SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Matricula Plebaniae Cibiniensis 1357-1630

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 15.10.2010 14:20
1.

Motto:
1. Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decat in scris.
Dupa caderea Imperiului roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit bulgara.
Limba romana are la baza latina bulgara, amestecata cu elemente de daca si o groaza de cuvinte slabe.

In secolul al XV-lea, limba vorbita de popor era considerata vulgara si n-o vorbea nimeni.

BACALAUREAT-Perle, COMMENT Oriana: publ.2006-07-25 21:37:06 ( http://www.ziua.ro/f.php?thread=204139&data=2006-07-25&ziua=... )
_________________________________________________________________________________________________________







Am trimis-o pe vremuri complet la Siebenbürgen Institut, insa grafica jpg fila-de-fila.
Oamenii, de fapt se pare ca Horst Weber, au prelucrat-o pdf (spre surprinderea mea, pana azi nu am stiut) si au pus-o pe pagina web a sus-numitului Siebenbürgen-Institut.
O dau aici ca LINK
Apoi incerc sa dau in Anexacarte in pdf, asta de la Institut,
ptr ca m-am ars cu cartile ONLINE pdf de la Bruckenthalmuseum..au disparut..sunt copertile numai cu preturile cartii tiparite de cumparat la Muzeu..online nu mai poti citi nimic..salue free communications...inchidem portile si ne infundam in barlogul traditional... poate saracia determinata de criza ii indeamna sa-si apere produsele...desi Emil Fischer, pozele, nu le-au facut ei..si nici n-au dat bani pentru ele...
Deci nu cumva sa dispara si de pe aici.si Siebenbürgisches Institut e in criza.. dar nu inchide inca accesul la cartile online..Mie personal putin imi pasa..o am pdf si am originalul jpg....
Dar o voi da cu timpul si in jpg..ptr.ca..la un citat sau exemplificare e mai practic sa bagi pagina cu poza, decat sa faci o prelucrare din PDF in sisteme grafice..tot acolo ajungi...dar pe foarte ocolite si cu multe tarcoale..

De fapt ii dau tarcoale multi, si au intentii..desi parerea mea este ca mss. trebuie COLOR fotografiat, cu cel putin 6 nivele de adancime (Ebenen) si publicat GRAFIC ONLINE COLOR ptr a fi examinat INTERNATIONAL de experti NUMEROSI in paleografie, mss in genere, grafologie..ptr a se deduce cernelurile diferite, desenele schitate initial, textul taiat-sters etc.. PAGINATIA REORDONATA... aceasta ar pune bazele unei APROXIMATIVE CRONOLOGIZARI..dupa aceea vedem ce se poate scoate din. In studiul dat mai jos(1873) Gustav Seiwert subliniaza ce greseli grosolane de transcriere a toponimicelor specifice orasului in germana veche a facut Anton Kurz, care NU ERA DIN Hermannstadt. Deci aici trebuie sa cerceteze activ si Siebenbürgisches Institut unde mai exista cercetatori din generatia mai veche, care au fost LOCO in Cibinium/Hermannstadt/Nagyszeben, precum si Teutsch-Haus/Casa Teutsch din acelasi oras, Fleischergasse/Str. Mitropoliei, 30, fara a mai vorbi de EXPERTUL incontestabil in inscriptii LOCO, Conf.Dr. Ioan Albu, ULBSibiu (aici in Forum aveti de citit MULT si de substanta din dansul)

Scoala de la Cluj isi anunta intentia, insa, cu tot respectul pentru Adrian Papahagi si echipa...simplii-experti-in-umanistica NU Rezolva decat partial aspectele. si s-ar putea sa se ajunga IARASI la concluzii false....iar OBIECTOLOGIA/REALIA-KUNDE/REALIENKUNDE, deci OBIECTUL MATERIAL EXAMINAT, suportul pe care sta textul sau grafica..este o Stiinta inca in scutece in Arcul Carpatin dominat de impresionismul Scolii-de-Arte-Pentru-Domnisoare-si-Domni de-la-Dragutu'-de-el-pan'-la-Porumbel...
aici aveti INTENTIA-CLUJ:
CODEX GRANT
http://granturi.ubbcluj.ro/codex/



Intai spre cartea ONLINE pdf, LINK:

Matricula Plebaniae Cibiniensis 1310-1630

http://siebenbuergen-institut.de/mitgliederbereich/matricula-plebaniae-cibiniensis-1310-1630/

______________________________________________________________________

Observatii preliminare.
1. Notitele originale sunt tocmai cele taiate cu creionul (plumbul) sau cerneala (pana).
Numerotarea paginilor cu creionul, usor, scrie Kurz, el a facut-o..(sariturile lui de numerotare in paginatie sunt incercarea de a reconstitui paginatia originala., banuiesc EU)

2. Unele retranscrieri s-au facut cateva secole mai tarziu cca sec. XVI.. si sigur inca sec. XVIII. trebuie verificat daca corect..insa domnii au taiat bine textul vechi..

3.Nu exista datari...de aceea inceputul acestor notari e plasat cca 1310? (aici)-1345 (bibliografia mai veche).

4.Datarile in istoriografia asupra acestei Matriculae s-au facut prin extrapolare conjecturala, daca s-au gasit, cu documente de altundeva, unde apar aceleasi personaje ex. Schebeniczer sau Henczemanisse.

5.Chestiunea este ca DATARILE inca nu sunt complet clarificate..si culmea este ca pe aceasta Matricula se bazeaza in istoriografia locala datarile unor evenimente, care de fapt inca plutesc in incertitudine...

6. Textul transcris clar e publicat in 1848 in revista de istorie SERAPEUM, apoi republicat extra integral si compact tot in 1848...apoi s-au tot facut cercetari comparative in tot sec. XIX..apoi a aparut Urkundebuch care a usurat comparatia..si totusi...primele date ne scapa inca nu avem puncte de referinta.

7.DACA e adevarat ca aceasta MATRICULA incepe in 1310..atunci avem Ecclesia Sta. Maria, avem Myldenburg sat cu pleban catolic, sasesc initial, caruia i se da peste cca. 2-3 sec. aici notita explicativa hodie Allamor/acum Alamor. (desi in Urkundebuch numele Allamor apare la 1319)

8. dar am indoieli serioase in legatura cu 1310, asa cum este data pe serverul Siebenbürgen Institut, datarea mea era cca 1330-1347...

Deci daca ziceti ca
1340 prima mentiune mester aurar Kunz (revin..aceasta datare este corecta)
1380 prima mentiune de Schola Cibiniensis (nu prima Scoala din Transilvania..e cel putin absurd, pe la 1347 avem scoala de sat in Jucu! langa Cluj, un sat de iobagi)..(si 1380 pare a fi total incorecta, scrisul pare a fi mai tarziu, amanunte voi da si eu mai tarziu.).Clar insa ca Schola Latina cu SCRIPTORIUM a existat inca din sec. XII-XIII..era primul ROL al praepositurae sa produca CARTI..si sa scoata scholari ptr mai departe UNI ..care sa devina preoti..Si DOMINICANII au avut Scriptorium inca de la stabilirea 1224? lor aici...cine nu crede, sa tina seama ca tocmai Dominicanii erau cei cu STUDIUL, in special LEGES, si copiau si multiplicau mss intr-o veselie doctrinara...mai ales ca INCHIZITIA lor (mai tarziu transferata ca sarcina si Franciscanilor!) avea nevoie de CRITERII CLARE, deci de norme si legi CUNOCUTE...
Manastirile CATOLICE in genere..erau obligate sa tina scoli.. pentru TOTI..nu numai ptr. clerici.

cartea este un fragment..sau mai multe.. LEGATE AIUREA, deci ordinea de paginatie NU AJUTA LA ORDINEA CRONOLOGICA)
care stiri provin de aici, fara data insa, ar trebui sa aratati si documentul paralel cu datare precisa, care sprijina aceasta cronologizare.

Uneori, dar pentru perioadele mai tarzii, s-a putut stabili o oarece concordanta.
O sa dau si sursele celelalte pentru a avea totul aici si pentru a se putea lucra precis, efectiv si USOR.





ESTE in lucru..nu este de dorit sa se intrerupa seria cu posting-uri..am de adus cca 60-70 posting-uri numai imagini, una dupa alta, dar in postings separate...si eu o sa caut sa clarific lucrurile tot acolo.

De aceea, va rog,, nu aici direct, ci in noul deschis LINK:

Matricula Plebaniae...Comentarii eventuale AICI:

http://www.sibiul.ro/forum/viewtopic.php?t=3957
______________________________________________________________________________________________________
si aici aveti o prezentare de la 1900, importanta, fiindca enumera in clar (pp.132-146 de revista!, nu browser) anno MCCCXXX
CARTILE..si arata partial de unde provin..ciudat, sunt destul de multe pentru vremea aceea si in hartie, nu numai in pergament...trebuie sa revizuim postulatul cretin-savant cu EXTREMA raritate si scumpete a hartiei atunci.

Unele sunt manuale-universitare tipice (cum naiba sa le spun altcumva) si curente de atunci, cum ar fi Scholastica Historia sau Historia Trojana (dupa aceasta studiase Anonymus, cel cu Gesta Hvngar[ro]rvm.scrisa 1196(+ Bela III) - 1199 (+magister P.=Praepositus Cibiniensis==magister P.=Paulus= notarul Regelui Bela III= Primul Praepositus Cibiniensis. Era Wallon..studiat aproape sigur la Paris..studiase, mai precis, copiase dupa aceasta Historia Trojana (nu cred ca acest exemplar..ar fi prea de tot, dar intre cca 1170 si 1330 nu e o vesnicie)..scrie chiar el ..primele randuri din Gesta, adresate lui Nicolaus..
s
deci cititi listele cu cartile , pp. revista 132-146:

Varjú,Elemér: A Gyulafejérvári Batthyány-Könyvtár (Biblioteca Batthyány de la Alba Julia) [in:] Magyar Könvszemle Új folyam.8 kötet.2füzet.1900 Április-Június

http://epa.niif.hu/00000/00021/00109/pdf/131-169.pdf

dar o aveti si aici extra ca anexa-inclusa:


___________________________________________________________________________________________________________
Aici mai dau un studiu, al lui Gustav Seiwert din 1873, sa nu se confunde cu Johann Seivert, preot lutheran in Hammersdorf/ cel din sec XVIII, care se pare ca a intervenit in mss. (diferenta cronologica: INAINTE sau DUPA Kurz-1848)

Seiwert, Gustav: Das älteste Hermannstädter Kirchenbuch (Mit einer Tafel Schriftbilder) [in:]

Archiv. des Vereins für siebenbürgische Landeskunde
NF. 11 Bd. Hermannstadt 1873
III.Heft. pp.324-410

Read online: (aici incerc sa dau deschiderea direct la pagina)
http://www.archive.org/stream/archiv01landgoog#page/n328/mode/2up

download mirrors:
http://ia600504.us.archive.org/5/items/archiv01landgoog/

index:

http://landeskunde.adatbank.transindex.ro/?ev=1873 (tocmai pe Gustav Seiwert cu studiul acesta asta l-au sarit la indexare cei de la Siebenbürgisches Institut, si nici transindex.ro nu observa asta)

daca nu reusiti sus, o aveti aici ca ANEXA:
Seiwert.1873.Kirchenbuch

Seiwert.1873. Kirchenbuch.pdf
Seiwert.1873.Kirchenbuch.Trimisa de D-l Dr. Albu. Cu oarece defecte aduse inca pe serverul originar..banuiesc...deci Harvard University are un exemplar rau scanat sau original cu defecte. DAR exemplarul de mai sus, cel complet din LINK este complet, fara stersaturi..se poate lucra minunat cu el. Nu ma pricep sa-l extrag separat afara din Archiv.
(859 Bytes) Downloaded 458 times


Ca bibliografie suplimentara, deci ptr. comparat listele de carti mss aveti aici oarece din Praga , unde apar multe titluri identice..desi titlurile din listele Cibinium sunt putin cam lapidare..dar ajuta:

Josephus Truhlárz: Catalogus codicum manu scriptorum latinorum qui in C.R. Bibliotheca Publica atque Universitatis Pragensis asservantur. Pragae 1905

http://www.archive.org/stream/cataloguscodicum01praguoft#page/n3/mode/2up



Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Attachments
Matricula-Plebaniae-Cibiniensis-1310-1630.pdf
aici e MATRICULA PLEBANIAE CIBINIENSIS 1310-1630 toata in pdf.
(4.64 MiB) Downloaded 507 times
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:25, edited 46 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 15.10.2010 23:29
2.

Anton Kurz: Matricula Plebaniae Cibiniensis.Transcriptio

Prima transcriere a facut-o Anton Kurz in anul 1848? (trebuie sa verific originalul SERAPEUM), in trei secvente in revista de istorie SERAPEUM din Leipzig.

Este imperios necesar sa se citeasca nu numai transcrierea lui, ci si studiul lui introductiv si notele lui, da, cel(e) de la 1848, pana acum nu a fost depasit substantial de altceva, sau poate nu am eu stire..atunci comunicati la comentarii va rog.

Il interesau in special fragmentele foarte timpurii in germana, strecurate in textul latin.

Apoi, tot in 1848 a unificat textul, scotand o scriere separata, pe care o dau integral aici in ANEXA, sub forma pdf.

Nu trebuie sa stiti neaparat germana pentru a putea citi in stufosul si precisul comentariu german transcrierile latine redate continuu si unitar, care incep la pg. 14.de text, =respective pg.22 browser pdf

Este interesant sa confruntati in special scrisul taiat cu creionul, deci originalul-original cu transcrierea lui Kurz.

Titlul 1848:

Die ältesten deutschen Sprachdenkmale und die bis jetzt bekannte älteste Altschrift der Sachsen in Siebenbürgen.
Mitgetheilt aus dem Original-Fragment einer auf Pergament geschriebene, Hermannstädter Kirchenmatrikel des XIV und späterer Jahrhunderte von Anton Kurz.
(aus dem Serapeum besonders abgedruckt. Leipzig. T.O.Weigel 1848)


Cele mai vechi monumente de limba germana si cea mai veche pana acum cunoscuta Scriere Veche (Paleografica) a Saxonilor din Transilvania.
Comunicata dintr-un fragment original al scrisei pe pergament Matricula Bisericii (Matricula Ecclesiae) de Hermannstadt din sec.XIV si cele urmatoare de catre Anton Kurz.
(Din Serapeum extra tiparit. Leipzig. T.O. Weigel. 1848)


http://books.google.ro/books?id=zhMEAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=Die+%C3%A4ltesten+deutschen+Sprachdenkmale&source=bl&ots=B0EuSVtbCT&sig=SxM-zyaoGi61hk___zqMh1SZ5w0&hl=hu&ei=kMZnTdinLMH-4wbA-pjfCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&sqi=2&ved=0CCkQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false



Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Attachments
A.Kurz.Die_aeltesten_deutschen_Sprachdenkmale_Hermannstaedter_Kirchenmatrikel_13.Jh.pdf
(3.42 MiB) Downloaded 553 times
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:33, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 13:41
3.

(script-ul ptr. aranjarea in pagina listat-secventa-de-secventa l-am primit gata-facut de la Domnul Ovidiu Sopa, webmaster-ul http://www.sibiul.ro. Ii multumesc ff.mult)
_________________________________________________________________________________________________________



Matricula Plebaniae Cibiniensis 1357-1630. Editia Mare

paginile sunt imens de mari..2xKLICK:

00001-00017:



Image
Image
Image Image Image









Image Image Image Image











am lasat oarece loc..la fiecare pagina original (in care avem text ORIGINAL TAIAT si TRANSCRIERE mai tarzie) vine in paralel Transcriptio Kurz (din pdf trebuie convertita in text) ptr pagina respectiva.. deci pagina-de-pagina original-grafic si transcriptie-text una-langa alta,

PENTRU ANALIZA COMPARATIVA DIRECTA, IMEDIATA

mai ales ca transcrierea-in-text-original NU RESPECTA ORIGINALUL TAIAT BINE, iar Kurz din comoditate si ptr. mai buna intelegere, crede el, preia aceasta transcriere-in-text-deja-modificata-falsificata).
unul din prelucratori se pare ca a fost tocmai Seivert, si nu totdeauna fericita interventia.

Initial s-a dorit sa fie mss cu miniaturi, deci MEMORABILIA frumos scrisa si editata..exista casete lasate special ptr. initiale si e si un inceput grafic de ornamentare care trebuia ulterior colorat..dar scribii ORIGINALI ulteriori, neintelegand INTENTIA INITIALA au devenit slampati in calligraphia si au facut un glitschi-glatschi acolo, deci au distrus sansele conceperii unui mss MEMORABILIA ECCLESIAE miniaturizat si cu enluminuri, a caror schita creionata exista deja..
deci (initial!) a fost INCEPUT-DE-OPERA compusa de un mester (sau de un UCENIC? asa ca exercitiu obligatoriu sub supravegherea mesterului?) de SCRIPTORIUM...mai tarziu iremediabil RATAT...daca e o legatura dintr-un singur mss..si repet, PAGINATIA nu este totdeauna corecta..









Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:51, edited 20 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 22:48
4.

00019-00025

Image Image Image Image






.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:33, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 22:50
5.

00027-00033

Image Image Image Image







.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:34, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 22:52
6.

00035-00041



Image Image Image Image






.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:34, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 22:56
7.

00043-00049


Image Image Image Image






.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:34, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 22:58
8.

00051-00057



Image Image Image Image






.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:35, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 23:00
9.

00059-00065



Image Image Image Image







Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:35, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 23:02
10.

00067-00073


Image Image Image Image






.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:35, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 23:05
11.


00075-00081



Image Image Image Image






.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:36, edited 4 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 23:06
12.


00083-00089



Image Image Image Image








.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:36, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 03.03.2011 23:08
13.


00091-00097



Image Image Image Image





.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:36, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 04.03.2011 22:45
14.


00099-00105


Image Image Image Image






.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:36, edited 3 times in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 04.03.2011 22:49
15.


00107-00113


Image Image Image Image








.Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:37, edited 4 times in total.
Next

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests

cron