Page 1 of 1

Monument/e ? in cinstea Bataliei de la Selimbar

PostPosted: 24.10.2010 23:18
by ady
am o mare nelamurile. care din cele 2 monumente de pe campul pe care a avut loc batalia de la selimbar din 1599 (28 oct) este ridicat in cinstea acestui eveniment? troita (din apropierea magazinului real) sau monumentul de langa fostul extaz (intrarea in selimbar dinspre valcea)? sau amandoua? as dori va rog, cine este in masura sa imi ofere cat mai pe larg informatii despre cele doua monumente. am atasat si 2 poze

troita

Image

celalalt monument

Image

Image

PostPosted: 25.10.2010 07:24
by iulian_m
De ce nu dai o fuga pana acolo? :D

PostPosted: 25.10.2010 08:22
by ady
pai am fost, la fel pare sa scrie si pe celalalt, doar ca nu se intelege, lemnul incepand sa se degradeze (am inteles doar monument, 28 octombrie, restaurare si ioan cozma). eu stiam initial ca acesta este in memoria lui mihai viteazu, cel de langa extaz, dar se pare ca "movila lui mihai" (groapa comuna unde au fost depuse trupurile celor cazuti din ambele tabere) este cea cu troita, comform wikipedia. dar cum pe wiki poate sa scrie oricine, n-am incredere decat in forumul asta sa primesc informatii corecte.

eu stiam ca troita face referire la eroii celui de-al doilea razboi mondial... atunci de unde confuzia cu mihai viteazu pe foarte multe site-uri?

EDIT: pana la urma cred ca m-am lamurit. ambele sunt in cinstea bataliei de la selimbar, troita a fost ridicata in 1925 la initiativa ASTREI pe locul unde s-a descoperit groapa comuna a celor ucisi in batalie - movila lui mihai/movila turcului/turken hugel. monumentul eroilor romani din primul razboi mondial, amplasat la intrarea in comuna selimbar pe stanga a fost realizat în anul 1932, pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuți în primul razboi mondial si in cinstea victoriei de la selimbar obtinuta de mihai viteazu in fata lui andrei bathory (la 28 Octombrie 1599)