SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING  Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder

Piata Mica Nr. 11 - 12

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder este găzduit de o construcţie neogotică, fosta Casă a Asociaţiei Meseriaşilor, ridicată în 1867 pe locul unei clădiri care i-a avut printre proprietari pe corniţele saşilor Valentin Franck von Franckenstein. Edificiul a fost restaurat şi amenajat muzeistic între anii 1986 - 1990. Expoziţia permanentă, intitulată Din cultura şi arta popoarelor lumii s-a constituit, începând cu secolul trecut, din piese provenite de la numeroşi colecţionari printre care Franz Binder (cel care şi-a donat colecţia în 1862 Societăţii Transilvane de Ştiinţele Naturii), A. Breckner, K. Meliska, Cari F. Jikeli şi alţii, apoi după 1990, colecţia Violeta şi Cătălin Rang, colecţia de cadouri a fostului preşedinte al României (până în 1989), donaţii de la Muzeul Jucăriilor din Hyogo (Japonia) sau donaţiile din partea Ambasadei Chinei la Bucureşti. In sălile rezervate expoziţiilor temporare sunt prezentate creaţii artizanale, provenite, în general, de la ambasadele diferitelor ţări în România.

Sibiu: Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder

Colecţiile Muzeului "Franz Binder"
Din punct de vedere cronologic, colecţiile Muzeului "Franz Binder" pot fi imparţite în colectii etnografice "vechi", alcătuite din piese donate în cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, şi colecţii "noi", intrate în patrimoniul muzeului dupa anul 1990 din donatii si achiziţii provenind de la calatori sau deţinatori de astfel de obiecte dar şi prin schimburi de colecţii cu obiecte contemporane de factură tradiţională( asemenea schimburi au fost realizate cu Japonia). Astfel putem spune ca fondul de etnografie exotică al muzeului sibian, începând cu mumia egipteană cu vechime multimilenară şi şfârşind cu cele mai noi achiziţii de artizanat, se înscriu într-un foarte divers cadru istoric, geografic etno-cultural si antropologic.
Prin componenţă şi dimensiune, colecţiile cele mai vechi ale Muzeului "Franz Binder" sunt dintre cele mai valoroase. Acestea provin din toate continentele şi au fost colectate, în cea mai mare parte, pe teren, de membri ai comunitaţii locale, apoi donate, în cea de-a doua jumatate a secolului trecut, Societaţii Ardelene pentru ştiinţele Naturii din Sibiu (Siebenburgische Verein fur Naturwissenschaften). Cunoscuta, multă vreme, sub denumirea de "colecţia exotică", piesele componente ale acesteia sunt o reflectare concretă, asupra călătoriei ca formă de cunoştere şi asupra naşterii etnologiei ca ştiinţă. Provenite din toate partile lumii –nordulA fricii si izvoarele Nilului, China, Japonia, Oceania, Asia Mica, Brazilia, Laponia, Australia etc. obiectele colecţiei, reprezentand o formă exemplară de etnografie a secolului al XIX-lea, au intrat in patrimoniul Muzeului de Istorie Naturala, alcatuind o expoziţie cabinet deschisă în clădirea muzeului până în anul 1957.

Mumia Egipteana din Muzeul Franz Binder Sibiu

Printre colectionarii si donatorii, ce au participat la infiintarea acestui muzeu se numara si: Franz Binder, comerciant, este si fondatorul colectiilor, a locuit 10 ani în Africa, apoi la Khartum, a facut nenumarate calotorii printre care si în regiunea Nilului Alb, iar in anul 1862 doneaza o inportanta colecţia de obiecte africane, provenite în principal de la triburile nilotice. Deasemena o cotributie specifica in adunarea colectiilor au avut-o : Andreas Breckner, Karl Meliska, Carl F. Jickeli, Artur von Sachsenheim, Herman von Hannenheim, Gustav Adolf Schoppelt, Alfred Capesius, W. Schonhut, A. Schwabe, G. A. Seraphin, Emerich Schuleri, Hans Mallik, Rudolf Nussbacher, Christine Schuster, Helene Fischer, Wagner von Wetterstadt si altii. Ei si-a desfasurat activitatea in a doua jumatate a sec. al XIX-lea si prima parte a sec. XX fiind cei mai multi dintre ei membri ai Asociatiei Ardelene de Stiinte Naturale.
Colectiile au fost imbogaţite dupa anul 1990 prin achiziţii succesive, schimburi sau donaţii, cum ar fi colecţia zaireză achiziţionată de la Violeta si Catalin Rang din Bacău, colecţia specială ex-prezidenţiala de cadouri, ce cuprind obiecte de provenienţă extra-europeană, jucăriile traditionale japoneze obţinute prin schimb de colecţii cu Muzeul Jucăriilor din Hyogo, costume populare ale naţionalităţilor minoritare din China, donate de Ambasada Chinei la Bucureşti, colecţia ecuadoriană, donaţia de obiecte indoneziene Kate Kerr din anul 2000, precum şi cea din 2003 a Ambasadei Indoneziei etc.
Din 1993, cateva din piesele foarte importante ale colecţiei vechi, exotice, sunt valorificate în expoziţia permanenta a Muzeului "Franz Binder" "Din cultura si arta popoarelor lumii" dar şi în numeroase expoziţii temporare cum ar fi: Andreas Breckner ,călător în Extremul Orient. Japonia în colecţiile Muzeului "Franz Binder" etc.
Expoziţia cu care Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" şi-a început contribuţia în acest an în cadrul programului cultural se numeşte Franz Binder – călător în Africa Centrală". Aceasta este menită să evoce amintirea unei personalităţi de ale cărei eforturi a depins formarea fondului de etnografie noneuropeană, alături de colecţiile de istorie naturală. Pe langa aceasta, muzeul se pregateşte să încânte publicul doritor cu alte expozţii la fel de interesante, pe întreg parcursul anului.

Expozitii permanente anul 2009 :
Din cultura și arta popoarelor lumii, ”Casa Hermes”, Piața Mică, nr. 11 (la etaj)


Orar de vizitare: Marți-Duminică, orele 9,00-17,00

muzeul franz binder sibiu piata mica

Med Elite
Ai ceva de comentat ?

Da o nota acestui obiectiv turistic ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Anonymous ( 18.04.2008 04:52 )
pe cornitele sasilor Valentinus....


  

loredana ( 07.09.2015 11:29 )
Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: leuca_lori@yahoo.com


      Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 20 aprilie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Muzee
( actualizat in 09 04 2009 12:38 )
Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter