SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Parcul orasului/Soldisch/Stadtpark. SCHILLER & SANATORIUM

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 12.05.2013 16:49
1.

E vorba numai de STADT-SANATORIUM/SANATORIUL ORASULUI (acum Spitalul Luther) si de Statuia lui Schiller in primul amplasament al ei, in Zona Soldisch devenita Stadtpark/Parcul Orasului, acum Parcul Astra.

Sanatoriul trebuie tratat mai atent..N-a fost construit ca SPITAL in sensul curent, asa cum cred AUTOMAT aproape toti, chiar si posesorii germani de poze cu explicatii si reclame in limba germana...
Era un COMPLEX SANATORIAL in care intrau MULTE, incepand cu Volksbad/Baia Populara (de ce naiba o numiti Neptun?), cu TERASELE SOLARE de pe acoperisul Volksbad/Baia Populara si cladirile adiacente..si..si...

Un SPITAL este o institutie medical-sanitara de TRATAMENT SPECIFIC bolii (perioada de stat in Spital numai cat tine efectiv tratamentul, deci scurta in genere, si esti OBLIGAT sa ramai mereu in incinta Spitalului).

Un SANATORIUM este o Institutie, un fel de HOTEL de CURA si TRATAMENT SPECIFIC si GENERAL (perioada de stat in Sanatorium este foarte elastica, poti sa stai cateva zile, poti sa stai in CURA si TRATAMENT, inclusiv REFACERE, o perioada indelungata, uneori ani de zile, esti LIBER sa pleci in oras oricand).

Era al ORASULUI/mai precis, (infiintat la initiativa lui Carl Wolff), al Hermannstädter Allgemeine Sparkassa (1841), al carei director era modernizatorul Orasului, numitul Carl Wolff,),Sparkassa/Casa de Economii care apartinea la randul ei tot de Oras,, deci TOATE public, nu particular ca multe altele.

desi nu tocmai precis si uneori trebuie altfel nuantat:
http://patrimoniu.sibiu.ro/cladiri/parcul_astra/169

Deci nici Volksbad/Baia Populara, n-a fost initial SEPARAT conceputa si cladita, ci in cadrul acestui SANATORIUM.
Avea tratamente cu bai termale (calde si reci) , bai de namol, bai cu saruri, Fango, Bai Romano- Irlandeze Tratament Electric (nu chiar: Sic Transit Gloria Mundi/ Asa l-o traznit pe Grigore-n Munti), masaje, gimnastica medicala... Contra artrozelor, reumatism, boli de piele ...

Dar, lamuriti-va si singuri, luate de pe pagina facebook Helmut Wolff, Fotos von Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten... (vezi jos titlul complet si LINK-ul),
cititi ce scrie pe poze (traducere slaba..dar sa pricepeti macar asa), numai astfel va dati seama de FUNCTIA MULTIPLA de SANATORIUM


2xKLICK

Hauptansicht: (sensul aici): fatada principala;
Speisesaal: Sala de Mancare/Sufragerie Comuna (nu chiar cantina)
Fremdenzimmer: Camera de Inchiriat (ca la Hotel, dar nu pot sa zic Camera de Hotel). Observati pe mana dreapta o alta Camera, mult mai eleganta, cu Recamier si placut (Gemütlich: comod,sa te simti bine) mobilata, deci nu era Salon de Spital.
Lesezimmer: Camera de Lectura, Biblioteca

Intreaga procedura de Hydroterapie, Bai Medicinale, Terapie Electrica, Masaje, Tratament Fango

Sanatorium Volksbad(1).jpg




Hermannstadt. Volksbad.Ruheraum im Dampf- und roemisch-irischen Bad.jpg

Volksbad/Baia Populara. Spatiu de Repaus in Baia de Aburi (Sauna, bre!) si Baia Romano-Irlandeza (bine ca nu Romano-Catholica)

____________________________________________________________




Statuia lui Schiller...
Sunt multi care nu accepta ca Statuia a fost INTAI aici plasata, in Stadtpark/Parcul Orasului acum PARCUL ASTRA...
toate vederile colorate de atunci au un reflex puternic de lumina tocmai pe statuie, incat vezi ca e statuie, dar te gandesti eventual la Imparatul Franz Joseph.

S-o vedem MARE, dau si secventa separata, sa se vada STATUIA, dar in context cunoscut, de aceea a trebuit sa extind marginea secventei pana la inclusiv Biblioteca Astra..

2xKLICK

Hermannstadt. Stadtpark mit Sanatorium und Erste-Plazierung-Schiller-Statue(2).jpg



Hermannstadt. Stadtpark mit Sanatorium und Erste-Plazierung-Schiller-Statue(2).Schiller.jpg



Sa dam citat din Emil Sigerus:

1904.11.12[...]Eröffnung des Volksbades[...]/Deschiderea Baii Populare.

1905.12.8 [...] Das vom Salamifabrikanten Gustav Nußbächer gestiftete Schillerdenkmal wird im Stadtpark aufgestellt.[...]/ Monumentul Schiller, cel de catre Fabricantul de Salam Gustav Nussbächer infiintat, (epitropit, finantat) este amplasat in Parcul Orasului. (Sigerus, Emil: Chronik der Stadt Hermannstadt,Honterus Verlag, Hermannstadt 1930, S.59, (anno 1905)


1909.11.11. [..]Die Stadtvertretung benennt aus Anlaß der 150. Geburtstagsfeier Fr. v. Schillers den Wiesenplatz "Schillerplatz"./Reprezentanta Orasului, cu ocazia aniversarii de 150 de ani de la nasterea lui Friedrich von Schiller,schimba numele Wiesenplatz/Piata Pajistei in Piata Schiller. (Sigerus, op.cit. S.60 (anno 1904).

Hermannstadt.20 Junius 2012. Schillerplatz mit d. Schillerdenkmal.jpg


Banuiesc, pana acum nu am gasit citat, ca ACUM, deci 11.11.1909, a fost mutat bustul lui Schiller din Stadtpark/Parcul Orasului AICI. De fapt e cel mai logic.





Sper ca e clar, cel putin partea cu SCHILLER; cu SANATORIUM mai trebuiesc convinsi domnii care nu vor sa priceapa...

PS..Parca vad pe mana stanga in iarba, doua lebede..De unde aduse? Aici crescute? Si libere?.. Unde aveau apa aici? Mai in jos, deci coltul trotoar Magazinul Dumbrava, trecea inca liber paraiasul Trink-Bach/Paraul (cu apa) de Baut..Peste el, pe drum era un pod de lemn acoperit cu pamant si pavaj.


Si nu uitati LINK-ul WOLFF cu poze de pe Facebook dat de @Ann mai sus, parca pana acum sunt peste 1300 poze:

Fotos von Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken
http://www.facebook.com/media/set/?set=o.312666005441702&type=3

Nu uitati sa dati un ochi pe aici:

Sibiu Patrimoniul Istoric.Cladire de cladire cu ISTORIC
http://patrimoniu.sibiu.ro/ro




Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 24 guests

cron