Page 1 of 2

Simboluri din Piata Mare

PostPosted: 23.02.2009 09:33
by nicu4861
As fi curios sa aflu, ce reprezinta santul sapat in piatra din piata mare (vezi fotografia atasata)
Sa fi avut legatura cu locul de suplicii, din vremurile indepartate?

PostPosted: 23.02.2009 10:09
by ovisopa
am pus cateva poze, cred ca despre asta vorbesti

PostPosted: 23.02.2009 10:13
by nicu4861
Da, exact.Mai precis ce se vede in ultima fotografie (cea din 22 aprilie 2006)

PostPosted: 23.02.2009 12:18
by GAS
pai din cate auzisem la vremea aia, cand a avut loc refacerea pietii se zicea ca s-au descoperit niste depozite de cereale vechi sau asa ceva. Si parca si un mormant al unui nobil dac... sau ceva de genul. Cele 2 guri de buncar sunt in prezent daca nu ma insel acele bancute rotunde din piata din partea de vest dinspre bruck.

http://www.sibiul.ro/poza_zilei/1024x76 ... -07-30.jpg

PostPosted: 24.02.2009 04:03
by nicu4861
Nu, nu e vorba despre buncarele de grane, cele dinspre latura cu Primaria si Bruckenthalul, e vorba despre acel sant sapat in piatra, incadrat in caramida, din partea opusa a pietei, mai aproape de statuia lui Gheorghe Lazar.E cel din fotografia lui Ovidiu Sopa ( cea din 22 aprilie 2006 !)

PostPosted: 24.02.2009 09:15
by GAS
probabil este punctul 0 al Sibiului doar :D

PostPosted: 24.02.2009 16:21
by ovisopa
eu am pus si pozele din timpul refacerii pietei sa se vada "fundatia" acelei pietre, in prima poza se vede ca exista o fundatie de caramida destul de mare in jurul ei.

PostPosted: 24.02.2009 18:27
by chisi
Urmele unei vechi fantani, posibil. cel putin la cum arata.
GAS, mai zi ceva de nobilul ala dac din Piata Mare. Suna fascinant.
Sau confunzi Sibiul cu Hunedoara? Ca daca e adevarat, isi fac urmasii lui Hermann probleme cu "Cine-a fost primu-n Ardeal"

Pai se pare ca totusi Fantana.Vedeti Imaginea din Dec.1703.

PostPosted: 24.02.2009 21:50
by Retras la cerere
chisi wrote:1.Urmele unei vechi fantani, posibil. cel putin la cum arata.

2.GAS, mai zi ceva de nobilul ala dac din Piata Mare. Suna fascinant.
Sau confunzi Sibiul cu Hunedoara? Ca daca e adevarat, isi fac urmasii lui Hermann probleme cu "Cine-a fost primu-n Ardeal"2.incep cu 2...explicabil..nu-i el de vina..l-au zapacit astia de la muzeu care sapa aiurea in loc sa-si vada de orasul Sibiu total necunoscut lor..la Hunedoara tot la doua zile cate-un printisor dac..Si-ti intra-n cap si nu mai scapi..ma intreb ce face Clujul sau Alba Julia de nu-si vad de Hunedoara? Sa mai sape si sub Combinatul Siderurgic..nu sa tot distruga urmele medievale sapand adanc si fara grija..iar Muzeul Brukenthal sa sape alaturi de Primaria Veche sa arate unde era prima Centura de ziduri...

1. da, dar pe ghicite..si nu-i elegant..pai de ani de zile sta poza asta care o dau , sta in FORUM si tot uitati...PARE a fi fantana..cade cam unde arata ovisopa in vederea aia mare cu tot pamantul ravasit..ptr. ca in fragmente de poza NU ai orientare... pare a fi fantana. se pare ca era ALTUNDEVA decat acum.., mai catre centrul pietei..si mai ales oarece canal care duce mai departe...poate fi si sub cocioaba aia din centru de tot langa fantana si parau...

iar tot acolo la pamantul ravasit..hexagonul este soclul Statuii St. Johannes de Nepomuk..(aici inca nu eera)..dar si Roland aic de fata are tot un soclu hexagonal..numai ca pare mai in margine, mai catre linia de tramway (fosta)...

Analizati si dati-va cu parerea..
Si sfatul meu... intai..in principiu uitati-va bine la toate pozele si apoi va lamuriti...altfel tot repetam raspunsuri si imagini...

Georg Schoenpflug von Gambsenberg, ulm/Söflingen, Deutschland

PostPosted: 25.02.2009 05:52
by nicu4861
Cunosteam desigur si aceasta poza.
Aceasta ma ducea mai degraba spre locul unde erau decapitati oamenii (sau spanzuratoarea), dar nu vedeam sensul santului respectiv...
Desigur ar fi mai aproape de interpretarea cu fantana.
Poate ne-ar putea lamuri vreun arhitect care s-a ocupat de restaurare sau vre-un istoric...

PostPosted: 25.02.2009 09:07
by ovisopa
Am primit un raspuns de la Domnul Petre Besliu, ii multumesc pe aceasta cale pt rapiditatea cu care mi-a raspuns la email.

Dr Petre Besliu Munteanu wrote:"Constructorii care au pavat Piata Mare- fara asistenta arheologica la inceput- au scos cu buldozerul două pietre suprapuse, cu şanţ pe mijloc. Una a fost recuperată, alta distrusă. Sub locul de unde au fost scoase pietrele suprapuse au apărut mai târziu, când au fost solicitaţi şi arheologii pentru asistenţă,urmele fântînii medievale. Cele două pietre suprapuse lăsau între ele un şanţ de scurgere a apei. Piatra vizibilă este legată de funcţionare fîntîni şi nu de daci sau vrăjitoare. Orice asemanare cu pietrele pe care se jertfeau prizonierii dacilor este înselatoare.
Este jenant că nu există în piaţa o tablita care să explice rostul pavajele de altă culoare, in fapt locul soclurilor statuilor istorice si al fantanii. Dacă in condiţiile de atunci nu s-a putu realiza o reconstituire istorică ci numai reabilitare, măcar nişte tăbliţe de bun simţ puteau(pot) fi instalate în piaţa care concentrează toată istoria Sibiului. Dacă mai e cineva interesat de trecutul adevărat al oraşului medieval, "scut al creştinătăţii", este cazul să o arate."

PostPosted: 25.02.2009 09:38
by nicu4861
Iti multumesc mult pentru "sapaturi".Acum imi e mai mult decat clar.
Daca in cazul celorlalte "reconstituiri" din Piata Mare m-am prins despre ce reprezentau, in cazul asta fara o parere autorizata, nu m-as fi descurcat. Ii multumesc si domnului Petre Besliu Munteanu, si poate ca cineva va avea un cuvant de spus cui trebuie, deoarece niste placute informative, chiar n-ar strica (nici pentru noi Sibienii, nici pentru turisti, in special cei straini.
Eventual intr-un colt al pietei, un panou, cu o reproducere a vechii piete si cu o legenda care sa explice fiecare simbol si/sau cladire din Piata.
E o sugestie.
Inca odata multumiri.

PostPosted: 25.02.2009 10:31
by GAS
crepa spirtul jurnalistic in tine chisi daca nu te apucai de mistouri asai? :D

PostPosted: 25.02.2009 10:47
by nicu4861
Pentru "gas prădacşiăn":

1.Nu a fost niciun mişto (pe bune, si nici nu-mi dau seama de ce ma disculp;in tot cazul nu pentru tine, ci din respect pentru cei care s-au preocupat "pe bune" de intrebarea pe care am pus-o pe forum.)
Mistoul e mai mult apanajul varstei pe care o ai tu.Cu timpul, ar trebui in mod normal sa-ti treaca si tie...
2.Cat despre "spiritul jurnalistic" , zau nu m-ai nimerit ( poate as vrea eu...)

PostPosted: 25.02.2009 11:19
by GAS
nu cu tine vorbeam nicu4861 :) citeste inca odata mesajul meu . Si ai de grija ca nu am nimic cu noi venitii si in limita posibilitatilor incerc sai ajut, tonul tau insa imi da de gandit. Mi-am dat sema ca ai citit pe diagonala si nu iti reprosez nimic :)