Artist: Vlad Nancă
Curatori: Liviana Dan şi Anca Mihuleţ
Expoziţia personală a lui Vlad Nancă intitulată Drumul este rezultatul unui demers mai vechi al artistului, determinat de redefinerea termenului de lucrare sculpturală. Preluarea unor structuri finite, sculptura poetică, elegantă combinată cu o critică socială serioasă generează spargerea oricăror bariere tradiţionale şi pătrunderea într-o dimensiune avansată de percepere a obiectului artistic.
Lucrările prezentate în expoziţie se află în continuarea seriei dedicate sculpturii performative, o platformă pregătită de curatorii Galeriei de Artă Contemporană pentru acest an.
Vlad Nancă este un artist care care rejectează în mod fundamental status quo-ul şi multe dintre normele sociale acceptate pentru a compune opera sa. Mulţi ar putea cataloga strategiile artistice ale lui Vlad Nancă drept abilitate sau cinism. Însă, Vlad Nancă nu face decât să utilizeze contextul timpului în care trăieşte şi să-l critice aşa cum abordează o masă sculpturală – plecând de la empatie, posibilitate şi volum.
Vlad Nancă urmăreşte două posibilităţi majore ale lucrării de artă: explorarea corpului uman în transformarea obiectelor prin interconectarea topicii corp – lemn – design şi autentificarea arhitecturii prin jocul cu spaţiul – absenţa – memoria.
Plecând de la dimensiunea şi identitatea impusă de prezenţa corpului în lucrările sale, Vlad Nancă se foloseşte de fantezie şi de imaginaţia proiectului în sine pentru a disrumpe confortul fizic si vizual al privitorului. Şi tocmai această stare de incertitudine perpetuă şi de nedepăşit reprezintă certificatul de autenticitate al poeticului conţinut în lucrările artistului.
Chiar dacă fosilizează obiecte, interzicând astfel folosirea lor de către oameni, Vlad Nancă acţionează cu o sensibilitate minimalistă, astfel încât nimeni nu pleacă supărat. Pentru că Vlad Nancă vede lumea asa cum ar trebui sa fie – un spaţiu deschis, experimental şi plin de posibilităţi.
Organizator:
Muzeul Brukenthal