SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

infractionalitatea minora !

Si chiar daca ne laudam orasul suntem cu picioarele pe pamant. Pentru ca uneori lucrurile par sa se miste atat de incet, iar uneori parca nu se misca deloc...
Ce te deranjeaza cel mai tare in Sibiu?
User avatar
Posts: 13
Joined: 04.07.2010 15:49
Location: sibiu
PostPosted: 08.08.2010 15:08
infractionalitatea minora este in crestere, din cauza legilor prea blande ...de copilul meu se leaga un individ de vreo 17 ani ii zice 'adi' , invata la sc nr2 de pe magheru , copilul meu l-a vazut la geamul de la etaj de vreo cateva ori , l-a remarcat pt ca 'adi' s-a legat verbal de el[probabil a ramas repetent de vreo cateva ori] , are aprox. 1.65 , e 'fortos', acum e tuns creasta de cocos si umbla intotdeauna insotit de indivizi mai mari cael la varsta si ca aspect [ probabil il initiaza in ale smecheriei] ...sunt periculosi si intotdeauna inventeaza 'motive' sa se ia de tine...pun minore sa fure pentru ei, ultima data fiind controlat de bani si de tigari de o pustoaica pe nume iulia de 13-14 ani, care e cunoscuta de politisti, pt ca unul din proprietarii unui restaurant de pe magheru a reclamat-o la politie pt furt ... am luat atitudine dupa ce, fiind agresat verbal, a fost agresat si fizic [a luat 2 palme zdravene] si am fostpe la politie. dar se pare ca nu vor fi prea impresionati, pentru ca legile ii favorizeaza pe infractori, fie ei si minori ...voi ce parere aveti ?cum ar trebui procedat ?
Last edited by ana karenina on 11.11.2010 14:35, edited 2 times in total.
nu cunosc alt semn al superioritatii decat compasiunea pentru alte fiinte !!
User avatar
Site Admin
Posts: 1701
Joined: 19.01.2004 12:34
Location: Sibiu, Romania
PostPosted: 08.08.2010 17:11
apropo de minora de 13 - 14 ani care a "actionat" in zona magheran pot spune ca ne=a furat si noua din casa, a intrat cu tupeu in curte ziua, si imediat dupa usa a gasit portofelul sotiei pe care la luat rapid, pana a ajuns mama la poarta, de la vecina de vizavi, fata era in curte si maram cauta pe cineva.. a zis un nume la vrajeala. Dupa cateva ore ma suna un prieten sa-mi spuna ca a gasit portomneul sotiei pe strada magheran, desi ea nu a mai fost la plimbare pe strada aia de mult timp. abia atunci ne-am dat seama ca fata aia a intrat in casa si a luat portmoneul.

Am primit si confirmarea politiei (neoficial, prin cunostinte) ca e cunoscuta minora aia, si se pare ca nu au ce sa-i faca :(

Daca politia nu are ce sa-i faca, poate putem noi raspandii niste postere "interesante", macar pe net, cu portretele minorilor "WANTED, a furat si va mai fura..."
Cauta rapid pe site:
telefon brukenthal pt. a gasi rapid nr. de tel. al unei institutii, firme, sau obiective turistice
adresa brukenthal exact ca pt telefon doar ca o sa gasiti adresa
cod postal balcescu pentru a gasi codul postal al unei strazi din sibiu sau medias. Folositi doar numele (sau o parte) fara Str, aleea .. etc

Posts: 279
Joined: 15.05.2007 10:21
PostPosted: 09.08.2010 07:29
Acum vreo 6-7 ani, lucram intrunul din cartierele de blocuri ale Sibiului, si am avut de a face de cateva ori cu copii (mici hoti) de cartier. In doua cazuri (odata s-au luat de mine, odata i-au furat cuiva telefonul) am avut proasta inspiratie sa apelam la politie. Desi indivizii erau cunoscuti scandalagii si hoti de buzunare, pe militieni i-a cam durut in fund.
In mod normal nu as instiga la violenta, insa din moment ce reprezentantii statului nu sunt in stare sa apere nici macar prevederile de baza ale constitutiei, nu vad alta solutie: sfatul meu ar fi sa va adunati cativa cu problema asta, si sa-i aplicati o corectura individului. Daca o sa aiba nevoie de mai putin de 20 de zile de spitalizare, bataia va fi considerata contraventie, si riscati maxim o amenda de cateva sute de ron, asta bineinteles daca el depune plangere, si voi recunoasteti ceva
User avatar
Posts: 13
Joined: 04.07.2010 15:49
Location: sibiu
PostPosted: 09.08.2010 10:59
e o idee buna afisarea portretelor cu acesti [mici acum, mari mai tarziu] infractori, m-am gandit si eu la asta, dar din pacate nu am la dispozitie un aparat foto si cineva m-a informat ca poate fi infractiune neprotejarea imaginii unui minor, oricum este o idee foarte buna , ma voi interesa de aspectul legal al afisarii pozei unui minor. in orice caz sunt destul de periculosi astfel de indivizi, am citit mai multe articole despre infractionalitatea in sibiu, se pare ca politistii aduna dovezi in timp si dupa actioneaza: si in cazul lor au destule plangeri...e important ca victimele sa faca plangeri la politie, pt ca imediat cum fac 18 ani si fac vreo prostie ii ridica ...in orice caz NU TRECETI CU VEDEREA ASTFEL DE INCIDENTE: FACETI PLANGERE LA POLITIE ...cu cat au mai multe sesizari cu atat vor actiona mai prompt ...e adevarat ca infractorii nu inteleg decat 'limba' lor si poate ar trebui actionat si asa: dinte pt dinte, dar din pacate marea majoritate a oamenilor nu dispun de 'gasti' organizate ca ale lor, pt ca sunt organizati, fac parte dintr-un grup mai mare, unii membri sunt foarte periculosi, pustoaica iulia mi-a marturisit ca e pusa de altii mai mari si ca ii este frica de ei, asta daca spune adevarul, pt ca mint cu sange rece si sunt invatati ce sa zica si cum ...
nu cunosc alt semn al superioritatii decat compasiunea pentru alte fiinte !!
User avatar
Posts: 13
Joined: 04.07.2010 15:49
Location: sibiu
PostPosted: 09.08.2010 11:40
Lege nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Art. 83. - Este interzis sa se dea publicitatii orice date referitoare la savârsirea de fapte penale de catre copilul care nu raspunde penal, inclusiv date privitoare la persoana acestuia.
Art. 22. - (1) Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale.
(2) Este interzisa orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala.

si uite asa stam si noi si politia si nu putem face NIMIC ...

CODUL PENAL
Rãspunderea penalã a copilului
Limitele rãspunderii penale (art. 99, C.P.)
Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu raspunde penal.
Minorul care are vârsta intre 14 si 16 ani rãspunde penal, numai dacã se
dovedeste cã a sãvârsit fapta cu discernãmânt.
Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani rãspunde penal, cu exceptia cazului
când se dovedeste cã nu a avut discernãmânt.
Consecintele rãspunderii penale (art. 100, C.P.)
Fatã de minorul care rãspunde penal se poate lua o mãsurã educativã ori se
poate aplica o pedeapsã. La alegerea sanctiunii se tine seama de gradul de
pericol social al faptei sãvârsite, de starea fizicã, de dezvoltarea intelectualã si moralã, de comportarea lui, de conditiile în care a fost crescut si în care a trãit si de orice alte elemente de naturã sã caracterizeze persoana minorului.
Pedeapsa se aplicã numai dacã se apreciazã cã luarea unei mãsuri educative nu este suficientã pentru îndreptarea minorului.
Mãsurile educative (art. 101, C.P.)
Mãsurile educative care se pot lua fatã de minor sunt:
a) mustrarea;
b) libertatea supravegheatã;
c) internarea într-un centru de reeducare;
d) internarea într-un institut medical-educativ.
Mustrarea (art. 102, C.P.)
Mãsura educativã a mustrãrii constã în dojenirea minorului, în arãtarea
pericolului social al faptei sãvârsite, în sfãtuirea minorului sã se poarte în asa fel încât sã dea dovadã de îndreptare, atrãgându-i-se atentia cã, dacã va sãvârsi din nou o infractiune, se va lua fatã de el o mãsurã mai severã sau i se va aplica o pedeapsã.
Libertatea supravegheatã (art. 103, C.P.)
Mãsura educativã a libertãtii supravegheate constã în lãsarea minorului în
libertate pe timp de un an, sub supraveghere deosebitã.
Supravegherea poate fi încredintatã, dupã caz, pãrintilor minorului, celui care l-a înfiat sau tutorelui. Dacã acestia nu pot asigura supravegherea în conditii satisfãcãtoare, instanta dispune încredintarea supravegherii minorului, pe acelasi interval de timp, unei persoane de încredere, de preferintã unei rude mai apropiate, la cererea acesteia, ori unei institutii legal însãrcinate cu supravegherea minorilor.

PREVEDERI LEGISLATIVE PRIVIND RÃSPUNDEREA PENALA A COPILULUI SI MÃSURILE EDUCATIVE
Instanþa pune în vedere celui cãruia i s-a încredintat supravegherea îndatorirea de a veghea îndeaproape asupra minorului, în scopul îndreptãrii lui. De asemenea, i se pune în vedere cã are obligaþia sã înstiinteze instanta de îndatã,dacã minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercitã asupra lui sau are purtãri rele ori a sãvârsit din nou o faptã prevãzutã de legea penalã.
Instanta poate sã impunã minorului respectarea uneia sau mai multora din
urmãtoarele obligatii:
a) sã nu frecventeze anumite locuri stabilite;
b) sã nu intre în legãturã cu anumite persoane;
c) sã presteze o activitate neremuneratã intr-o institutie de interes public fixatã de instanþa, cu o duratã intre 50 si 200 de ore, de maximum 3 ore pe zi, dupã programul de scoalã, în zilele nelucrãtoare si în vacantã.
Instanta atrage atentia minorului asupra consecintelor comportãrii sale.
Dupã luarea mãsurii libertãtii supravegheate, instanta încunostinteazã scoala unde minorul învatã sau unitatea la care este angajat si, dupã caz, institutia la care presteazã activitatea stabilitã de instantã.
Dacã înãuntrul termenului prevãzut în alin. 1 minorul se sustrage de la
supravegherea ce se exercitã asupra lui sau are purtãri rele, ori sãvârseste o faptã prevãzutã de legea penalã, instanta revocã libertatea supravegheata si ia fatã de minor mãsura internãrii într-un centru de reeducare. Dacã fapta prevãzutã de legea penalã constituie infractiune, instanta ia mãsura internãrii sau aplicã o pedeapsã.
Termenul de un an prevãzut în alin. 1 curge de la data punerii în executare a 1ibertãtii supravegheate.

Internarea într-un centru de reeducare (art. 104, C.P.)
Mãsura educativã a internãrii într-un centru de reeducare se ia în scopul
reeducãrii minorului, cãruia i se asigurã posibilitatea de a dobândi învãtãtura necesarã si o pregãtire profesionalã potrivitã cu aptitudinile sale.
Mãsura internãrii se ia fatã de minorul în privinta cãruia celelalte mãsuri
educative sunt neîndestulãtoare.
Internarea într-un institut medical-educativ (art. 105, C.P.)
Mãsura internãrii într-un institut medical-educativ se ia fatã de minorul care, din cauza stãrii sale fizice sau psihice, are nevoie de un tratament medical si de un regim special de educatie.
Durata mãsurilor educative (art. 106, C.P.)
Mãsurile prevãzute în art. 104 C.P. si 105 C.P. se iau pe timp nedeterminat, însã nu pot dura decât pânã la împlinirea vârstei de 18 ani. Mãsura prevãzutã în art.105 trebuie sã fie ridicatã de îndatã ce a dispãrut cauza care a impus luarea acesteia. Instanta, dispunând ridicarea mãsurii prevãzute în art. 105, poate,dacã este cazul, sã ia fatã de minor mãsura internãrii într-un centru de reeducare.La data când minorul devine major, instanta poate dispune prelungirea internãrii pe o duratã de cel mult 2 ani dacã aceasta este necesarã pentru realizarea scopului internãrii.

PREVEDERI LEGISLATIVE PRIVIND RÃSPUNDEREA PENALA A COPILULUI SI MÃSURILE EDUCATIVE
Liberarea minorului înainte de a deveni major (art. 107, C.P.)
Dacã a trecut cel putin un an de la data internãrii în centrul de reeducare si
minorul a dat dovezi temeinice de îndreptare, de sârguintã la învãtãturã si la însusirea pregãtirii profesionale, se poate dispune liberarea acestuia înainte de a deveni major.
Revocarea liberãrii sau internãrii minorului (art. 108, C.P.)
Dacã în perioada liberãrii acordate potrivit articolului 107 C.P. minorul are o
purtare necorespunzãtoare, se poate dispune revocarea liberãrii.
Dacã în perioada internãrii într-un centru de reeducare sau într-un institut
medical-educativ ori a liberãrii înainte de a deveni major, minorul sãvârseste din nou o infractiune pentru care se apreciazã cã este cazul sã i se aplice pedeapsa închisorii, instanta revocã internarea. în cazul când nu este necesarã o pedeapsã, se mentine mãsura internãrii si se revocã liberarea.

Pedepsele pentru minori (art. 109, C.P.)
Pedepsele ce se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda prevãzute de lege pentru infractiunea sãvârsitã. Limitele pedepselor se reduc la jumãtate. În urma reducerii, în nici un caz minimul pedepsei nu va depãsi 5 ani.Când legea prevede pentru infractiunea sãvârsitã pedeapsa detentiunii pe viatã, se aplicã minorului închisoarea de la 5 la 20 de ani.
Pedepsele complementare nu se aplicã minorului.
Condamnãrile pronuntate pentru fapte sãvârsite în timpul minoritãtii nu atrag incapacitãti sau decãderi.

Suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei (art. 110, C.P.)
În caz de suspendare conditionatã a executãrii pedepsei aplicate minorului,
termenul de încercare se compune din durata pedepsei închisorii, la care se
adaugã un interval de timp de la 6 luni la 2 ani, fixat de instantã. Dacã pedeapsa aplicatã este amenda, termenul de încercare este de 6 luni.

Suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere sau sub control (art.
1101, C.P.)
Odatã cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei închisorii aplicate
minorului în conditiile art. 110 C.P., instanta poate dispune, pe durata termenului de încercare, dar pânã la împlinirea vârstei de 18 ani, încredintarea supravegherii minorului unei persoane sau institutii din cele arãtate în art. 103 C.P., putând stabili, totodatã, pentru minor una sau mai multe obligatii dintre cele prevãzute în art. 103 alin. 3 C.P. Sustragerea minorului de la îndeplinirea obligatiilor prevãzute în art. 103 alin. 3
C.P. poate atrage revocarea suspendãrii conditionate.

am o intrebare, cum ajunge minorul in instanta ? trebuie ca victima sa-l dea in judecata ?
nu cunosc alt semn al superioritatii decat compasiunea pentru alte fiinte !!

Return to Asta nu...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron