SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING 

Expozitie temporara la Muzeul Franz Binder : Batik textile traditionale din Indonezia

3353 afisari

...
22 august 2008
43 zile
03 octombrie 2008


BATIK. TEXTILE TRADIŢIONALE DIN INDONEZIA LA MUZEUL „FRANZ BINDER”

 Muzeul de Etnografie Universală “Franz Binder”, departament al Complexului Naţional Muzeal „ASTRA”, oferă publicului sibian şi nu numai, o nouă expoziţie inedită: “Batik. Textile tradiţionale din Indonezia”. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 22 august 2008, ora 14.00, la Casa Hermes din Piaţa Mică Nr.11, sala de la subsol.

 Expozitie de textile din indoneziaBatik-ul, una dintre cele mai spectaculoase textile din lume, îşi are originea în Indonezia, ţară ce deţine o mare varietate de tehnici, materiale şi motive tradiţionale în arta prelucrării ţesăturilor.Termenul "batik" derivă din cuvântul indonezian "tik" adică "puncte-puncte", însemnând o tehnică de aplicare a unor substanţe rezistente la apă (ceară sau pastă de orez), pe materiale textile în prealabil pregătite pentru a fi vopsite cu culori naturale şi desenate manual în modele specifice zonelor în care sunt fabricate.

 Expoziţia, organizată în colaborare cu Ambasada Republicii Indonezia la Bucureşti, reuneşte o selecţie de aproximativ 13 obiecte indoneziene adunate pe parcursul celor 15 ani de existenţă ai Muzeului „Franz Binder” precum şi o serie de piese ce vor fi donate muzeului nostru de reprezentanţii acestei ambasade prin intermediul cărora se face o incursiune în fascinanta lume a culturii şi artei indoneziene.
 

În anul 2008 - anul European al Dialogului Intercultural- Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” oferă publicului o nouă expoziţie temporară, realizată în colaborare cu Ambasada Republicii Indonezia în România :„Batik. Textile tradiţionale din Indonezia”.

Un element caracteristic al marii culturi indoneziene este fabricarea ţesăturilor de batik. Termenul„batik”, derivat din cuvântul indonezian „tik”, care înseamnă puncte, defineşte o metodă tradiţională de aplicare a culorilor pe textile. Acest procedeu a atins un înalt grad de perfecţiune în special în centrul şi estul Javei, precum şi la Madura şi în sudul Sumatrei.

Ţesăturile de batik servesc scopurilor vestimentare, atât în viaţa de toate zilele, cât şi în ocazii solemne. Bucata de pânză este purtată în chip de fustă sau sarong, ca şal acoperind sânii ori umărul (slendang), ori ca basma pe cap (kain kepala) etc. Alături de această întrebuinţare practică, ţesăturile de batic au şi o destinaţie rituală. Aşa, de pildă, în Java baticul este aşternut în chip de ofrandă pe mormintele principilor.
Acest procedeu este aplicat pentru prima dată în Java încă din epoca hindo- indoneziană, dar adevărata sa dezvoltare a început mai târziu, în jurul anului 1500.

Expozitie temporara la SibiuBatik-ul este un procedeu de vopsire, în faze succesive (aplicaţii de ceară), pe bază de colorant rece. Materialul iniţial, o ţesătură fină de bumbac denumită mori, importată cândva din sudul Indiei, a fost înlocuită după 1815 de către bumbacurile din Europa, mai rar de mătase, importată şi ea.

Prima fază a procedeului constă în desenarea motivelor dorite pe o ţesătură albă, preparată în prealabil. Apoi, cu ajutorul unui mic rezervor cilindric, dotat cu unul sau mai multe ciocuri de aproximativ 1 mm (tjanting), se aplică ceara topită pe acele părţi ale ţesăturii care urmează să rămână albe după prima vopsire. Aplicarea cerii este o operaţiune executată de femei, în vreme ce vopsitul , într-o primă fază în albastru – indigo, este încredinţat unui bărbat. Acesta, după ce a terminat primul vopsit, trebuie să îndepărteze ceara uscată de pe locurile care urmează să fie vopsite în faza următoare. Zonele vopsite în albastru şi care urmează să rămână ca atare, sunt acoperite cu ceară, nu însă înainte ca ţesătura să fi fost din nou băgată în apret; după aceea, ea este cufundată într-o a doua baie colorată şi în sfârşit se îndepărtează ceara, operaţiunea repetându-se în funcţie de numărul culorilor ce urmează a fi aplicate.
Întrucât procedeul descris era de lungă durată (confecţionarea manuală a unei bucăţi de ţesătură necesită cel puţin 12 zile), după 1850 a fost introdus un alt procedeu, constând în aplicarea cerii cu ajutorul unui soi de tampon (tjap), asemănător matriţelor utilizate de vopsitorii europeni. Îndeletnicire cândva feminină, baticul s-a transformat astfel într-o industrie masculină, care însă nu a eliminat, complet producţia manuală.

Expozitie articole textile din IndoneziaArta şi meşteşugurile Indoneziei, aflată la intersecţia drumurilor ce leagă Asia de Australia, au la bază tradiţii şi tehnici, care s-au păstrat din trecut, din antichitate chiar, sau care se constituie ca un rezultat al asimilărilor treptate şi variate venite din partea unor influenţe străine (India, China) de-a lungul timpului. Astfel, populaţiile locale au preluat din aria vechilor culturi acele elemente care corespundeau, dar şi înnoiau fondul deja existent, cu un puternic accent pe arta decorativă. Pe de altă parte, originalitatea şi diversitatea metodelor de lucru, a materialelor sau a ornamentelor se datorează şi naturii insulare a acestui stat, bariera naturală a mărilor şi oceanelor aducând cu sine o autonomie locală.

 Alături de obiectele din colecţia indoneziană a Muzeului „Franz Binder”, în cadrul acestei expoziţii va fi expusă şi donaţia constând în piese batik din partea Ambasadei Republicii Indonezia la Bucureşti şi, cu acelaşi prilej, va fi lansat şi setul de vederi „Batik. Textile tradiţionale din Indonezia”. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 22 august 2008, ora 14.00, la Casa Hermes din Piaţa Mică Nr.11, sala de la subsol. Expoziția va putea fi vizitată până la începutul lunii octombrie.

 Paradis pentru antropologi sau naturalişti, Indonezia este o inepuizabilă comoară şi constituie cel mai extraodinar ansamblu de popoare şi de frumuseţi naturale ce se poate închipui, fapt concentrat cel mai bine în motto-ul lor naţional: ”Unicitate în diversitate”.
 Batik textile traditionale din IndoneziaOrganizator: Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder


Locatie: ''

Ai ceva de comentat ?

Da o nota ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte evenimente Vineri, 22 august 2008


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 16 aprilie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter