SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Liceul de arta sibiu

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2
Joined: 28.02.2011 18:09
PostPosted: 28.02.2011 18:23
m-ar interesa niste poze cu liceul de arta sibiu,poze vechi de pe vremea cand in curte inca exista dealul ala,sau poze foarte vechi...stiu si eu,fosti elevi de-ai lic de arta,daca aveti poze,si mai ales cu curtea,v-as fi recunoscatoare.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 22.03.2011 00:42
2.


putin, putin mai vechi si necunoscut ASA:
dupa ce a fost construita Evangelische Knaben Volks-Schule/ Scoala Evanghelica Elementara de Baieti (mai tarziu Liceu de Arta), KLICK pe imagine apoi colt-dreapta-sus dreptunghi-cu-sageata KLICK:deci oarece mai tarziu, in 1934 se darama casa de la Curtea-cu-Lei/Löwengrube (cam unde este Sala de Sport cea careia ii cade tavanul dupa trei ani de la constructie) si toate casele care ingustau Pempflingergasse aici..langa ..


dar inainte de aceasta se construise Evangelische Knaben Volks-Schule/Scoala Evanghelica Elementara de Baieti aici..INTRAREA era cu totul altfel decat acum..sa vedem, va dati seama? Am avut-o in FORUM ca Ghicitoare...pacat ca nu cititi forum-ul, ati fi dat de numeroase poze..
Eu am mai prins caisul acela in curte pe scari, langa zidul vechi..mirosul imbata toata strada si asa caise bune n-am mai mancat de atunci..

si aici unde mergeau in pauza si dupa ore elevii:

Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 03.11.2011 12:22, edited 2 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 08.10.2011 22:06
3.
gasiti info suplimentare cu foarte multe fotografii, oarece istoric si explicatii pe blog-ul Razvan Pop: 18.09.2011.

Razvan Pop: Liceul de Arta

http://www.razvanpop.ro/blog/2011/09/18/istoria-ora%c8%99ului-nostru-sibiu-2/

aici pozele explicative suplimentare la comentariul meu de acolo privind
ZIDUL ROSU KLICK :


aici apare mai clar cu acele trepte catre curtea de jos si Entengasse/Strada Ratelor/Mos Ion Roata si aici la trepte curticica in care era caisul prin anii 60' sec XX; pe mana dreapta a cititorului este Liceul de Arta, pe mana stanga ar fi fost acel pasaj pe sub arcade dat mai jos, mai la stanga acea casa mare, (pe locul ei este Sala de Sport acum) iar si mai la stanga, Löwengrube/Groapa cu Lei KLICK:

..cum priviti aici poza cu ARCADA, pe mana stanga, cel cu contrafort foarte puternic (aici nu e rosu). Prima e o fotografie mai noua decat a 2-a si anume este de prin anii 30' sec XX..se observa sus la Hundsrücken/ Spinarea Cainelui, gura-de-canal-arcada-caramida este acum acoperita cu beton. Mai jos vedeti cum era inainte.
Liceul de Arta ar veni oarecum pe mana stanga a privitorului.
Löwengrube/Groapa-cu-Lei/Casa Leilor ar veni oarecum pe mana dreapta a privitorului, imediat dupa casa aceasta mare care se vede aici; tocmai acolo este acum Sala de Sport a Liceului.
Nu va jenati sa le mariti, prima 1.KLICK pe imagine, deschide, apoi colt-dreapta-sus dreptunghi-cu-sageata, 2.KLICK, devine imensa:
Image

S aici o mai dau o data, putin marita. 1.KLICK pe imagine, apoi o data desfacuta, colt-dreapta-sus dreptunghi-cu-sageata, acolo KLICK:Atentie, interesant de tot:
tot credeam ca pe frontonul casei de pe mana stanga, sus de tot ar fi o fereastra. (mai sus de fereastra evidenta si deschisa)...
Este intr-adevar o fereastra, dar o fereastra astupata. Dar in interiorul ramei evident lasate

la prelucrarea ultima a imaginii apare tot mai clar ca este o pictura murala cu tematica religioasa in stil catolic (ciudat intr-un Oras Lutheran), si anume, daca nu ma insel, Fecioara Maria cu Jesus-Copil in brate. , nu introdusa in nisa ca la Casa Böbel, ci incadrata de o rama subtire (tocmai pe conturul fostei rame de fereastra).
p76-77.2.tif
(48.39 KiB) Not downloaded yet(01.11.2011: o dau mare sa fie in legatura cu urmatoarea, deci celalalt capat al strazii, cel de jos, de pe Entengasse/Str. Ratelor/Str. Mos Ion Roata, unde apare iarasi RAMA unei picturi-murale).

Image

Celalat capat al Pasajului, jos de tot, pe Entengasse/Str.Ratelor/Mos Ion Roata, se pare ca tot o fereastra astupata, insa apare o rama mult mai mare decat a ferestrei initiale, se poate compara cu celelalte ferestre (curbura e falsa,nu casa, ci hartia fotografica a fost indoita, am micsorat-o sa intre direct in frame, sa nu stalceasca pagina)

Image

si aici, marita, modificata (urât, dar necesar) sa se vada tot, ma intereseaza RAMA, care, repet, PARE a fi mult mai mare decat rama ferestrei initiale acum acoperite, singura explicatie plauzibila ar fi ca si aici s-a aflat o pictura murala KLICK:


01.11.2011:
1. Daca va aduceti aminte, aici era LÖWENGRUBE/Curtea-cu-Lei, ( acea casa care in a doua fatada, cea din partea de jos, din curte, deci catre Entengasse/Str. Ratelor avea o pictura murala vestita cu doi lei(tematica biblica: /Daniel in der Löwengrube/Daniel in Groapa cu Lei). Am pus-o de mult la Poze Vechi, dar aici, in posting-ul de mai jos o vedeti postata de @Ann (multumesc ptr tot...).

Aceasta era, in aceasta zona, SINGURA pictura murala CUNOSCUTA & PROPAGATA..dar vedem acum ..mai existau inca doua.. deci TREI PICTURI MURALE EXTERIOARE aici..din care cel putin una cu tematica catolic-religioasa..pe una nu stim ce-a fost..posibil tot religioasa..iar Löwengrube este din tema biblica Daniel in Groapa cu Lei..
Lutheranismul NU A PROPAGAT ICONOGRAFIA, dar uneori a tolerat-o, n-a distrus tot...deci SUNT RELICTE CATOLICE...
Posibil in legatura stransa cu AZILUL-de-JOS de aici (femei) - (AZILUL-de-SUS (barbati) era la Biserica Azilului)...
PICTURI MURALE AICI? EVENTUAL 3 bucati? Acum nu mai sunt..

2. Dar mai enigmatic este acel [b]ZID cu CONTRAFORT massiv[/b]..exteriorul bate catre curtea de jos, catre Entengasse...
Urmele lui au existat in acel ZID ROSU daramat cand s-a construit penibila Sala-de-Sport, care avea loc 3m mai departe..
Si acest zid, acest contrafort...e martorul
a. unui zid-de-circumferinta de aici..despre care nu se stie NIMIC...
Centura a III-a era potrivit bibliografiei sus pe Hundsrücken/Centumvirilor, Centura a IV-a era cam pornind de la Piata Cibin Sagtor/Poarta Joagarului pe linie catre Kempel-Kaserne/Cazarma Kempel, apoi in sus catre Soldisch-Bastey/Bastionul Soldisch...dar AICI intre CENTURA a III-a si CENTURA a IV_a...CE ERA?

SAU
b. Zidul de jos de circumferinta al CURIEI Altemberger/Proll/Lulay/Pempflinger aliter Rathaus/Primaria veche/Muzeul de Istorie.

Nici-un plan al orasului nu arata in amanuntime aceasta zona...nici macar Visconti 1699...

In sapaturile arheologice Raportul Petre Besliu Munteanu (vide infra posting LINK dat de @Ann), Raportul DA UN PLAN de ANSAMBLU al acestei zone... dar nu si lucrarea speciala despre aceasta zona (vide aici posting 7.. Petre Besliu Munteanu mentioneaza Planul Hermannstadt 1872 cu numaratoarea noua -pe strazi- a caselor care plan nu stiu de ce sta degeaba si ASCUNS la Muzeul Bruckenthal.

Noi avem aici planurile copiate de catre Ovidiu Sopa din Emil Sigerus: Chronik der Stadt Hermannstadt 1930 si marite cat se poate de pe niste pagini marunte..
Planul 1872 nu-l avem, dar avem planul 1875 (aici fara nr. caselor)...


si aici, am gasit dupa ce redactasem deja topicul, planul dat de Petre Besliu Munteanu la RAPORTUL dat de mine, respective si @Ann in posting 7.
http://www.cimec.ro/Arheologie/cronicaCA2004/text/174.htm
aici mai dau o poza, nu va jenati sa faceti KLICK pe ea:
14.10.2011:

Am gasit insfarsit si marit o grafica a lui Háry Gyula, destul de celebra in epoca (1901) aparuta frecvent si pe Carti Postale colorate (de mana), este ff .importanta pentru a arata CE A FOST ACOLO inainte, dar daca nu ma insel, dupa cladirea aceasta impozanta cu gratii ornamentale la ferestre(Löwen-Grube/Curtea Leilor?), de pe mana stanga a privitorului, apare oarecum mai ascuns, fiindca era mai retrasa de la aliniamentul strazii fata de cladirea mare din fata, care o acopera partial (tocmai Löwen-Grube/Curtea Leilor din fata privita?) o cladire relativ modern-cubica, din care se vede numai partea de acoperis-aplatizat.
Presupun ca este tocmai Evangelische Knaben-Schule, (deci Scoala apartinea de Biserica Evanghelica, apoi rechizitionata de Statul Roman si devenita Scoala Populara de Arta, apoi Liceu de Arta si Muzica).

este marita..2xKLICK:
Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Attachments
Last edited by Retras la cerere on 03.11.2011 20:48, edited 29 times in total.

Posts: 8
Joined: 01.03.2009 15:10
PostPosted: 15.10.2011 22:38
Daca tot suntem in zona aceasta a Sibiului atasez si eu o imagine pentru Löwengrube sau Casa/Groapa cu Lei

si


Stiu ca domnul Georg Schoenpflug von Gambsenberg a mai facut aceasta trimitere (in 19.12.2007), dar imi permit sa o atasez si eu
http://www.cimec.ro/Arheologie/cronicaC ... xt/174.htm
Peste ani zona arata asa:

Acum, sala de sport este zugravita in mai multe culori tocmai ca sa aminteasca de casele inghesuite de pe vremuri :scratchchin:

Marele proiectant care a conceput sala de sport este mega-super arhitectul Grigorov capabil sa darame centrul istoric si sa faca loc cladirilor moderne:http://grafisis.ro/galerie.html

(Tot el este responsabil de pietrele neslefuite din Piata Mare)
Last edited by Ann on 23.02.2012 10:28, edited 1 time in total.

Posts: 8
Joined: 01.03.2009 15:10
PostPosted: 15.10.2011 23:50
Am gasit o alta poza din Tribuna


si o vedere care circula prin anii '70, '80

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 01.11.2011 23:52
6.


La Posting 3. am adaugat o poza in doua variante si comentariu-deschizator-de-probleme scris cu rosu...devine tot mai enigmatica toata chestiunea...
Merita sa aruncati o ochire repede, poate aveti sugestii, stiri, poze care ajuta la dezlegarea enigmelor de aici...
Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.11.2011 13:05
7.

Poate nu este inutil sa cititi aici ce am dat mai de mult prin Forum, vedeti si multe poze si va dati seama mai bine de ce era pe aici inainte.... se deschide cu Adobe Reader:

Petre Besliu Munteanu: O insula de case demolate in Sibiu in perioada interbelica pdf

http://www.sibiul.ro/forum/download.php?id=4340 (pdf)


aici inca ceva poze:

Pempflingergasse/Odobescu. 1934-Abriss/Daramare


Pempflingergasse/Odobescu:Evangelische Knaben-Volksschule/Scoala Evanghelica Elementara de Baieti/acum Liceul de Arta si Muzica
2xKLICK:


Evangelische Knaben Volksschule/Scoala Evanghelica Elementara de Baieti - 1902 vazuta de jos de pe Entengasse/Str. Ratelor/Mos Ion Roata 1xKLICK


Evangelische Kirche und Knaben-Volksschule. Von der Entengasse aus gesehen 1915/ Biserica si Scoala Evanghelica Elementara de Baieti vazuta de pe Entengasse/Str.Ratelor/Mos Ion Roata 1915 1xKLICK:

Löwengrube/Groapa-cu-Lei 2xKLICK:


Löwengrube/Groapa-cu-Lei


Evangelische Knaben Volksschule/Scoala Evanghelica Elementara de Baieti acum Liceul de Arta si Muzica


Evangelische Knaben Volks-Schule 30' Jahren/Scoala Elementara Evanghelica de Baieti anii 30' sec.XX(dupa 1920-inainte de 1934:)
Scoala de Arte si Meserii nu era aici, la Evangelische Knaben Volksschule (ascunsa dupa cladirea aceea mare pe mana stanga), cum scriu unii care confunda lucrurile, ci vis-à-vis, pe Hannes-Reeg/Hundsrücken/Spinarea Cainelui/Centumvirilor dupa cum se vede in poza urmatoare ):
si aici, singura in care este vazut de sus (Pempflingergasse/Str. Pempflinger/Str. Odobescu) in jos (Entengasse/Str. Ratelor/Str. Mos Ion Roata):


observati ca mai incolo pe mana dreapta sus oarecum, pe aceeasi linie cu ZIDUL si CONTRAFORTUL este un TURN integrat ulterior in cladire:
Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 20.11.2012 03:02
8.

Evangelische Knaben Volksschule.Klasse Wilhelm Connerth/Scoala Evanghelica Elementara de Baieti. Clasa Wilhelm Connerth

Inca nu sunt 100% sigur ca poza reprezinta o clasa din aceasta cladire.. eram foarte sigur, pana cand un fost elev m-a introdus in vesnicia clipei de indoiala..nu-si amintea practic, de nimic asemanator, desi eu stiam ceva-ceva, foarte vag, dar AICI localizat.Trebuie sa verific invatatorii/profesorii, respective Wilhelm Connerth (e clasa lui) cu doua anuare de Licee: cel Evanghelic, care cuprinde si aceasta Scoala Evanghelica Elementara de Baieti si eventual Liceul de Stat Maghiar, care nu stiu daca cuprinde si Scoala Elementara de Stat de atunci (maghiara, dar si cu clasa germana? nu-i exclus), care era pe Reispergasse/acum Avram Iancu, Scoala nr. 2. In Scoala nr. 2 n-am fost nici-odata si nu ma pot exprima..dar inclin catre aceasta Evangelische Knaben-Volksschule, actualul Liceu de Muzica si Arta... nici nu arata rau...
aha, verific in Adressbuch Hermannstadt la Scoli si nume..
Verificat Adressbuch 1892/1901/1908, nicaieri nu apare (inca?) un profesor sau invatator..de fapt numele Wilhelm Connerth nu apare deloc.. (1892 nu avem persoane, ci numai institutii..Nu stiu cand a fost facuta poza.. Poate mult masi tarziu, in anii 30'?

Insfarsit, ceva concret si palpabil, si, de fapt, pasionant de tot, ceva ce nu v-ati fi inchipuit, desi era de asteptat, dupa hall-ul acela cu acoperis de sticla JUGENDSTIL.

Este luata de pe facebook, pagina pe care o tot recomand la Poze Vechi din Sibiu, originalul nu il mai am, dar il gasiti acolo...
Mai multe variante, fiindca voiam sa vad clar pictura murala Jugendstil, si, mai ales, sa citesc ce scrie pe acolo.

Wolff: Fotos von Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken

http://www.facebook.com/media/set/?set=o.312666005441702&type=3

P1270247 (2).Evangelische Knaben Volksschule.Klasse Wilhelm Connerth.bearbeitet 2-te Variante.jpgP1270247 (2).Evangelische Knaben Volksschule.Klasse Wilhelm Connerth.bearbeitet 2-te Variante.1-te Subvariante.jpgP1270247 (2).Evangelische Knaben Volksschule.Klasse Wilhelm Connerth.bearbeitet 2-te Variante.2.jpg

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 8
Joined: 01.03.2009 15:10
PostPosted: 04.01.2013 18:37
Referitor la postarea 8
La expozitia Catedrala Nevazuta apare poza de la postarea 8 cu urmatorul text:
Attachments

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 23.04.2013 21:54
10.Ann's Profile
Private message


Posts: 8
Joined: 01.03.2009 15:10

PostPosted: 04.01.2013 18:37
Referitor la postarea 8
La expozitia Catedrala Nevazuta apare poza de la postarea 8 cu urmatorul text:


Mea Culpa.

Da, e vorba deci de Gewerbeverinshaus, cea 1867 construita in Piata Mica, acum Casa Hermes.

Cu mare intarziere multumesc foarte mult.

o sa tin mereu seama de corecturile aduse.Si nu uitati LINK-ul WOLFF cu poze de pe Facebook dat de @Ann mai sus, parca pana acum sunt peste 1300 poze:

Fotos von Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken
http://www.facebook.com/media/set/?set=o.312666005441702&type=3

Nu uitati sa dati un ochi pe aici:

Sibiu Patrimoniul Istoric.Cladire de cladire cu ISTORIC
http://patrimoniu.sibiu.ro/ro
Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron