Locaţia: Palatul Brukenthal, Cabinetul Cartografic, Piaţa Mare nr. 4
Curator: Constantin Ittu
Vernisaj: 29 iulie 2010 ora 14
Durata: iulie – decembrie 2010
Conceptul expoziţional a luat ca reper cuvintele filosofului D. D. Roşca, fiu al Mărginimii Sibiului, care afirmase că, de fapt, „cămilele au purtat pe spatele lor, în primul rând, idei şi religii, iar numai în al doilea rând, mărfuri ”. În aceste circumstanţe, expoziţia îşi propune o călătorie nu pe „drumul mătăsii”, ci în zonele de influenţă culturală ale acestuia, o călătorie realizată cartografic. Spre exemplu, Aristotel a „revenit” in Europa prin intermediul traducerilor în siriacă (siriana veche), apoi arabă şi, în sfârşit, în latina Evului Mediu.
Drumul mătăsii (în germană Seidenstraße, în engleză Silk Road sau, ca denumire colectivă, Silk Routes) a fost, de fapt, o reţea de drumuri comerciale care au făcut legătura între zone din estul, sudul ori vestul Asiei cu lumea mediteraneeană, cu nordul şi nord-estul Africii, precum şi cu Europa continentală. Denumirea de drumul mătăsii vine de la ruta de comerţ sino-europeană, rută care a reuşit să reunească o serie de drumuri comerciale într-un sistem bine articulat de factură şi alură transcontinentală. Sintagma Seidenstraße (drumul mătăsii în limba germană) iţi datorează apariţia geografului german Ferdinand von Richthofen, fiind folosită de acesta pentru prima dată în 1877 şi rămasă în uz de atunci. În ultimii ani, atât vechile rutele marine, cât şi anticele trasee transcontinentale au reintrat în atenţia celor direct interesaţi de comerţul mondial.
Drumurile mătăsii – sau drumul mătăsii, expresie mai des întîlnită – au constituit segmente importante în istoria schimburilor culturale, comerciale ori tehnologice dintre comercianţi, negustori, pelerini, misionari, oşteni, nomazi sau sedentari din lumea anticelor civilizaţii ale Chinei, Tibetului, Persiei sau Eurpei mediteraneene pentru aproape trei mii de ani, primindu-şi numele de la comerţul cu mătase care a debutat în vremea dinastiei Han (206 î. Hr. – 220 d. Hr.)
Organizator:
Muzeul Brukenthal