SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

Matricula Plebaniae..Comentarii eventuale AICI:

"Avem un oras frumos" zicea cineva odata. Hai sa le aratam tuturor ce se poate vedea la noi , pentru ca se poate...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 15.10.2010 14:35
1.


N-am vrut sa intrerup seria continua de prelucrare acolo, deci la

Matricula Plebaniae Cibiniensis 1357-1630
http://www.sibiul.ro/forum/viewtopic.php?t=3956


Comentarii, intrebari..aici...



Georg Schoenpflug von Gambsenberg
Attachments
Last edited by Retras la cerere on 22.01.2014 15:25, edited 1 time in total.

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 07.03.2011 00:48
2.


Datarea gresita a Bibliotecii si a Listelor de Carti.

cuvant-cheie/Stichwort=libraria (biblioteca)

O legenda cunoscuta de sute de ani colportata si neverificata, afirmata sus si tare drept documentata, este ca prima mentionare a unei Biblioteci si binenteles carti in Cibinium ar fi 1330..cei mai multi.
Si apoi se sare automat, in anii nostri, de la prima mentiune, la prima biblioteca din (eventual Transilvania)..sau si mai bine: 1330 se infiinteaza o biblioteca.
Bine-ar fi ..dansii spun ca se bazeaza pe Matricula Plebaniae Cibiniensis../sau Kirchenbuch


Altii nici nu mai spun precis de unde ar fi stirea cea zglobie..dupa o cronologie a orasului dau o lista cat mai massiva de bibliografie, fara a arata care lucru de unde precis este colportat..
Si aici avem de-a face cu Emil Sigerus (care nu era istoric, dar pe care toti il iau drept autoritate absoluta si Chronik/Cronica si cronologia lui sunt mancate cu gura larg deschisa):

1300 Die Elisabethkirche in der Elisabethgasse wird in einer Urkunde erwähnt; ebenso findet die Gemeindebibliothek schon Erwähnung.
(Biserica Sta.Elisabetha in Strada (Sta) Elisabetha (9 Mai) este mentionata intr-un document: deasemenea este deja mentionata Biblioteca Comunitatii. (Sigerus,Emil:Chronik der Stadt Hermannstadt 1100-1929.Honterus Verlag Hermannstadt 1930, pg. 2 (o aveti in romaneste tradusa).

Aceasta fraza este cel putin dubioasa: daca prima parte este corecta, a doua parte introduce parazitar pe usa-din-dos IMPRESIA ca amandoua ,deci Biserica Sta. Elisabetha si Biblioteca ar aparea in acelasi document..

Sa vedem documentul de la 13.Julius.1300..(dau editia mai veche Firnhaber/Teutsch si nu UB1 Zimmermann, fiindca aceasta editie ONLINE este foarte usor de deschis la pagina dorita; e de ajuns sa adaugi final in loc de page=false, sa adaugi PP si numarul de pagina dorit, aici PPA218,M1)

aici aveti documentul 13.Julius1300 cu vaduva Elisabeth din familia graevilor-ereditari von Kelling, unde intr-adevar este vorba despre manastirea fratilor minoriti (franciscani) si Biserica lor, Sta. Elisabetha, dar va rog aratati-mi unde este vorba de oarece libraria/biblioteca si mananc exemplarul meu din carte (hartie, nu meniu-virtual), deci dau direct la pagina cu documentul, pag.218 :


http://books.google.com/books?id=DswBAAAAYAAJ&pg=PR81&dq=Fontes+Rerum+Austriacarum+Urkundenbuch&as_brr=3&hl=de#PPA218,M1

sper ca v-ati lamurit ca biblioteca nu apare in acest document anno D.1300, cu care este parazitar asociata, daca nu, mai cititi de cateva ori...
Nu il acuz pe Sigerus, dar sa te iei orbeste dupa el intr-o lucrare stiintifica cum ar fi mai jos mentionata Topografia..Sibiu..fara a da sursa imediat, deci conferindu-i fals aura de NOTORIETATE si lucru-banal-cunoscut, tot in aceasta asociatie DOCUMENTARA?! 1300=Biserica Sta. Elisabetha+Biblioteca....e prea mult..

-dupa el se ia marturisit TEXTUAL, e macar cinstit, si arhitectul Hermann Fabini in lucrarile sale citite si de toti colportate:
1300: Erwähnung der Elisabethkirche und einer Gemeindebibliothek.( mentionarea Bisericii Sta. Elisabetha si a unei Biblioteci a Comunitatii.(sursa o aveti mai sus) (Hermann und Alida Fabini: Hermannstadt. Porträt einer Stadt in Siebenbürgen. Monumenta &AKSL.3. überarbeitete Auflage, Hermannstadt 2003..pg. 32 (Chronik der Stadt Hermannstadt)

o sa ziceti: nu sunt istorici declarati..da, dar ce ne facem cand acelasi lucru :

-1300 werden die Elisabethkirche in der Elisabethgasse und die Gemeindebibliothek erwähnt.
( pe aceeasi pagina bilingva textul romanesc):
-1300 Atestarea documentara a bisericii Sf. Elisabeta din str. Elisabeta (9 Mai) si a bibliotecii comunale.[in:]

Alexandru Avram/Ioan Bucur autori, editat de Christoph Machat:Denkmaltopographie Siebenbürgen 5.1.1 Stadt Hermannstadt/Topografia monumentelor din Transilvania 5.1.1. Municipiul Sibiu Rheinland-Verlag GmbH Köln/Editura Rheinland Köln 1999 (editie bilingva DE/RO), pag. 65
exista si aici, intr-o lucrare STIINTIFICA, asa cum e declarata ?
Nu mai dau citate ca mi-e si sila..toti copiii spun pe-acolo ca la 1300 a existat Biblioteca a Comunitatii (deci PUBLICA) si asa mai departe..

Repet, nu e de acum, de ieri, aceasta legenda/basna/snoava dureaza de sute de ani. E placuta si magulitoare..insa adevarata?

va pun obraznic doua secvente extrase din ORIGINALUL Matriculae Cibiniensis sub nas incercati sa cititi cele doua NUME si dati-va seama cand ar fi putut scrise..in sec. XIV? si inca chiar 1300?! Aceste texte sunt doua carti mentionate in aceeasi lista, si contin nume de personaje CUNOSCUTE, dar o carte apartinuse unui personaj CUNOSCUT, iar cealalta este CONTRA DOCTRINEI unui alt personaj celebru..se cunoaste precis cine a scos acest text si cele urmatoare in aceeasi linie de combatere si, mai ales... cand.

KLICK pe imagini:

-


daca stiti cand a murit acest personaj, a carui carte este ramasa ca mostenire aici, va dati seama care-i chestia cu 1300 Bibliotheca..si inca a Comunitatii..
inafara de notita cu data mortii lui pe care am pus-o sub secventa grafica de mai sus, sa mai vedem noutati in legatura cu mormantul lui:
Gelu Munteanu, Adrian Andrei Rusu: O noua lespede funerara de episcop de Transilvania: Goblin (+1386), (care de fapt este o prezentare-recenzie a unui studiu aparut anno 2010 in Ungaria) pe prezenta web

http://www.medievistica.ro

si anume, direct la articolul-recenzie-prezentare:
http://www.medievistica.ro/cataloage/funeraria/texte/Goblin.html



Image

Image





dar mai avem un personaj de data aceasta mondial cunoscut, impotriva lui sunt scrierile cam cu acelasi titlu, dar prima este o BULLA scoasa chiar de Vatican cuprinzand 39 Quaestiones:
Apoi mai apare cu acelasi titlu o scriere polemica a lui Johannes de Ragusa OP (dominican) (1390/95- +1443). Indiferent de cine scrisa aceasta, de Papa Martinus sau Johannes de Ragusa, existenta aceste carti aici duce la cu totul alta cronologie decat se afirma pe acolo si pe aici chiar. Va las placerea sa descoperiti singuri numele acestui eretic.

Klick pe imagine:

Item protocollum contra vyclefh.Wyclif.jpg
Item protocollum contra vyclefh.Wyclif
Item protocollum contra vyclefh.Wyclif.jpg (20.78 KiB) Viewed 5067 times


dau si foile intregi de unde sunt aceste secvente, 2x KLICK:









sa n-aud replica flegmatica si plictisita ca turb:
-Si ce-i cu asta?...

Este..ca toata cronologia si asa-zisa istorie a ORASULUI trebuie luata la scuturat si puricat.. praful iti manca nasul...

Nu mai aveti incredere in nimic..nu mai luati totul nemestecat..verificati mereu si mai ales DIRECT LA SURSA..nu va mai luati dupa povesti intermediate: bibliografie secundara>bibliografie secundara>bibliografie secundara..treceti direct la bibliografia PRIMARA, direct la sursa..





Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 24.10.2011 22:25
3.

In legatura stransa cu bibliotecile si cu lecturile din Evul Mediu si inceputul Epocii Moderne (dupa 1526 Mohacs: cade REGATUL, apoi Reforma Lutherana distruge UNIVERSALITATEA CATHOLICA)
este bine sa se citeasca (chiar daca in traducere din maghiara in germana, alta editie n-am gasit inca in NET)

Ádám Dankanits: Lesestoffe des 16. Jahrhunderts in Siebenbürgen (mot-à-mot: Materiale-de-Lectura ale sec. XVI in Transilvania)
gasita cartea pe pagina transilvana TRANSINDEX:
http://adatbank.transindex.ro/cedula.php?kod=1257

insa pentru usurare dau si LINK-ul direct catre pagina pdf:
http://www.adatbank.transindex.ro/html/cim_pdf1257.pdf

Sper sa va fie de folos..lamureste suplimentar multe aspecte.


Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 25.01.2012 12:24
4.

ajuta la datarile exacte:
1366-08-04


http://www.arcanum.hu/mol/lpext.dll/dldf42/3/b815/b850/ba02?f=templates&fn=document-frame.htm&q=Cibiniensis&x=Advanced&2.0#LPHit1


dar dau aici si textul, o sa va dati seama de ce este important cand cititi numele:


DL 30694
Kelt: 1366-08-04



Kiadó: SZEBEN VÁROS

Régi jelzet: Q 334 / N 80
Fennmaradási forma: Másolat



Regeszta: in crastino inventionis S. Stephani protomartyris. Nos Jacobus Hentzmanus, magister civium civitatis Cibiniensis, comes Cunradus Cibiniensis, comes Henningius de Kelnek, Petrus Scherer de Castro Sekes vicevicarii venerabilis in Christo patris, domini Wilhelmi, episcopi Quinqueecclesiensis in partibus Transilvanis constituti és a király részérõl comes Andreas de Millbach, iudex Cibiniensis emlékezetül adják, hogy midõn in crastino inventionis Sancti Stephani protomartyris jelen voltak azon a megbeszélésen, amely lefolyt inter discretos homines et hospites de Kelnek et inter nobiles viros comitem Michaelem, filium comitis Danielis, comitem Stephanum, Salomonem, Andream, Michaelem, Nicolaum, fratres filii Nicolai, filii comitis Salamonis de eadem, hogy ítéletet nyerjenek és jogaikat biztosítsák, videlicet pratum situm in territorio hospitum de Kelnek et silvam, necnon villam Olahorum Neger vocatam, prope aquam regalem. Õk átvizsgálván azoknak az okleveleit dictos campos et pratum cum sylva et aquam ipsis hospitibus de Kelnek libere et plenarie admittentes örökre az õ használatukra ítélték, amint az Péter alvajda és a Sebes-i esküdtek oklevelében bõvebben olvasható. Datum anno Domini millesimo trecentesimo sexagesimo sexto, die et loco, quibus supra. Másolat. - Regeszta forrása: OL regeszta


Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Return to Sibiul Vechi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

cron