SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Expozitia TEZAUR Episcopia Tulcii / Sibiu 2016

1161 afisari

...
28 iulie 2016
65 zile
01 octombrie 2016


Episcopia Tulcii ┼či Muzeul Na┼úional Brukenthal deschid joi 28 iulie, ora 18 00 în sala multimedia din Casa albastr─â o extraordinar─â expozi┼úie intitulat─â sugestiv „TEZAUR Episcopia Tulcii”.
 
Expozi┼úia „Tezaur – Episcopia Tulcii” aduce în fa┼úa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte biserice┼čti reprezentative pentru trei secole  dar ┼či pentru aria cultural─â ┼či confesional─â a Dobrogei de Nord. În acest spa┼úiu milenar se reg─âsesc cet─â┼úi getice, romane ┼či bizantine, un amestec de civiliza┼úii într-o sintez─â unic─â, în care tr─âs─âturi culturale occidentale convie┼úuiesc cu cele balcanice ┼či orientale.
 
Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc f─âr─â a genera conflicte, dar ┼či spa┼úiul unde cre┼čtinismul însu┼či a implinit 2000 de ani, fapt marcat în toate m─ân─âstirile dobrogene, dar ┼či pe altarele primilor martiri cre┼čtini din România, la Halmyris ┼či Niculi┼úel.
 
Greci, bulgari, lipoveni, ucraineni, aromâni, italieni, români, etc. au creat acel model de respect fa┼ú─â de sine ┼či fa┼ú─â de cel─âlalt, lucru rar întâlnit în Europa începutului de secol XX.
 
Este firesc ca în Muzeul Na┼úional Brukenthal, s─â aducem aceste comori de art─â religioas─â care au înmagazinat în ele spiritul cel mai profund al credin┼úei române┼čti. ┼×i este un fapt demonstrat pân─â acum, c─â muzeul nostru se implic─â ┼či ajut─â atât persoanele fizice cât ┼či institu┼úiile din ┼úar─â care nu au o activitate muzeal─â, în sus┼úinerea ┼či promovarea culturii ┼či artei.
 
Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstreaz─â efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin ┼či slavon.
 
Expozi┼úia prezint─â al─âturi de Evangheliile ferecate (având ┼čtan┼ú─â otoman─â) caracterizate de o mare m─âiestrie, bun gust ┼či sim┼ú al propor┼úiilor, potire datând de la începutul secolului al XIX-lea, cu picior prismatic, talp─â polilobat─â ┼či cup─â conic─â, decorate cu motive atât de factur─â gotic─â cât ┼či bizantin─â ┼či ruseasc─â. În ornamenta┼úia acestor potire apar, pe lâng─â figurile Mântuitorului ┼či ale sfin┼úilor, reprezent─âri figurative, motive vegetale înc─ârcate: flori, vrejuri, frunze, spa┼úiile intermediare fiind ocupate de entrelacs-uri în relief. 
 
O pies─â valoroas─â este Crucea de procesiune ce impresioneaz─â prin dimensiune. Tehnica de execu┼úie a sculpturii crucilor de procesiune î┼či are tradi┼úia în atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizeaz─â jertfa lui Iisus, iconografia sculptat─â a crucii ilustreaz─â cele mai semnificative momente din via┼úa Mântuitorului, în special Patimile.
Icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir se singularizeaz─â prin dimensiunile neobi┼čnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebit─â a ferec─âturii de argint, datat─â 1833, elocvent─â pentru calitatea întregii colec┼úii de icoane de pe teritoriul dobrogean.
 
Pe lâng─â chivotele de factur─â ruseasc─â se remarc─â chivotul de la M─ân─âstirea Celic Dere, care este o machet─â de biseric─â pentru procesiune. De remarcat decora┼úiile din medalioanele cu sfin┼úi, busturile sfin┼úilor cât ┼či registrele cu sfin┼úi ┼či serafimi. Scena Adormirii Maicii Domnului, hramul m─ân─âstirii, este realizat miniatural, cu 16 personaje, aceast─â scen─â fiind conturat─â de o ram─â. Superior într-un triunghi echilateral ce simbolizeaz─â perfec┼úiunea, se afl─â ochiul Dumnezeirii, de sub care ies razele harului.
 
Expozi┼úia „Tezaur – Episcopia Tulcii”, realizat─â în parteneriat cu Muzeul Na┼úional Brukenthal, urm─âre┼čte s─â repun─â în circuitul cultural-na┼úional valorile de art─â religioas─â care se reg─âsesc în bisericile ┼či m─ân─âstirile tulcene. Altfel spus, expozi┼úia este un moment de reflec┼úie serioas─â asupra mo┼čtenirii spirituale l─âsate de înainta┼čii no┼čtri ┼či o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.
 
Curatori
Alexandru Constantin Chitu┼ú─â 
Dr. Raluca Frîncu

Locatie: Casa Albastra, Piata Mare, Sibiu

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte evenimente Joi, 28 iulie 2016


Poza Zilei Sibiu - Festivalul Medieval Sibiu 2019

Festivalul Medieval Sibiu 2019
~ 02 iulie 2020 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 26 august 2019 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 27 08 2019 08:17 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter