SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING
Municipiu Medias

  • Current rating: 0.5 ( voturi)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0.5 (884 voturi)
Loading


Cel mai important oraş din judeţul Sibiu, după reşedinţă, municipiul Mediaş este situat în inima Transilvaniei, pe Valea Târnavei Mari, la altitudini de 300-400 de metri, într-o zonă viticolă tradiţională. Atestat documentar în anul 1267, străvechiul burg “Civitas Mediensis” se apropie de împlinirea a şapte secole şi jumătate de existenţă. Populaţia Mediaşului se situează în prezent în jurul a 55. 000 de locuitori, românii (în proporţie de peste 80%) fiind majoritari. Urmează, în ordine maghiarii, rromii şi germanii. 

MediasAerul de cetate medievală al bătrânei urbe, respiră, încă, prin toţi porii, în zona sa istorică, acolo unde se regăsesc principalele monumente şi obiective turistice, grupate în jurul celor 17 turnuri ale breslelor şi bastioanelor din piaţa castelului. Reprezentative în acest sens rămân Biserica “Sf. Margareta”, Turnul Trompeţilor, Casa Schuller, dar şi Casele Memoriale “St. L. Roth”, respectiv “Hermann Oberth”. De asemenea Muzeul Municipal, funcţionând într-o clădire monument istoric, datând din secolul al XV-lea şi care are trei secţii permanente:istorie, etnografie şi ştiinţele naturii.

Dacă din punct de vedere istoric, Mediaşul rămâne unul dintre oraşele de referinţă din Transilvania, din punct de vedere economic, acesta a regresat foarte mult în anii de după Revoluţie. O serie de firme de tradiţie au “dispărut” pur şi simplu, ori şi-au redus drastic activitatea. Singura care, în ultima vreme a reuşit să creeze masiv locuri de muncă (peste 2. 000) este cea germană Kromberg&Schubert, specializată în cablaje auto. Azi, oraşul în care s-a produs primul cristal (la “Vitrometan”) dar şi întâiul email românesc (la “Emailul”), rămâne reprezentativ doar prin industria sa gaziferă.

Deşi relativ mic ca suprafaţă (aproximativ 60 km. p), Mediaşul a dat posterităţii o serie de personalităţi marcante, între care se detaşează “părintele zborului spaţial românesc”, Hermann Oberth. Nu trebuie omişi, însă, academicianul Octavian Fodor, geologul Augustin Vancea, istoricul George Togan ori economistul Visarion Roman. De asemenea, în zilele noastre, gimnasta Nadia Hăţăgan, campioană mondială cu echipa României în 1993, la Dortmund, a reuşit să aducă Mediaşul pe cele mai înalte culmi de glorie. Tot în sfera sportului de performanţă trebuie incluse Clubul Sportiv Şcolar respectiv clubul “Gaz Metan”, ambele veritabile pepiniere naţionale de jucători pentru fotbalul şi baschetul profesionist.

Ca element de culoare trebuie menţionat faptul că Mediaşul, cu o populaţie relativ scăzută, dispune de 5 hoteluri (Central, Select, Binder-Bubi, Vila “Flora” şi Complexul “Dafora-Lukoil”) iar nu mai puţin de 12 instituţii bancare au deschise filiale aici. Oraşul este bine reprezentat şi din punct de vedere al educaţiei şi învăţământului, existând, pe lângă un cinematograf şi o bibliotecă modernă, 13 grădiniţe, 10 şcoli generale, 5 licee, respectiv grupuri şcolare, precum şi un colegiu universitar.

Condus, după Revoluţie, de patru primari, între care cel mai longeviv s-a dovedit a fi Dionisie Bucur, aflat timp de un deceniu în fruntea urbei, Mediaşul a stabilit şi conservat legături strânse cu trei localităţi din Europa, respectiv Glogow (Polonia), Sopron (Ungaria), Joure (Olanda) şi una din SUA, mai exact Mineral Wells din Texas.


Articol realizat de Ion GIRNOD pentru www.sibiul.ro
Ai ceva de comentat ?