SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Vaticanul si Pila pentru Doctoratul Praepositi Cibiniensis

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 04.07.2007 22:04
20 Dec 1191 este confirmata de catre Vatican infiintarea Praepositurii Provinciae Cibiniensis...(constituita 1189?-1190?).

In anul 1202 aceasta Praepositura Regala este pusa direct sub jurisdictia eclesiastica a Vaticanului:

A.Chr.1202. Innocentius PP. III, Praeposituras Hungariae Regales sub immediatam suam trahiti iurisdictionem.

.Din anul 1202 pana la 1424 (desfiintarea Praepositurae Cibiniensis,1426: confirm.) aceasta praepositura este subordonata direct Vaticanului(Provincia Cibiniensis va fi apoi pana la Reforma Lutherana in sec XVI subordonata formal si oarecum fictiv Episcopiei de Milcovia, de fapt nemijlocit Archiepiscopiei de Strigonium/Esztergom, Gran).

Aici trebuie sa introducem o lamurire: Pana la 1526 (Mohacs) nu exista Voievodatul Vltrasiluanae!.
Asa zisul Voievod era de fapt un functionar al Regelui Ungariei, pus pe termen limitat (1 an de obicei, uneori 2 voievozi intr-un an) tocmai pentru a nu se crea o instapanire personala si autarhica; cand regula, legea este calcata sau neglijata, se ajunge la abuz, haos si anarhie feudala...Deci pana la 1526(cand Voievodul il tradeaza pe Rege si trece de partea Turcilor), putem vorbi numai in ansamblul legal si statal existent, deci numai de Regatul Ungariei... Si Limba de Stat, oficiala, nu era maghiara, nu era germana, nu era romana, ci Limba Universala, Limba Latina... Deci traducerea numelor de atunci din latina in limbi nationale moderne (cum se practica acum in lume) este de fapt un fals (depinde de fapt de originalul din document, daca este o alta varianta, o respectam).

Deci, recapituland inca o data si sintetizand: Provincia Cibiniensis era din punct de vedere eclesiastic subordonata direct si numai Vaticanului,(apoi de la 1424-1426 pana la Reforma: Milcovia/Strigonium) iar din punct de vedere laic direct si numai Regelui Ungariei (pana la Mohacs 1526).

Toate imixtiunile fie din partea Episcopiei de Alba Julia, fie din partea Voievodului Vltrasiluanae in treburile Provinciae Cibiniensis erau de fapt ilegale si abuzive.

Potrivit Andreanum 1224 Regele putea sa poposeasca cel mult 3 zile in Cetate, Voievodul 2, dupa aceea puteau sa plece in pace...
Si Regii Ungariei confirma aceste libertati nenumarate ori...
Praepositus trebuia sa fi studiat, nu era de ajuns sa fie magister(artis liberalis) ca pe vremea asa-zisului magister P.(Paulus, renumitul Anonymus, 1189-90?-1199?: Primul Praepositus Cibiniensis), trebuia sa fie doctor (se pare ca in special in drept canonic) pentru a avea implicit licenta de a preda cursuri...
Acest lucru ne duce cu gandul ca inca de la infiintarea Praepositurii Cibiniense exista sau se infiinteaza concomitent cu...deci cca 1191 sau imediat dupa... Schola Latina Cibiniensi, despre care aflam de fapt documentar si intamplator abia intr-un document la 1380..
Dar aici nu trebuie sa uitam cate documente si marturii privind tot trecutul catolic au fost distruse la Reforma Lutherana inceputul sec. XVI.

In anul 1367,1.Sept. Papa Urban V. semneaza in Viterbo un document prin care infiinteaza in Pecs(Fünfkirchen), Ungaria de Sud, o Universitate (nu chiar, pentru ca lipsea din programa tocmai Teologia, pe care o va lasa prioritar in Paris), deci un fel de Universitate diminuata, care printre altele dadea gradul diploma de magister si doctor in Drept Canonic.
In ziua urmatoare, deci in 2. Sept. 1367 Papa Urban emite documentul prin care comunica oficial Regelui Ludovicus cel Mare de Ungaria infiintarea acestei universitati.

Si acum vine de fapt miezul comunicarii noastre...Hazliu sau nu, o realitate de fapt...
Papa ii pune pile la Facultate lui Paulus Praepositus Cibiniensis!...
Am crezut ca nu vad bine!

Faptele:
In anul 1377, ziua de 3 Aprilie Papa Gregorius XI. ii da mana libera Praepositi Cato din Bacs sa-l primeasca la studii(la Universitatea Pecs) si sa-l promoveze in gradul de Doctor in Drept Canonic pe Paulus, Praepositus Cibiniensis...Dupa ce acesta isi va absolvi studiile si dupa sustinerea Examenului (Dizertatie, Teza, Disputatio) de Doctorat, sa-l promoveze Doctor cu toate drepturile, inclusiv licenta de a preda cursuri...Mai aflam ca aceasta inalta interventie se face la cererea expresa a numitului Paulus Praepositus Cibiniensis....
As fi tentat sa consider lucrul o pila simpla, dar cunoscand situatia Praepositurii Cibiniensis in directa(nemijlocita) subordonare fata de Vatican, ne dam seama ca de fapt aceasta este Recomandarea si Permisiunea Oficiala de Doctorat din partea Vaticanului.Trebuia se pare, facuta si o cerere formala, papa mentioneaza ca la rugamintea lui Paulus... (Lucru pe care-l cunoastem ceva mai recent de la Comitetul Municipal resp.Judetean PCR Sibiu!).
Cativa tovarasi predau in virtutea acestei Recomandari de Partid, cei care nu primeau Recomandarea de la Partid, nu aveau permisiunea sa se inscrie la Doctorat)...

Asa ca, nimic nou sub soare...

Cu o mica-mare diferenta in privinta celor ce dadeau Recomandarea pentru Doctorat:
Papa. care era si Episcop de Roma, trebuia sa aiba studii, deci era el insusi Doctor, obligativitate care nu exista pentru Tovarasii de la (Municipiu) Judeteana de Partid Sibiu. Ei nu trebuiau sa aiba studii, ajungeau 7 clase si o (eventual) Facultate Muncitoreasca de doi Ani la Fara Frecventa, insa (obligatoriu) o Scoala de Partid....Si cu Recomandarea de Partid esti un om facut.
Ramai si in Mileniul urmator...

(Documentul(latina):Bekefi, Remig:A Pécsi Egyetem.Budapest 1909. 126-127.)


Annexa

5.

XI. Gergely pápa felhatalmazza Cato bácsi prépostot, hogy a szükséges vizsgálat után Pál szebeni prépost részére pécsi tanulmányait befejeztével a kánonjogi doktori cimet megadja.
Róma, 1377.április 2.

Papst Gregor XI. bevollmächtigt Propst Cato von Batsch, den Propst Pál (Paul) von Hermannstadt (Szeben) nach Absolvierung seiner Studien in Fünfkirchen (Pécs) und Ablegung des Doktorexamens zum Doktor des kanonischen Rechtes zu promovieren .
Roma,2. April 1377.

Pope Gregory XI authorizes Provost Cato of Bács to grant the doctor's degree of canonical law to Pál (Paul) Provost of Szeben, after finishing his studies and passing necessary exams.
Rome, 2. April 1377.

Dilecto filio Catoni, preposito Baciensi salutem etc. Cum, sicut accepimus, dilectus filius Paulus prepositus Cibiniensis adeo in iuris canonici facultate studuerit et profecerit in eadem, quod in ea peritus existit et digne meretur in ipsa facultate honorem et insignia recipere doctoratus: fuit nobis pro ipsius Pauli parte humiliter supplicatum, ut ipsum ad honorem dicti doctoratus promoveri de benignitate apostolica dignaremur. Nos itaque huiusmodi supplicationibus inclinati, discretioni tue, de qua in Domino fidutiam gerimus specialem, eidem Paulo in civitate Quinqueecclesiensi, si ipsum per diligentem examinationem ad hoc ydoneum et sufficientem esse repereris, doctoratus honorem et docendi licentiam, servatis solemnitatibus in talibus consvetis, auctoritate apostolica concedendi, non obstantibus quibuscumque privilegiis ac statutis et consvetudinibus studii Quinqueecclesiensis et aliorum quorumcumque studiorum contrariis, iuramento, confirmatione apostolica et quacumque firmitate alia roboratis, etsi de illis et totis eorum tenoribus specialis et expressa ac de verbo ad verbum esset in presentibus mentio facienda, que alias volumus in suo robore permanere, plenam et liberam concedimus tenore presentium facultatem. Datum Rome apud Sanctum Petrum, IIII. Nonas aprilis, anno septimo.

Közölte: Békefi Remig: A Pécsi Egyetem.Budapest 1909. 126-127.

vide: Szögi László, Régi Magyar Egyetemek Emlékezete. Memoria Universitatum et Scholarum Maiorum Regni Hungariae. 1367-1777. Válogatott dokumentumok a magyarországi felsöoktatás történetéhez.Szerkesztette és a bevezetést irta Szögi László.Készült az Eötvös Loránd Tudományegyetem Könyvtárában és Levéltárában. Budapest 1995
cf.:
http://mek.oszk.hu/01800/01882/01882.htm

Georg Schoenpflug von Gambsenberg, Ulm/Soeflingen, Deutschland
Last edited by Retras la cerere on 12.11.2007 19:41, edited 2 times in total.
User avatar
Posts: 593
Joined: 30.01.2004 10:43
PostPosted: 05.07.2007 07:28
ete fâs, la vremea aia era ceva absolut normal. si acuma papalitatea pune pile si baga strambe ... ce se shtie despre Evanghelia din peshtera??? in care se cam spune ca nu ai nevoie de biserica sa te rogi la Dumnezeu si etc ... pe care papalitatea o tzine bine incuiata, din vremuri antice, fiindca nu ar mai face bani si nu ar mai avea puterea pe care si`ar fi dorito ... pana mea ... pun pile ashtia mici, de ce sa nu puna si cei mari??? e deplasat din punct de vedere moral si civic ... dar ce potzi sa le mai faci acuma? sau ce potzi sa le faci la cei care fac asta acuma ...
banuiesc ca ai aflat de diverse fonduri de ajutorare de la papalitate inspre anumite mishcari....
TOT IO!!!

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron