Rezultate inedite ale proiectelor locale evidentiate printr-o metodologie inovatoare de co-evaluare
La sfarsitul lunii octombrie.a.c. s-a finalizat etapa de co-evaluare participativa a unui numar de peste 90 de proiecte, actiuni si politici locale din 8 municipii din Romania. In urma centralizarii rezultatelor obtinute, avem bucuria de a va face cunoscute principalele informatii rezultate din acest demers.
Metodologia de co-evaluare face parte din metodologia SPIRAL de construire a teritorilor de coresponsabilitate, este o metodologie elaborata de Consiliul Europei si implementata in Romania de catre Asociatia CRIES. Aceasta metodologie presupune analizarea multidimensionala a proiectelor locale intr-o maniera participativa, prin utilizarea unei grile de 59 de indicatori de bunastare construiti impreuna cu cetatenii. Co-evaluarea a prespus analizarea impactului unei actiuni asupra diversilor indicatori de bunastare, permitand punerea in evidenta a trei tipuri de impact:negativ-pozitiv-sustenabil. In intalnirile de co-evaluare au participat responsabilii de proiect, beneficiari si membrii ai Grupurilor Locale de Actiune.
Proiectele analizate au fost alese de catre membri Grupurilor de Actiune din orasele de implementare a proiectului "Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active". Pe pagina dedicata proiectului http://dialogsocial.cries.ro/resurse/ sunt prezentate informatii despre proiectele co-evaluate si rezultatele acestui demers. Instrumentele utilizate in etapa de co-evaluare sunt: fisa de prezentare a initiativei co-evaluate, fisa celor 59 de indicatori si raportul de analiza in urma etapei de co-evaluare.
Reafirmam faptul ca aceasta metodologie de co-evaluare este in etapa de pilotare. Cu toate acestea, se poate afirma ca metodologia are un potential de valorificare si utilizare crescut, aceasta putand fi utilizata in orice structura organizationala care doreste sa-si analizeze multidimensional impactul unei actiuni - social, cultural, educational, antreprenorial, etc.
Intregul demers este realizat in cadrul proiectului Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active, implementat de Asociatia CRIES in parteneriat cu Platforma Europeana IRIS, Institutul Intercultural Timisoara, Asociatia Serviciul APEL si REPER 21, cu co-finantare din Fondul Social European. Implementarea proiectului se realizeaza cu sprijinul membrilor celor 8 Grupuri Locale de Actiune, a caror componenta o puteti consulta la http://dialogsocial.cries.ro/prezentare-retea/
Informatii suplimentare despre proiect se pot obtine pe adresa de e-mail dialogsocial@cries.ro, respectiv, vizitand pagina web http://www.cries.ro sau pagina de[url]Faceboook Teritorii de Coresponsabilitate[/url].
Nota: Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES) este o organizaţie neguvernamentala, infiinţata in 2009 ca urmare a proiectului Timisoara - teritoriu responsabil pentru coeziune si dezvoltare durabila. Organizaţia urmareşte, prin activitaţile sale, sa ajute la dezvoltarea economiei sociale in Romania şi a unei societaţi echitabile. In prezent deruleaza, ca initiator sau ca partener, proiectele: Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active, Modele de buna practica in domeniul incluziunii sociale, Sprijinirea micii agriculturi taranesti prin promovarea parteneriatelor solidare intre consumatori si mici producatori (ASAT), Competenţe şi instrumente pentru adoptarea responsabilitaţii sociale şi de mediu in cadrul organizaţiilor societaţii civile.
Rezultate inedite ale proiectelor locale
1 post
• Page 1 of 1
1 post
• Page 1 of 1
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest