SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Colectia de Incunabule a Muzeului Brukenthal Sibiu

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 11.06.2012 01:35
1.


Colectia de Incunabule a Muzeului Brukenthal Sibiu
http://www.brukenthal-digital.ro/

Culmea este ca sunt complet digitalizate, deci nu este o lista oarba.
Deci se pot citi si eventual vedea imaginile interesante, miniaturile, (deci peste grafica tiparita, colorate-cu-mana) etc.. si o simpla rasfoire este instructiva..
ca sa le deschideti faceti KLICK pe indicele scris cu albastru in prima coloana din tabel.

de exemplu, la primul titlu faceti KLICK pe A-99

se deschide cartea si poate fi rasfoita pagina-cu pagina.
Nu va lasati derutati de imaginea mica data ca marime 100%.
Acolo sus, pe mana stanga puteti modifica prin KLICK (eventual repetat) pe + (plus)..si se mareste cam cat vreti.

ia incercati sa faceti aici 2xKLICK



Poate descoperiti similaritati de colectie si titluri cu Biblioteca Universitara din Praga.(vide Matricula Plebaniae Cibiniensis aici in Forum).

E adevarat, multe sunt cumparate tarziu, cam prin sec. XVIII cu putin noroc descoperiti pe coperta interioara sau pe Vorsatz notita de cumparare sau proprietarul initial..dar mai exista si exemplare din Bibliotecile Locale, care au fost in uz.

Poate descoperiti Manuale Universitare pentru Dominicanii din Cibinium (nu uitati, primul fond de carte manuscris atunci pe la 1300 Bibliotheca Dominicana.). sau pentru Schola Latina cea ramasa de la desfiintata Praepositura, apoi devenita Gymnasium Evanghelic al Orasului..

Altele sunt din Bibliotheca/Libraria Plebaniae Cibiniensis. Aparute insa ceva mai tarziu decat cele mentionate in Matricula Plebaniae..acolo in lista sunt numai manuscrise (unele copiate tocmai de Dominicanii din Cibinium).

Merita..

Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 7
Joined: 04.04.2011 11:23
PostPosted: 26.10.2012 08:27
articol sibiul.ro (25 oct.2012):
"Brukenthal" are 400 de carti tiparite in urma cu 500 de ani
http://www.sibiul.ro/stiri-locale/bruke ... ani/46816/

Un sfert dintre incunabulele existente in Romania se gasesc in colectiile Muzeului National "Brukenthal". Altfel spus, institutia sibiana e in top atunci cand vine vorba de carte veche, caci asta este un incunabul: o carte pretioasa, tiparita in primii ani ai introducerii tiparului, adica inainte de anul 1500. 442 de titluri, grupate in 382 de volume este numarul incunabulelor pe care muzeul sibian le detine; cu aceasta cifra, "Brukenthal" se situeaza pe locul al doilea in tara dupa Biblioteca Batthyaneum din Alba-Iulia.

Tiparituri de la 1469

"Opus praeclarum quarti scripti" a lui Toma de Aquino, tiparit in Mainz, in 1469, "Breviarum croaticum", din 1493, "Triomphi de Petrarca", de la 1488, "Cronicile lui Schedel", tiparit in Nurnberg la 1493, "De mirabilibus mundi" de Solinus C. Iulius, tiparit la Venetia, 1488, "Geografia" lui Strabo, Roma, 1473, "Istoria naturala a lui Pliniu cel Batran", Venetia, 1498 - sunt cateva dintre incunabulele pe care "Brukenthal" le detine, conform site-ului oficial al institutiei. Åži lista ar putea continua cu "Sermones aurei de sanctis", 1475, "Historia Romana", Venezia, 1477, "Sermonarium de peccatis per adventum et per duas quadragesimas", 1476, "Iustiniani Institutiones", Venetia, 1493, etc.

Ce mai trebuie spus despre aceste carti vechi? Ca multe dintre ele sunt legate in piele si au ferecaturi vechi din metal, iar un exemplu sugestiv in acest sens este Biblia Koberger, incunabul de la 1483. in colectiile muzeului exist[ de fapt doua exemplare ale acestei Biblii: unul dintre ele este tiparit intr-un singur volum si are 583 de pagini, iar celalalt - are doua volume.

Biblia Koberger intr-un singur volum este invelita in scoarte din lemn, imbracate in piele si cu ornamente din fier. Incunabulul este impodobit cu xilogravuri (desene realizate in lemn si imprimate apoi pe hartie), menite sa ofere un surplus de informatie pentru anumite fragmente scrise. De ce era nevoie de desene? Pentru ca multi dintre oamenii acelor vremuri nu stiau sa scrie si sa citeasca, arata Constantin Ittu, in volumul "Tainele bibliotecii Brukenthal".

Ilustratiile folosite nu au fost concepute special pentru aceasta Biblie, ci pentru Biblia Germanica, dar Anton Koberger a dobandit dreptul utilizarii lor dat fiind faptul ca a sponsorizat Biblia Germanica. Åži inca un amanunt despre acest tipograf: intre 1471- 1504 a tiparit aproximativ 250 de titluri. Exemplare "surori" ale Bibliei Koberger se regasesc in biblioteci faimoase, la Vatican, New York, Washington DC, la British Library, Cambridge, Victoria and Albert Museum etc.

Din colectia baronului Samuel von Brukenthal

Colectia de incunabule a Muzeului National "Brukenthal" are la baza exemplare provenind din Biblioteca Capelei, din colectia baronului Samuel von Brukenthal si din Biblioteca Capitlului evanghelic.

"Cea mai bogata ca numar este colectia provenita de la Biblioteca Capelei. Aceasta colectie s-a format din donatiile unor posesori transilvaneni particulari, sau institutii ca Manastirea Dominicanilor din Sibiu, Biblioteca Orasului Sibiu, cateva biserici posesoare de incunabule, multi calugari, preoti si reprezentanti ai burgheziei nascande din Transilvania. Din toate aceste surse s-a format o colectie de peste 280 incunabule", arata Veturia Jugareanu, in "Catalogul colectiei de incunabule". Deloc de neglijat sunt cele 76 de exemplare achizitionate chiar de baronul Brukenthal din diferite centre ale apusului Europei, precum si din surse locale transilvanene.

Remarcabil in colectia de incunabule a Muzeului National "Brukenthal" este numarul mare de unicate la nivel national (222), fie ca titluri, fie ca editii.

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests

cron