SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Basteyen Datierungen viel früher/Bastioane Datari m.devreme

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 06.10.2013 16:49
1.

Incep cu ce se stie si CIRCULA la TOTI iSTORIOGRAFII Orasului, deci asta este pozitia OFICIALA pana acum, din comoditate dau sinteza (istoriografic CORECTA, asa scrie ISTORIOGRAFIA, dar PAREREA GENERALA e fundamental falsa):

Patrimoniu Sibian/Fortificatii/Evolutia in timp
http://patrimoniu.sibiu.ro/fortificatii/detail/59


1501 Sunt înălţate turnurile din sud-estul centurii de fortificaţie a oraşului;
1540 Încep construcţiile rondelelor de artilerie şi a bastioanelor. Prima construcţie este Turnul Gros;
1551 Se începe construirea Bastionului Haller;
1552 Se începe construirea bastioanelor Porţii Cisnădiei şi Porţii Ocnei (Burger);
1553 Oraşul vinde Turnul Sării lui Michael Dischler şi F. Remmer;
1570 Este terminat bastionul din faţa Porţii Cisnădiei;
1577 Este terminat bastionul din dreptul Porţii Turnului (Sag);
1622 Începe construcţia la ultimul bastion, Bastionul Soldisch; Va fi finalizat în anul 1629;

(1501: e complet fals..e vorba de Centura a III-a inca? deci SUS, dar daca avem din aceasta Centura Salz-Thurn/Salzturm/Turnul Sarii (daramat 1890) taind strada intre Ursuline si Laterngasse Felinarului, deci daca-l avem mentionat la 1401 (construit mai devreme), si cele trei inca existente turnuri pe Harteneck din aceeasi centura a III-a cica 1366, e ciudat sa presupunem ca turnurile dintre ele s-au construit cca 150 de ani mai tarziu)..

Dar asta imi da in cap:

1540 Încep construcţiile rondelelor de artilerie şi a bastioanelor. Prima construcţie este Turnul Gros;


Citim mereu pe Cartile Postale dupa Böbel datari de bastioane neinchipuit de tarzii, si asta, datorita Istoriografiei care citeste datarile TÂRZII de la REFACEREA vreunui turn (uneori cu semnatura nepermisa si imediat amendata), sau de la EXTINDEREA Bastioanelor deja EXISTENTE.Daca ne gandim bine, asa-zisul Turn Gros este de fapt un BASTION tipic, in forma de U lung de tot, initial mult inafara Centurii a III-a, de la care porneste, pe linia celor trei turnuri care mai exista sus pe Harteneck/Cetatii ...Semnatura M. P: Marcus Pemfflinger pe interiorul unei AMBRAZURI de artilerie (mai tarziu devenita fereastra) aduce si datarea, pana cel tarziu 1536 (moartea lui Pemfflinger departe, undeva in Austria, era mereu pe drumuri, deci cam ar trebui sa-l datam drept terminat cca 1528, cat timp Pemfflinger mai statea oarecum mai mult prin Oras).

Cand s-a largit si altfel, nu in forma de U lung, ci in forma de INIMA ceea ce noi acum numim Bastionul Haller/Castaldo cca 1556 a aparut si zidul EXTERIOR, tot de Haller/Castaldo preconizat so cpntruit deci JOS, de pe Spitalsgasse/Strada Spitalelor/23 August/ Coposu, zid care lega bastionul Haller trecand si taind pe jumatate acel U lung de bastion, lasand acum IMPRESIA unui turn, mai ales ca mai tarziu platforma de sus cu pamant a fost inlocuita de un acoperis, si ajungand pana la Heltauer-Bastey/Bastionul Cisnadiei din fata Heltauer-Tor/Poarta Cisnadiei. (Bastion largit si amenajat TOT de Haller/Castaldo) deci acest ZID NOU pe care-l vedeti zilnic de JOS, construit TOT de Haller/Castaldo cca 1556, acest ZID de JOS,( Centura a IV-a), dintre bastioane era o CURTINA, spatiul dintre aceasta Curtina, acum CENTURA a IV-a aici si Centura a III-a sus pe Harteneck, (cea cu Turnuri), era un ZWINGER, eventual umplut si cu apa la nevoie, inafara de Schneider-Teich/Iazul Croitorilor de jos,(creat artificial prin paraul Trinkbach) acum Str. Coposu.
Sparturile din Curtina, deci trecerile cu scari in ZID (3 din care una e Bedeus-Stiege/Scara Bedeus) s-au facut prin 1930, ultima, a patra, nejustificata, imediat dupa Teatru, acum recent, la renovari..
(Curtina nu este Spatiu/curte/ intre ziduri, ci este ZID intre iesirile de turnuri sau bastioane.. Interiorul , SPATIUL dintre Curtina si Zidul dincoace de iesitura de turn sau bastion se numeste ZWINGER.).

Cum se faceau datarile...un Voievod (Bethlen de ex.) in sec XVII! da o suma de bani pentru REPARATIA si EXTINDEREA Bastionului Soldisch (citit totul la Bastionul Soldisch si Zona Soldisch).Exact la fel face si la Cluj, si exact la fel si acolo apare urmatoarea chestie:

Se pune o PLACA COMEMORATIVA(acum DISPARUTA, dar o avem TRANSCRISA) in cinstea Voievodului sa zicem la 1600 si ceva.. cu data si numele lui Bethlen, cu Blazonul lui si o inscriptie in latina UNIVERSALA, mentionandu-l pe DONATOR si bineinteles Primarul si somitatile sub care se face lucrarea..
Citeste Tröster in sec. XVII minunea si o DATEAZA deci Bastionul Soldisch, dupa inscriptie construit dupa 1600.
Si cateva serii de Istoriografi si cronicari LOCO copiaza Tröster...
Apoi apar stiri ca ar fi fost totusi CEVA mai inainte..
Si acestui CEVA, premergator de Bastion/Bastey i se da numele fie de HALB-SCHALEN-TURM/Turn-in-Jumatate-de Coaja/Turn SEMICILINDRIC, fie Artillerie-RONDELL/Rondel de artilerie.


Pe mine ma intereseaza: era TURN,Rondel de Artilerie sau BASTION/BASTEY?(si de când este BASTEY?)...

Copy-Paste de mai sus, PAREREA FERMA a ISTORICILOR LOCO, fie ei sasi sau romani:

1622 Începe construcţia la ultimul bastion, Bastionul Soldisch; Va fi finalizat în anul 1629;

Nu zau, si atunci ce este cu urmatoarea RECHNUNG/Socoteala a villicului/Hann Anthonius,(nu va chinuiti cu traducerea, numai DATA si NUMELE conteaza)


Woche/Saptamana 6-12 Septembris 1528
Ducti sunt 600 Catere de Jodoco laterisico ad nouam pastey super Gunchrick ad ges offen pro uectura soluit ff. 0. d. 20


unde
Gunchrick=Hundsrücken/Centumvirilor
super=deasupra, peste, mai in sus de

ad nouam pastey (amestec lat. germ): ad nouam BASTEY/la NOUL BASTION.

Ce BASTION este mai in sus de Hundsrücken/Centumvirilor?

Soldisch.

Deci in DOCUMENT/(Rechnung/Socoteli villicus Anthonius Hermannstadt 1528) SOLDISCH apare ca BASTION NOU in CONTINUA CONSTRUCTIE la 1528.6-12 Septembris

SOLDISCH ca BASTION 1528

Si atunci cum ramane cu PAREREA ISTORICILOR LOCO?:

1622 Începe construcţia la ultimul bastion, Bastionul Soldisch; Va fi finalizat în anul 1629;(pauza, piciorul operat ma chinuie, continui poate astazi inca)

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron