In cadrul proiectului Rolul Dialogului Social in Dezvoltarea Incluziunii Sociale Active etapa de evaluare a situatiei locale pe baza indicatorilor de bunastare se apropie de sfarsit.
In perioada mai-iulie 2012, peste 95 de proiecte au fost analizate de catre responsabilii de proiect si beneficiarii acestora, in cadrul unor intalniri moderate de catre membrii Grupurilor Locale de Actiune si coordonatorii locali. Intalnirile au fost organizate in cele 8 centre de implementare a proiectului Arad, Brasov, Bucuresti, Cluj Napoca, Sibiu, Oradea, Iasi si Timisoara .
Co-evaluarea celor 95 de proiecte s-a realizat la recomandarea Grupurilor Locale de Actiune din cele 8 orase. Demersurile co-evaluate sunt foarte diferite ca dimensiune si impact si se incadreaza in domenii de activitate diverse: social, cultural, educational, antreprenorial, etc.
Metodologia de co-evaluare folosita este una participativa, care faciliteaza implicarea in acest proces si a beneficiarilor. Dintre elementele inovatoare ale acestui demers de co-evaluare, amintim:
 fiecare demers a fost co-evaluat folosind o grila complexa de 59 de indicatori de bunastare, care au fost construiti cu cetatenii din comunitatile implicate: in felul acesta s-a vizat intelegerea impactului transversal pe care o actiune il are;
 co-evaluarea s-a realizat cu referire la 3 tipuri de impact ale proiectului pentru fiecare indicator de bunastare: negativ-pozitiv-sustenabil: cu ocazia co-evalarii participantii au fost implicati si in discutarea unor posibile masuri de ameliorare a impactului negativ, acolo unde acesta a fost identificat.
Prin acest demers, am propus actorilor comunitari sa isi analizeze actiunile, proiectele, politicile publice plecand de la nevoile si asteptarile cetatenilor. Suntem intr-o etapa de pilotare a metodologiei, este pentru prima data cand se aplica in Romania, dar consideram ca aceasta abordare are avantajul de a pune in relatie nevoile si aspiratiile unei comunitati si actiunile care exista la un moment dat in comunitatea respectiva, Mihaela Vetan, manager proiect.
Co-evaluarea proiectelor impreuna cu rezultatele obtinute in urma analizei criteriilor de bunastare reprezinta fundamentarea si legitimitatea constructiei Planului Local de Actiune, care va reprezenta o inchegare a unor activitati comune ale membrilor societatii civile, reuniti in cadrul Grupurilor Locale de Actiune din cele 8 orase.
Intregul demers este realizat in cadrul proiectului Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active, implementat de Asociatia CRIES in parteneriat cu Platforma Europeana IRIS, Institutul Intercultural Timisoara, Asociatia Serviciul APEL si REPER 21, cu co-finantare din Fondul Social European. Implementarea proiectului se realizeaza cu sprijinul membrilor celor 8 Grupuri Locale de Actiune, a caror componenta o puteti consulta la http://dialogsocial.cries.ro/prezentare-retea/
Informatii suplimentare despre proiect se pot obtine pe adresa de e-mail dialogsocial@cries.ro, respectiv, vizitand pagina [url]web http://www.cries.ro[/url] sau pagina de Faceboook Teritorii de Coresponsabilitate.
Nota: Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES) este o organizaţie neguvernamentala, infiinţata in 2009 ca urmare a proiectului Timisoara - teritoriu responsabil pentru coeziune si dezvoltare durabila. Organizaţia urmareşte, prin activitaţile sale, sa ajute la dezvoltarea economiei sociale in Romania şi a unei societaţi echitabile. In prezent deruleaza, ca initiator sau ca partener, proiectele: Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active, Modele de buna practica in domeniul incluziunii sociale, Sprijinirea micii agriculturi taranesti prin promovarea parteneriatelor solidare intre consumatori si mici producatori (ASAT), Competenţe şi instrumente pentru adoptarea responsabilitaţii sociale şi de mediu in cadrul organizaţiilor societaţii civile.