Page 1 of 4

Sibiu - Salvati Parcul Cetatii

PostPosted: 18.10.2006 08:06
by ovisopa
Semnati petitia aici :

sibiu.petitiontime.com


Daniel C. Tomozei wrote:In atentia
AGENTIEI PENTRU MEDIU SIBIU
INSTITUTIEI PREFECTULUI JUDETULUI SIBIU
PRIMARIEI MUNICIPIULUI SIBIU
CONSILIULUI JUDETEAN SIBIU
MINISTERULUI CULTURII SI CULTELOR ROMANIA
MINISTERULUI MEDIULUI SI APELOR
MINISTERULUI ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR

Organizatiile neguvernamentale mai jos semnatare, in numele legalitatii si respectarii legilor in vigoare in Romania lansam urmatorul

PROTEST PUBLIC

La adresa initiativei Primariei Sibiu de a distruge Parcul Cetatii din Sibiu in favoarea amenajarii unei parcari auto.
La initiativa primarului Klaus Werner Iohannis, in colaborare cu arhitectul sef al municipiului Sibiu, Sz. Guttmann au prezentat astazi, 17 octombrie 2006, in cadrul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice - Sectiunea Urbanism din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor din Romania un Plan Urbanistic de Dezvoltare realizat fara respectarea Legii 350/2001, care obliga la realizarea unui Plan Urbanistic Zonal.

Proiectul prin care se urmareste realizarea unei parcari in parcul de castani de langa Zidul Cetatii situat pe Bulevardul Coposu, a fost inaintat si aprobat de Consiliul Local Sibiu in ciuda faptului ca in momentul prezentarii, initiatorul proiectului, Klaus Iohannis nu dispunea de toate avizele necesare unui astfel de proiect, avize care nici astazi nu sunt eliberate.
Avand numai aprobarea Consiliului Local Sibiu, Primaria Sibiu, in absenta avizelor de legalitate, a organizat o licitatie pentru realizarea lucrarilor de amenajare a parcarii, acestea fiind incepute deja in apropierea Bastionului Thalia.

Actiunea Primariei Sibiu este ilegala si sub aspectul avizelor negative eliberare de Comisia Locala a Monumentelor Istorice si a Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice care in doua randuri au dat aviz negativ acestui proiect, de care autoritatile sibiene nu au tinut cont.

Ca reprezentant al intersului public, Primaria Sibiu a incalcat si dispozitiile legale in materia consultarii publice in cazul proiectelor de anvergura - Legea 52/2003, cu atat mai mult cu cat mai multe asociatii eguvernamentale si-au manifestat de mai multe luni pozitia negativa fata de acest proiect. Aceasta in conditiile in care proiectul prevede ca printre masinile parcate si noxele pe care acestea le elibereaza sa fie amenajat un loc de odihna si un parc pentru copii care sa aiba accesul printre masini.
Dupa distrugerea perdelei de castani de pe Calea Dumbravii, Primaria Sibiu
urmareste si distrugerea ultimului aliniament de castani din Sibiu, desi afirma ca va taia numai doi castani din cei existenti.

In conditiile in care Romania a aderat inca din anul 2002 la Conventia Europeana a Peisajului, Primaria Sibiu ar trebui sa protejeze mediul. Aceasta in conditiile in care municipiul Sibiu prezinta un deficit de suprafata spatiu verde pe cap de locuitor, in ciuda statisticilor prezentate de autoritatile locale care includ in documente sute de hectare din Padurea Dumbrava Sibiului, aflate la zeci de kilometri in afara perimetrului locuit
al municipiului.

Parcul Cetatii din Sibiu este in prezent ultimul parc public natural din zona centrala a viitoarei Capitale Culturale Europene neafectat de interventia excavatoarelor si a proiectelor care aduc in viata localnicilor “civilizatia”. Aici s-au desfasurat cu succes Targul Olarilor si Festivalul Medieval.
Daca Primaria Sibiu cauta locuri pentru parcare, poate sa gaseasca solutii fara a distruge spatiile verzi si fara a afecta si mai mult mediul inconjurator din zona centrala a Sibiului masiv afectata de noile constructii.

Avand toate acestea in vedere, solicitam sistarea lucrarilor si anularea proiectului care vizeaza amenajarea unei parcari in perimetrul Parcului Cetatii.

Sustinatorii protestului, pana la acest moment
- Fundatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007
- Fundatia Comunitatii Sibiu
- Liga Jurnalistilor Sibiu
- Clubul Ecotur Sibiu
- Consiliul Local al Copiilor si Tinerilor Sibiu
- Crucea Rosie Filiala Sibiu

Asteptam sustineri pana mane cand vom depune la Agentia de Mediu Sibiu o contestatie pe proiect.
Va multumim.

Daniel C. Tomozei
Liga Jurnalistilor Sibiu
NetWorkingUE - Sibiu
Conventia Organizatiilor de Media
dan_tomozei@yahoo.com
Mobile: 0745 / 585 481
Fax: 0269 / 212 999


Cand am auzit prima data ca exista un proiect in care s-ar construi o parcare in locul pomilor din Parcul Cetatii nu stiam ce sa cred, chiar au inebunit arhitectii din SB si .. primaru ?

Acum am vazut protestul acesta si ii dau seama ca faza e pe bune si o sa incerc sa ma implic cat mai mult , poate chiar putem face ceva sa nu se aprobe constructia parcarii.

Nu stiu ce au in cap, chiar nu mai vor sa avem nici un pic de verdeata? Parcul din Piata Garii s-a dus, acum vor sa distruga si Parcul Cetatii ? :(

Are cineva vreun plan al proiectului ? , mor de curios sa vad exact ce vor sa faca .

PostPosted: 18.10.2006 15:40
by luciano
In toate tarile civilizate (si aici ma refer la italia , spania, germania, anglia) nu te lasa sa tai un pom nici in ruptul capului, si mai mult decat atat, in momentul in care construiesti ceva trebuie sa asiguri pe langa locuri de parcare si o zona verde (in italia stiu sigur ca e asa). Sincer nu stiu la ce s-au gandit ai nostri edili? cand au propus acest proiect. Chiar trebuie sa facem locuri de parcare cu orice pret? Chiar nu se gaseste o minte mai putin "creata" sau mai mult sa se gandeasca, ca peste drum de hotelul Bulevard unde e parcarea acum s-ar putea gandi o parcare pe mai multe nivele (care probabil in viitor ar aduce si ceva bani la bugetul local)?
Nu stiu ce sa mai cred. Toata lumea cunoaste sibiul ca un oras cu o istorie frumoasa, avem turnurile, zidul care odata inconjura "fortareata" ... si acum vrem sa stergem incet incet tot.
Lasa ca nu ne mai trebuie pomi ca avem prea multe masini si trebuie sa le parcam!
e pacat ca nu se incearca sa se gaseasca proiecte care sa pastreze cat de cat sibiul asa cum a fost el odata. Si ma gandeam ca odata cu refacerea centrului istoric se merge in directia buna..... dar se pare ca la noi la romani ... nici o minune nu tine mai mult de 3 zile .... :(

PostPosted: 18.10.2006 19:53
by sibian
Parerea mea este, ca astia au innebunit cu totul. E inadmisibil pana si faptul ca se pot gandi la asa ceva.
Adevarul e ca nu sunt parcari in Sibiu si toata lumea stie ca avem nevoie de asa ceva ,dar nu in felul acesta.
Ma gandesc acuma cam unde s-ar putea face o parcare etajata in Sibiu ,si sa fie si aproape de centru.......... :scratchchin: .

Cred ca ar putea desfiinta magazinul dumbrava (si asa e o tziganie ) si sa se faca in locul lui o parcare etajata pe unu sau doua nivele in sus si alte cateva in jos . eu stiu ... ? Oricum trebuie sa gaseasca alta modalitate pentru ca am convingerea ca nu vor reusi sa treaca peste protestanti si sa faca o parcare in locul parcului .
Nu-mi vine a crede .

PostPosted: 18.10.2006 20:16
by ovisopa
sibian wrote:Ma gandesc acuma cam unde s-ar putea face o parcare etajata in Sibiu ,si sa fie si aproape de centru.......... :scratchchin: .
Cred ca ar putea desfiinta magazinul dumbrava (si asa e o tziganie ) si sa se faca in locul lui o parcare etajata pe unu sau doua nivele in sus si alte cateva in jos . eu stiu ... ?


Nici chiar asa :D Lasa ca nu e chiar asa lipsa de spatiu.

Parcare din fata bulevardului, ca sa nu strice asa mult aspectul zonei se pot duce in jos cu parcarea, nu neaparat in sus .. 1 nivel subteran .. si inca unu deasupra .. si au rezolvat problema .

sau in parcarea din piata 90, dar cum zicea un prieten de'al meu .. acolo probabil au ei alte planuri mai marete .. cum ar fi malluri sau alte spatii comericale, who knows ? :|

Eu am intrebat daca are cineva o schita cu proiectul propus ca mor de curiozitate sa aflu cum dracu fac parcare daca o sa taie doar 2 castani (in protestul de mai sus asa se specifica)

PostPosted: 19.10.2006 08:34
by ovisopa
am gasit mai multe detalii despre proiect dar deocamdata nici o schita sa vedem exact cum aseaza masinile printre copaci

HOTARAREA NR. 230 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza SF pentru obiectivul "Amenajare parcare sub zidul Cetatii" situat pe B-dul Corneliu Coposu

PostPosted: 19.10.2006 14:55
by abonamentul
ovisopa wrote:am gasit mai multe detalii despre proiect dar deocamdata nici o schita sa vedem exact cum aseaza masinile printre copaci

HOTARAREA NR. 230 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza SF pentru obiectivul "Amenajare parcare sub zidul Cetatii" situat pe B-dul Corneliu Coposu



iata schita:
http://www.map2web.cc/map4/index.php?fd ... b0bafd9a62

ce e pacat, este ca alaturi este un SPITAL !!! un spital de copii!!!!!

PostPosted: 19.10.2006 18:43
by looser008.com
Cei care nu sunt de acord cu proiectul parcarii din zona parcului Cetatii sunt rugati sa semneze petitia initiata in acest sens la adresa http://sibiu.petitiontime.com/

PostPosted: 20.10.2006 18:29
by ovisopa
Tomozei Daniel wrote:CONTESTAŢIE
privind transformarea promenadei de pe B-dul Coposu în parcare

În atenţia AGENŢIEI PENTRU MEDIU SIBIU, INSTITUŢIEI PREFECTULUI JUDEŢULUI SIBIU, PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI SIBIU, CONSILIULUI JUDEŢEAN SIBIU, MINISTERULUI CULTURII ŞI CULTELOR ROMÂNIA, MINISTERULUI MEDIULUI ŞI APELOR, MINISTERULUI ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

La iniţiativa primarului Klaus Werner Iohannis, în colaborare cu arhitectul şef al municipiului Sibiu, Sz. Guttmann au iniţiat un proiect prin care se doreşte realizarea unei parcări în parcul de castani de lângă Zidul Cetăţii situat pe Bulevardul Coposu. A fost înaintat şi aprobat de Consiliul Local Sibiu în ciuda faptului că în momentul prezentării, iniţiatorul proiectului, Klaus Iohannis nu dispunea de toate avizele necesare unui astfel de proiect, avize care nici astăzi nu sunt eliberate.
Încălcându-şi în mod flagrant atribuţiile de serviciu şi menirea socială, conform legii 215/2001 şi respectiv legii 350/2001, consilierii locali şi Primarul municipiului Sibiu, au iniţiat un proiect prin care se va desfiinţa unica zona de promenadă istorică din jurul cetăţii Sibiului.
Astfel, conform dispoziţiilor art. 3 punctele (1) şi (2) din Legea 215 / 2001, “ prin autonomie locală se înţelege dreptul şi capacitatea efectivă a autorităţilor administrative de a soluţiona şi de a gestiona, în numele şi interesul colectivităţilor locale pe care le reprezintă, treburile acestora, conform legii ”. Acest drept se exercită de către consiliile locale şi primari. Pe de altă parte, conform dispoziţiilor art. 52 punct (1) , din acelaşi act normativ, “ consilierii sunt în serviciul colectivităţii locale”. Ignorând total interesul general al colectivităţii pe care o reprezintă consiliul local a adoptat o hotărârea cu nr.230 din 27.07.2006 privind “Amenajare parcare sub zidul cetăţii” situat pe b-dul Corneliu Coposu, fără consultarea populaţiei, în prealabil şi fără obţinerea tututror avizelor. Acest proiect distruge zona verde, vegetaţia, valoarea de patrimoniu a zonei.
Pentru o astfel de intervenţie trebuia întocmit un studiu de impact, un studiu de circulaţie şi un P.U.Z, conform legii 350 / 2001. Toate acestea nu au fost realizate şi nu au fost prezentate nici specialiştilor şi nici publicului! Studiul de fezabilitate trebuia să cuprindă o evaluare a impactului asupra mediului conform legii protecţiei mediului şi Hot. 918 / 2002. Acest proiect, faza P.U.D.+S.F. încalcă Regulamentul Local de Urbanism, prevederile P.U.G.-ului, conform Legii 350/2001, cât şi ordonanţa de urgenţă nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului.
A fost încălcat şi art. 38 din legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi anume alin.(2) „Consiliul local are următoarele atribuţii principale: r) acţionează pentru protecţia şi refacerea mediului înconjurător, în scopul creşterii calităţii vieţii; contribuie la protecţia, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, a parcurilor şi rezervaţiilor naturale, în condiţiile legii".
Trebuie respectată legea nr. 451 din 8 iulie 2002 pentru ratificarea Convenţiei europene a peisajului, adoptată la Florenţa la 20 octombrie 2000, adoptată de Camera Deputaţilor în 2002, şi anume art.1 lit. d) protecţia peisajului cuprinde acţiunile de conservare şi menţinere a aspectelor semnificative sau caracteristice ale unui peisaj, justificate prin valoarea sa patrimonialã derivatã din configuraţia naturalã şi/sau de intervenţia umanã; f) amenajarea peisajului reprezintã acţiunile cu caracter de perspectivã ce au ca scop dezvoltarea, restaurarea sau crearea de peisaje.
Proiectul încalcă prevederile Hot. 525 privind regulametul de urbansim şi anume: art. 8 - Zone cu valoare preisagistica si zone natural protejate (1) Autorizarea executarii construcţiilor şi a amenajărilor care, prin amplasament, funcţiune, volumetrie şi aspect arhitectural - conformare şi amplasare goluri, raport gol-plin, materiale utilizate, învelitoare, paletă cromatică etc. -, depreciază valoarea peisajului este interzisă.
Primăria susţine că această intervenţie ar fi reversibilă, acest lucru este imposibil, deoarece zona verde va fi distrusă prin: lucrările privind introducerea reţelor de apă-canal, electrice, gaz şi lucrări privind structura rutieră, astfel: 20 cm balast, 15 cm piatră spartă, 5 cm nisip pilonat, 9 cm calupuri piatră şi pentru alei pietonale 15 cm balast, 10 cm macadam, 5 cm nisip pilonat, 9 cm calupuri piatră.
Cu toate acestea , având numai aprobarea Consiliului Local Sibiu, Primăria Sibiu, în absenţa avizelor, a organizat o licitaţie pentru realizarea lucrărilor de amenajare a parcării. Firma câştigătoare fiind Roti Trans.
Proiectul a fost respins de două ori în Comisia Regională a Monumentelor Istorice şi o dată în cadrul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice – Secţiunea Urbanism din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor din România.
Zona are valoare istorică şi simbolică, fiind parte integrantă din sistemul de fortificaţii a cetăţii. Devine peisaj antropic odată cu integrarea limitei platoului Oraşului de sus în centura a III a de fortificaţii. Panta spre mica vale ce se naşte din Pădurea Dumbrava fiind foarte lină a fost necesară amenajarea legată unui sistem de 4 valuri de pământ delimitate de 3 şanţuri în formă de V până în albia lărgită văii. Amenajarea extra-muros a promenadei propriu-zise s-a desfăşurat după războaiele napoleoniene, prin aportul decisiv al regimentului de infanterie încartiruit în cazarmă, fiind trasată în formele sale definitorii în 1818, când se va ridica pe extremitatea estică a valului mare de pământ bastionat „Templul Concordiei”, rotund, cu coloane (după modelul templului Vestei din Roma), ctitorie a generalului comandant al garnizoanei baronul Kiemayer, simbolizând buna înţelegere instaurată între municipalitate şi armată.
O contribuţie decisivă realizează regimentul sub comandantul său col. Johannes von Vecsey, din 1826, cu ridicarea monumentului împăratului Francisc I al Austriei în 1827-28 (comemorând vizita cuplului imperial la Sibiu din 1817). Cum toţi marii susţinători ai amenajării parcului şi monumentelor erau eroi ai războaielor cu Napoleon, iar execuţia a fost opera armatei locale, locul a fost botezat „Promenada invalizilor”, fiindu-le dedicată, ca şi eroilor morţi comemoraţi prin monumentul alegoric al comandantului Vecsey. Denumirea curentă şi din documente, planuri a rămas „Promenada”, prin cea „superioară” înţelegându-se valul exterior cu „Templul Latzel”.
Parcul din b-dul C. Coposu din Sibiu este în prezent singurul parc public din zona extramuros, a viitoarei Capitale Culturale Europene neafectat de intervenţia excavatoarelor şi a proiectelor care aduc în viaţa localnicilor “civilizaţia”. Aici s-au desfăşurat cu succes Târgul Olarilor , Festivalul Medieval şi alte manifestări de interes local.
După distrugerea perdelei de castani de pe Calea Dumbrăvii, a sălciilor de pe malul Cibinului, a copacilor din Parcul Tineretului, Primăria Sibiu urmăreşte şi distrugerea ultimului aliniament de castani din Sibiu, deşi afirmă că va tăia numai doi castani din cei existenţi.
În condiţiile în care România a aderat încă din anul 2002 la Convenţia Europeană a Peisajului, Primăria Sibiu ar trebui să protejeze mediul. Aceasta în condiţiile în care municipiul Sibiu prezintă un deficit de suprafaţă spaţiu verde pe cap de locuitor, în ciuda statisticilor prezentate de autorităţile locale care includ în documente sute de hectare din Pădurea Dumbrava Sibiului, aflate la zeci de metrii în afara perimetrului locuit al municipiului.
Parcul din zona gării a fost distrus în acest an, graţie administraţiei locale, care a privatizat domeniul public, în detrimentul interesului public. Astfel, oraşul istoric şi implicit locuitorii au pierdut unica zona verde, perimetrală centrului istoric între Parcul Tineretului şi şoseaua Alba Iulia, astfel Oraşul de Jos nu mai are nici o zonă verde.
Treptat este compromis conceptul privind amenajarea spaţiilor verzi, care să cuprindă o centură verde în zona fortificaţiilor medievale. Această zonă verde ce înconjoară centrul istoric s-ar fi putut lega de spaţiile verzi din zona centrului, de copaci stradali şi de pieţele istorice, de zona râului Cibin, de parcul Sub arini, de Pădurea Dumbrava, astfel acest ansamblu ar fi putut constitui structura verde a oraşului, atât de necesară şi vitală pentru calitatea vieţii locuitorilor oraşului Sibiu.
Dacă Primăria Sibiu doreşte locuri pentru parcare, poate să găsească soluţii fără a distruge patrimoniu sibian, spaţiile verzi şi fără a afecta şi mai mult mediul înconjurător din zona centrală a Sibiului masiv afectată de noile construcţii şi de poluare (chimică , sonoră).
Având toate acestea în vedere, solicităm sistarea lucrărilor şi anularea proiectului care vizează amenajarea unei parcări în perimetrul de lângă zidul cetăţii.

1.Fundaţia Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007
2.Fundaţia Comunităţii Sibiu
3.Liga Jurnaliştilor Sibiu
4.Clubul Ecotur Sibiu
5.Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor Sibiu
6.Crucea Roşie Filiala Sibiu
7.Casa Europei "Hermannstadt" Sibiu
8.Iniţiativa Zonal Geografică "Sibienii Pacifişti" Sibiu
9.Pro Democraţia Club Sibiu
10.Asociaţia Civic Media Bucureşti
11.Asociaţia ARIN Brăila
12.Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi (CCEG)
13.Asociaţia Mare Nostrum Tg. Mureş
14.Asociaţia Valea Soarelui Tg. Mureş
15.Fundaţia Speranţa Sf. Ştefan Tg. Mureş
16.Coaliţia Naţională pentru Salvarea şi Dezvoltarea Parcurilor şi Zonelor Verzi Urbane (CNSDPZVU)Tg.Mureş
17.Centrul Local "Hermannstadt" Sibiu al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României
18.Asociatia pentru Ocrotirea Oraşului Târgu-Mureş “CIVITAS NOSTRA” - Tg. Mureş
19.Grupul Civic – Bucureşti
20.Asociatia Sighişoara Durabilă - Mureş
21.Sebastian Muntean – http://www.normalitate.com / Sibiu
22.Ovidiu Sopa – http://www.sibiul.ro / Sibiu
23.Luminiţa Antonia Budei – Iaşi
24.Ovidiu Muja – Sibiu
25.Mircea Şerban – Vişeul de Sus / Maramureş


Persoană de contact şi coordonator al grupului de semnatari ai contestaţiei

Tomozei Daniel 0745-585481, fax 0269-212999
Adresa: str. B-dul V.Milea bl.P1, ap.64, sc.D, judeţul Sibiu – Fundaţia Comunităţii Sibiu

PostPosted: 21.10.2006 21:57
by rebelutza
la inceput am crezut ca e doar un zvon, deja vad ca aceasta chestie ia amploare, nu e de joaca, si nu cred ca autoritatile procedeaza corect...e chiar penibila aceasta propunere.... autoritatile spuneau ca sunt pentru conservarea monumentelor si a parcurilor..si acum ce fac?se contrazic?

PostPosted: 22.10.2006 11:27
by luciano
din cate am inteles eu nu mai e o propunere.
S-a aprobat.
Poate cineva sa confirme sau sa infirme questia asta?

PostPosted: 22.10.2006 21:11
by ovisopa
Am gasit cateva poze din Parcul Cetatii .. sper sa nu ramana doar in poze copacii aceeia :(

PostPosted: 23.10.2006 06:44
by luciano
sunt foarte curios cum o sa arate dupa ....
e pacat totusi ca nu se gasesc solutii care sa nu afecteze zonele verzi , care de altfel nu sunt foarte multe .... Dupa parerea mea primaria ar trebui sa incerce sa protejeze aceste zone si nu sa puna locurile de parcare din oras pe locul 1.

PostPosted: 23.10.2006 14:36
by rebelutza
pacat k fac astia parcare... pppfff..si asa de fain e parcul asta :cry:

PostPosted: 23.10.2006 15:19
by luciano
avem aici pozele , care ne arata cu e acum parcul, sunt curios cand o sa punem pozele cu parcarea langa daca o sa zambim sau o sa privim cu regrete :)

PostPosted: 24.10.2006 20:42
by tudor_X
nici o problema... se va face si asta dupa care toti vor spune ca e bine si asa, era necesara si nu se va mai intreba nimeni de ce tot ce vedem prin sibiu e beton si asfalt?