SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Die Bäder: Alt-Neu 16. Jh./Baile: Veche-Noua saec. XVI

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 24.10.2013 19:21
1.


Die Bäder: Alt-Neu 16.Jh./Baile: Veche-Noua saec. XVI

Trebuie mereu sa fim atenti CÂND se vorbeste despre ceva NOU...deci in ce secol..Si asta pentru ca Baia Noua/Baia Veche in sec. XVIII sa zicem, nu e totuna cu Baia Noua/Baia Veche despre care acum vorbim in sec. XVI.

Acestea doua pot coexista si cu eventuale Bai Particulare, dar ELE, despre care vorbim acum:

Sunt BAI ale ORASULUI, deci PUBLICE...ORASUL le intretine, le repara, le administreaza in comun cu AZILUL.
( Inca n-am dat de vreo Socoteala sau mentiune ca ar exista TAXA, sau VENITURI din ele, s-ar putea sa fi fost gratuite).
DONATIILE sunt altceva, sunt benevole, dar sunt adresate AZILULUI pausal..

Deci, ca si AZILUL (x2) sunt INSTITUTII CARITABILE, integrate in sistemul Caritabil si de Higiena al ORASULUI..

Ca AZILUL are si casute/camarute de inchiriat sau de vanzare pana la deces pentru batranii/vaduvi/vaduve, cei ce vor sa se retraga (Senioren-Heim acuma).. e altceva..

Amandoua BAILE sunt localizate fizic PE LÂNGA unul din cele doua AZILURI...Dar si ADMINISTRATIV, la fel.

Azilul de Sus este Azilul cunoscut, cu Biserica Azilului (cel vechi 1292 document). Azil initial numai? DE BARBATI..Si cu BAIA VECHE, de Barbati. (Str. Azilului).

Candva, la inceputul saec. XVI apare si BAIA NOUA, reiese din documente ca ar fi fost DE FEMEI..tot pe langa AZIL.

Dar pe langa AZILUL de FEMEI, mai precis, AZILUL de JOS.

AZILUL de JOS era Unter dem Hundsrück(en) pe Pemfflinger-Gasse in jos, cam pe langa Groapa cu Lei, cam pe hangul acela si CURTEA (atunci inca multa mlastina/Kempel, sau deja desecata, probabil recent desecata) de la fostul Cinema Victoria (Teatrul Licurici/Gong). (vide Petre Besliu Munteanu:Spitalul Medieval)

Deci aici avem acum in saec. XVI BAIA NOUA, Baie de Femei (mai mul ca probabil INAINTE sa fi existat alternativ zile programate alternativ pentru barbati/femei la Baia Veche....Sistemul functiona ASA in toata Europa, cu exceptii ciudate in unele tari si orase, unde BAIA, deci imbaierea, era COMUNA si CONCOMITENTA, fara segregatie...scrie in Bibliografie, desi EU nu cred ca Biserica Catholica ar fi tolerat asa-ceva, poate e o BARFA iSTORIOGRAFICA ciupita din filme si devenita adevar istoric). .

Toata ziua se trimit mesteri pentru constructie sau reparare, intretinere la aceste doua Bai..

Aveau ferestre de sticla, dar si ferestre de Basica-de-Bou/Porc. (banuiesc, unde umiditate+caldura mai intense, deci NU ESTE iNTAMPLATOARE ALEGEREA materialului, si nu fiindca s-ar face economie).Tamplarii sunt mereu trimisi sa repare ferestre, sa faca ferestre, sa puna STICLA...Iar femeile din Oras mai doneaza Pergament (nu e totuna, dar textul nu e clar mereu)/Basica de Bou/Porc PENTRU FERESTRE, sa fie DE SUFLETUL LOR...

Sobele se tot repara, se construiesc noi, sau sunt complet refacute, de jos pana sus, (caramida-arsa+lut) lemnaria (umiditate si caldura) este mereu schimbata..se tot lucreaza cca 1528-1540 (cam cat am tot citit) la AMANDOUA BAILE, deci este intretinere CU-FOC-CONTINUU, nu ca acuma, unde repari, peste 20 de ani vezi ca-ti cade-n cap ca n-ai facut nimic intre timp..(de ex. Biserica Evanghelica NU are, asa cum toate in Europa au, ATELIER-de INTRETINERE si REPARATII CONTINUU/Bau-Hütte)...

Mesterii sunt particulari, dar cei cam care au lucrat intr-un loc, sunt trimisi mereu cam tot acolo, ei stiu mai bine...

deci deocamdata, asta m-a interesat , sa COMUNIC lOCALIZAREA...amanunte apar mereu pe parcurs.

DA, Tiganii PRIMESC BANI pentru tot ce lucreaza..si LUCREAZA bine la ce se pricep, altfel nu i-ar chema mereu, iar Romanii primesc pentru munci egale sume egale cu ale Sasilor, am verificat sumele mereu.
Lucrarile si plata sunt anticipat si CONTRACTUAL stabilite/chiar si nescris, deci contract oral, INTELEGERE, uneori apare si ARVUNA/ARVUNEALA si se mai si pomeneste un ADALMAS..
e o LUME NORMALA, cu intelegeri si cuvant respectat.. Si STA SCRIS despre asta, numai trebuie sa mai si citesti..
Si SE LUCREAZA IN DRACI IN ORASUL ACESTA..peste tot...Zi-de-Zi...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron