas aniversar, vă invită să răsfoim împreună, public, prieteni şi colaboratori, filele de album care păstrează amintirile celor mai importante momente din istoria colecţiilor şi a muzeului. 

Expoziţia aniversară intitulată „15 - Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder la 15 ani de la inaugurare”, va fi vernisată joi, 24 iulie, la orele 12.30, la sediul Muzeului, din Piaţa Mică, nr. 11, prilej cu care va fi lansat şi setul de vederi prezentând câteva obiecte reprezentative „Din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder.” Acestea vor putea fi achiziţionate din reţeaua de distribuţie a Complexului Naţional Muzeal ASTRA şi de la librăria Humanitas din centrul Sibiului.

Iniţiativa creării Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” îi aparţine directorului Complexului Naţional Muzeal „ASTRA”, dr. Corneliu Bucur, implementarea lui reprezentând răspunsul la o cerinţă vitală a secolului al XXI-lea impusă de principiul alteritaţii culturale şi al cunoaşterii propriei identităţi prin compararea cu valorile altor culturi. Unitatea a primit denumirea de Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” în semn de respect faţă de cel care, în 1862, când etnologia nu se constituise încă în ştiinţă, devenea fondatorul colecţiilor extraeuropene de la Sibiu, prin donaţia de peste 450 de obiecte africane, făcută Societăţii Ardelene pentru Ştiinţele Naturii. 

Colecţiile au fost îmbogăţite ulterior prin donaţiile făcute aceleiaşi instituţii de Carl F. Jickeli, Arthur von Sachsenheim, Andreas Breckncr, Hermann von Hannenheim, Gustav A.Schoppelt, Karl Meliska şi mulţi alţii, cu obiecte provenind din ţinuturi de pe toate continentele: Africa de est, Egipt, China, Japonia, Java, India, Sri Lanka, Oceania, Australia, Brazilia, America, Turcia etc. Călători, naturalişti, geografi sau pur şi simplu amatori de curiozităţi, ei ilustrează modul în care se naşte etnologia, o ştiinţă care a transformat curiozitatea pentru cunoaşterea Celuilalt în profesie.

 Modul de prezentare sobru, ce nu face concesii unor aşa-zise “viziuni artistice” tot mai frecvente în muzeografia românească , ambianţa expoziţională deosebit de plăcută , grija pentru detaliu, au arătat că la sibiu există o activitate muzeistică menită nu numai să ofere date şi informaţii cât mai numeroase ci să şi educe gustul publicului, să-i faciliteze acestuia o înţelegere plenară a mesajului expoziţiilor, să-i ofere momente de destindere. Acestea sunt trăsături pe care le identifica prof. Anghel Pavel, în primele expoziţii ale Muzeului de Etnografie Universală Franz Binder, şi de la care acesta nu se abate nici acum.
Pentru iubitorii Internetului, Muzeul Franz Binder a pregătit şi un site care poate fi vizualizat la adresa www.franzbinder.sibiu.ro şi va lansa un catalog on-line al colecţiei Franz Binder.

Pentru viitor, principalele direcţii de dezvoltare sunt, în primul rând, îmbogăţirea colecţiilor şi conservarea, într-o stare cât mai bună a celor existente, colaborarea cu Reprezentanţele Diplomatice acreditate în România pentru o prezentare cât mai bună şi mai variată a civilizaţiei şi artei tradiţionale a popoarelor lumii, şi, nu în ultimul rând, fondarea Galeriilor de Artă Populară, pentru vânzarea artizanatului din ţările extraeuropene.

   Organizator: Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder din Sibiu


Locatie: ''

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte evenimente Joi, 24 iulie 2008


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 09 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter