Page 1 of 1

Poza zilei - mumia de la Franz Binder

PostPosted: 19.03.2007 07:13
by Chituta Alexandru
Felicitari ovi!
Uite asa mai afla lumea ca exista o mumie in Sibiu si Romania. Ar fi un punct forte pt Sibiu daca s-ar face mai multa "reclama" mumiei si implicit Muzeului Franz Binder.

PostPosted: 19.03.2007 09:07
by ovisopa
10x :)

Ieri am fost la Muzeul Franz Binder, prima data :( ... cand o sa mai am ceva timp o sa mai dau o tura sa fac un tur virtual si in acest muzeu .

Gasiti multe chestii interesante acolo , merita sa mergeti daca nu ati fost pana acum :)

Mai multe detalii despre Mumie

MUMIA CU SARCOFAG DIN MUZEUL FRANZ BINDER - SIBIU


Donatie: anul 1907.
Donator: consulul Hermann von Hannenheim
Datare relativa: perioada ptolemaica tarzie (321 - 030 i.Hr) sau perioada timpurie
romana (peste 2000 de ani).
Identitate: Mumia unui personaj cu inalt statut social, in ce priveste identificarea genului mortului mumificat, interpretarile variaza, vorbindu-se despre.
• 1925: "mortul mumificat;
• 1935: cadavrul unui "bogat egiptean":
• 1959 (?): "cadavrul unei femei bogate":
• 1979: "mumia sotiei unui inalt functionar';
• 1990: "(..) pe capul celui imbalsamat (...) se afla o masca mortuara";
• 2003: "probabil mumia unui barbat" foarte bogat.

Analiza: 1925: Dr. Roeder. directorul Muzeului de Egiptologie din Hildesheim Prima evaluare stiintfica.

MUMIE CU SARCOFAG - CONCLUZIILE DR. ROEDER ASUPRA MUMIEI

SARCOFAGUL:
"(...) Sarcofagul de lemn are forma obisnuita a mumiei, in exterior este albit si pictat in culori. Capul are par negru, ochii sunt deplasati printre benzile ornamentale; gulerul la! clin jurul gatului ["uzeklf, n.n.] ajunge pana la capetele de soim cu disc solar, alcatuind astfel inchizatoarea grumazului. / Urmeaza, in jos, o zeita inaripata ghemuita, cu bratele intinse, probabil Nut, zeita cerului, cea care ii ocroteste pe morti. Dedesubt se afla mortul ca mumie - realizat tot in pictura multicolora - culcai pe un catafalc, iar in josul lui patru ulcioare pentru intestine, fiecare cu capul unui demon ocrotitor. La picioare, pictati in negru, doi caini culcati, animalele sacre ale zeului mortilor, Anubis (...)"

MUMIA:
"(...) In sarcofag sta intinsa mumia infasurata in bandaje din panza de in. cu capul din panza, masca cu fata aurita si parul azuriu, invelitoarea intinsa peste trup contine din nou gulerul de pe capacul sicriului. La fel, dedesubt, este numita, notat. Isis, zeita inaripata. Peste picioare sunt de privit cele patru genii ale mortilor, care apara intestinele, la sfarsit, partial corecte, in hieroglife, se afla numele lor: Hapi (cap de pavian). Amset (cap de om) si Duanusef (cap de caine). Al patrulea zeu (cu cap de soim) trebuie sa se numeasca Ketensenuf. insa are pastrata, de asemenea, notatia Hapi. - De altfel sunt toate inscriptii, de pe capacul sicriului, precum si de pe giulgiu, si de pe articolul de uz. iar numele mortului nu este pus nicaieri. Formula de pe giulgiu incepe cu: Un prinos adus lui Osiris. si se sfarseste cu o enumerare a ofrandelor aduse sacrificiu pentru morti, precum carne de bou. pasari de curte. bere. vin s.a. Mumia dateaza din perioada ptolemaica tarzie sau romana timpurie (...)"

PostPosted: 20.03.2007 00:22
by danihalceanu
Asta chiar n-am stiut. Foarte interesant !!!

PostPosted: 20.03.2007 10:04
by Chituta Alexandru
Felicitari ovi! Asa mai merge, m-ai scutit pe mine, am vrut sa scriu si eu istoricul ;)

PostPosted: 08.06.2007 02:14
by Privillege
am vazut-o si eu, pe timpul liceului....