SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING
Satul Fofeldea

  • Current rating: 3.7 ( voturi)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3.7 (8 voturi)
Loading


Vreo 30 de kilometri desparta Sibiul de Fofeldea, asta ca distanta vorbind, caci daca transformi distanta in cuvinte, vezi ca la Fofeldea e liniste, multe liniste si ca daca tu nu vorbesti ai toate sansele ca tacerea sa-ti sparga timpanele. Cel putin asta e senzatia daca ajungi aici la orele amiezii, cum ni s-a intamplat noua.

Ţipenie de om nu se vedea pe ulitele satului, mai saptamana trecuta, intr-o zi ce te indemna mai degraba la toropeala in casa decat la vreo munca a campului. Probabil ca or fi fost impartiti si la camp si in case oamenii din Fofeldea, asa ca am avut nitel de umblat pana sa dam de o urma de om care sa ne spuna unde e casa parohiala sau casa crasnicului. Pana la urma ghizi ne-au fost membri unei familii de rromi din localitate si, din poarta-n poarta, am ajuns taman la casa lui Ioan Grunca, presedinte al Asociatiei cultural - edilitare "August Treboniu Laurian " din Fofeldea si ghid de nadejde al satului. "Vai, ce bine ca ati venit! Sunt multe de vazut si de povestit in Fofeldea. Plecam imediat, numai sa ajunga si parintele ", spune Ioan Grunca, de cum intram in curte. De locuit, nu locuieste in sat domnul Grunca, ci la Sibiu, dar vine des aici, ca treaba este destula si satul ii place. De fapt, la munca "l-am prins " si acum, ca mesterea ceva, dar lasa lucrul imediat pentru un tur de doua ore prin sat. in nici zece minute, echipa de ghizi - Ioana Grunca si preotul Ioan Dumitru Tatoiu- si turisti - adica noi - e gata de tur. Ptrimul obiectiv: Biserica "Sf. Vasile cel Mare ".

Biserica pictata de zugravi Grecu

De rara frumusete e peisajul ce incadreaza Biserica "Sf. Vasile cel Mare " din Fofeldea. Cocotata pe un deal, biserica abia se lasa ghicita dintre varfurile copacilor ce-o inconjoara; si pana sa ajungi la ea, urci, urci panta destul de abrupta ce serpuieste printre morminte. "Drumul pana la o biserica ar trebui sa fie mai dificil, te pregateste sufleteste pentru intalnirea cu Dumnezeu ", spunea in urma cu ceva timp un preot din Ţara Secaselor. Asa se intampla si la Fofeldea, unde urci dealul cu gandul la biserica unde de peste 200 de ani, Dumnezeu se pogoara. Cand trebuie sa duci mortul la cimitir, lucrurile se schimba: "E greu sa duci mortul pe dealul acesta. Oamenii si preotul mergeau pe o potecuta, iar cei care carau se chinuiau pe alt drum, de-abia urcau, asa ca nu mai mergea nimeni in urma sicriului, cum cere traditia. Noroc ca a venit domnul Martin Bottesch si i-am aratat si i-am povestit ce se intampla; a zis atunci ca ne ajuta sa facem drum bun si ne-a ajutat. Ăla-i drumul ", povesteste Ioan Grunca si, din varful dealului, de langa biserica, arata spre drumul larg ce urca lin, ocolit inspre biserica. Acum poti sa mergi linistit si cu masina, si in procesiune de inmormantare. 

De cum ajungi langa lacas, iti dai seama ca e mult mai mare biserica, decat te-ai astepta intr-un sat ce numara abia vreo 300 si ceva de locuitori. Dimensiunile bisericii sunt insa o dovada ca, odinioara, comunitatea de aici era si mai numeroasa si mai bogata. Iar marturia o ai, chiar in istoricul lacasului, unde se mentioneaza limpede ca "intreaga lucrare e ctitoria poporenilor ".

De compari biserica cu imaginea stiuta din fotografii vechi de 4-5 ani, vezi ca lucrurile s-au miscat ca exteriorul bisericii a fost zugravit: ca zugraveala albastra plesnita a fost inlocuita cu o haina noua, intr-o nuanta de galben, ce anunta galbenul devenit celebru din interiorul bisericii. Cand stii ca in interiorul bisericii chipurile de sfinti si scenele biblice au fost zugravite de pictori din familia Grecu, nu poti decat sa te grabesti sa vezi cum arata creatia Grecu la Fofeldea. in primul rand, trebuie spus ca dintre toate bisericile pictate de zugravi Grecu pe care le-am vazut, aceasta este cea mai mare. in al doilea, aici e locul unde pictura s-a conservat cel mai bine, chiar daca probleme au fost si sunt destule: "Chiar langa biserica era un stejar mare, care si-a intins radacinile si a afectat structura bisericii, in special altarul. L-am taiat si de atunci, problemele nu s-au mai agravat. Dar priviti crapaturile din bolta bisericii: ti-e si frica sa dai cu matura sa iei panzele de paianjeni ca poate se desprind bucati din tencuiala, cu tot cu pictura ", spune preotul Ioan Tatoiu.

intr-adevar crapaturi mai mici sau mai mari se vad in bolta bisericii si se mai vad multe platbande din fier care strabat biserica pe latimea ei, se vad schelete din fier care au imbracat peretii bisericii. Sunt toate forme de protectie pentru a creste rezistenta edificiului. Şi se mai vede ceva pe peretii bisericii: gauri. "Cand am venit erau icoane pe pereti: nu doar ca acopereau pictura asta frumoasa, dar o si distrugeau. Am decis sa le luam pe toate jos, sa nu se mai degradeze peretii si sa se vada pictura ", adauga preotul.

Da, acum pictura se vede in toata splendoarea ei ,asa ca si aici, ca la Ţichindeal, vezi ca judecatorii lui Iisus apar in vesminte turcesti de pasa, ca, la fel ca la Colun, soldatii poarta costume de militari maghiari. Exista insa cateva scene mai rar intalnite in bisericile noastre: "Sf. Treime cu trei fete cu globul si crucea, binecuvantand ", remarca Maria Zintz, in volumul "Zugravi din Sudul Transilvaniei in secolele XVIII-XIX. Familia de zugravi Grecu ". in rest, vezi scene binecunoscute, precum Nasterea lui Iisus, Botezul lui Iisus, Bunavestire, Cina ce de taina, Vindecarea orbului etc.

Cele mai mari probleme le ridica pictura in partile de vest si de nord si tot probleme ridica si igrasia care se vede in partea inferioara a peretilor, asa ca de consolidarea, conservarea si restaurare este nevoie.

in ceea ce priveste istoricul bisericii, se stie ca a ceasta a fost ridicata intre 1804-1808 de mesterii Andreas si Thomas Krauss si de catre dulgherul Crist ian Grommes, toti trei din Sibiu. Parerile sunt impartite atunci cand vine vorba de mesterul care a pictat interiorul bisericii. in istoricul bisericii, afisat la intrarea in lacas, se arata ca "interiorul bisericii a fost pictat in intregime in fresca, in 1814, de catre Nicolae Grecu, din a doua generatie de zugravi din Sasaus ", in vreme ce Maria Zintz scrie: " conform traditiei se crede ca pictura a fost executata de fratii Grecu, fara a se mentiona care dintre ei a fost autorul ". Aceeasi autoare subliniaza insa asemanarile pe care pictura murala de aici le prezinta cu cea din alte biserici pictate de zugravi din familia Grecu. Date despre zugravi si despre tehnica picturala de la Fofeldea, ofera chiar Daniel R. Cordescu, care scrie in "Cartea darurilor pentru sfanta biserica greco-orientala din Fovientea ": "zugravii au fost niste romani plugari simpli din Sasaus, dar oameni cu cunostinte religioase pe deplin si cunoscatori eminenti ai combinatiunii culorilor in apa si lapte. Caci toata biserica este admirabil zugravita pe un strat de calti fini pastrati in toata intinderea cea mare a bisericii cu praf de ghips, peste care apoi a zugravit tot felul de chipuri cu descrierile sinaxarelor noastre. in modestia lor nu si-au semnat nicaieri numele care ar merita sa fie cunoscute.. Au insemnat insa anul terminarii de zugravit, care este 1814, cand s-a si sfintit cu rara solemnitate de arhiereul Vasile Moga din Sibiu... " (apud Maria Zintz, "Zugravi din Sudul Transilvaniei in secolele XVIII-XIX. Familia de zugravi Grecu ", p. 60-61.

Ce mai trebuie subliniat atunci cand pomenesti biserica din acest sat? "Galbenul de Fofeldea, considerat de specialisti, similar albastrului de Voronet, datorita unicitatii nuantei ", spune preotul. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care Biserica "Sf- Vasile cel Mare " a fost declarata monument istoric de categoria A, adica de importanta nationala; acesta este unul dintre motivele pentru care sunt rapide necesare conservarea si restaurarea picturii.

Muzeu in loc de bar

De cum incepi sa cobiri dealul pe care e ridicata Biserica, in partea stanga privirea ti se loveste de un alt monument istoric: e monumentul funerar al lui Daniel. R. Cordescu, omul de care se leaga istoria satului. in Lista Monumentelor Istorice publicata in anul 2010, monumentul funerar intra in categoria patrimoniului de importanta regionala, si este consemnat ca "Monumentul funerar Daniel R. Codrescu, secolul al XIX-lea ", adica chiar si in Lista s-a strecurat o greseala, adeseori intalnita atunci cand cercetezi ce s-a scris despre Daniel. R. Cordescu.

Istoria se repara insa la casa profesorului. Aici, pe cladirea ridicata in stil colonial american este asezata placuta cu inscriptia Vila Cordescu, iar imediat langa se gaseste imobilul in care a functionat Banca Cordiana, banca cu care fofelzenii se mandreau in secolul al XIX-lea. in Vila Cordescu sau casa cu ceas, asa cum o cunosc multi dintre cei care au mai poposit prin Fofeldea, a functionat multa vreme un bar si, din pacate, si acum pe unul dintre geamuri este lipit un afis Coca-Cola. De ceva timp insa, casa are un alt scop, mai usor de inteles data fiind valoarea ei istorica si arhitecturala: gazduieste Muzeul satului.

O mana de oameni a strans ce s-a gasit de valoare in sat si a incercat sa redea in doua incaperi, deocamdata, o vedere asupra istoriei locului. Asa se face ca la loc de cinste sunt asezate portretele lui August Treboniu Laurian, al lui Daniel R. Cordescu, ca tot aici se vorbeste de aviatorul Ioan Stoica si de zborul in care ti-a pierdut viata, ca aici se gasesc greble si furci utilizate la stransul fandului, un razboi de tesut si mecanismul ceasului care indica odinioara ora la Vila Cordescu.

Şi ceasul merge si acum, asa ca pendulul masoara vremea in timp ce citesti anuntul privind reinhumarea lui Ioan Stoica: "indurerati de jale, vestim tuturor rudeniilor, prietenilor si cunoscutilor, reinhumarea ramasitelor mult iubitului nostru sot, tata, fiu si frate, Ioan Stoica, decedat in Cehosclovacia, intr-un accdident de avion in 12 octombrie 1926, pe cand se intorcea pe calea aerului Paris-Bucuresti. " Pe 5 iunie 1938, reinhumarea ramasitelor lui ioan Stoica a avut loc in cimitirul din Fofeldea. Ioan Stoica (1897-1926) a fost mecanic aeronautic si absolvent al scolii de pilotaj. S-a inrolat ca voluntar in Armata Romana in timpul primului razboi mondial, iar dupa incheierea acestuia ajunge in Franta unde se face remarcat la uzinele Lorraine-Dietrich din Paris. Ultimul zbor l-a facut alaturi de pilotul Gheorghe Banciulescu, alaturi de care incerca sa doboare un record aviatic, dar avionul lor s-a prabusit: Ioan Stoica a fost strivit de motor si a murit in drum spre spital, iar lui Banciulescu i-au fost amputate picioarele; peste cativa ani Gheorghe Banciulescu a devenit prima persoana care a pilotat un avion avand proteze in loc de picioare.

Dar celui care stie sa priveasca, vila Cordescu poate sa ii mai arate ceva. Aici se pastreaza si gresia si zugraveala orginale: "Gresia asta e de pe la 1885 si a fost adusa din Austro-Ungaria ", povesteste Ioan Grunca, in timp ce ne indeamna sa urcam la etajul casei. Nu, nu sunt soareci sau sobolani pentru ca locul a fost curatat ca sa fie transformat in muzeu, dar de restaurari tot e nevoie, mai ales la etaj. Acolo unde erau dormitoarele familiei, lipsesc geamuri, dar cum starea zugravelii e buna, dupa o curatare efectuata de specialisti, casa are toate sansele sa fie o bijuterie arhitecturala.

Şi acum poate va intrebati cine a fost Daniel R. Cordescu? Maria Zintz spune ca a fost profesor, nascut in Fofeldea, si ca a dus o pasionata munca de culturalizare a taranilor, asa ca a fondat o serie de scoli in Ţara Romaneasca. Mai mult, el si-a legat numele de intemeierea, la Fofeldea, in 1897, a Cordianei, Institut de credit si economii. A fost direcor executiv la Cordiana, iar Nicolae Moldovan- presedinte. De oameni si de bunastarea lor materiala si spirituala s-a ingrijit Daniel Cordescu si dupa moartea sa, astfel incat, in ziua de Pasti 2 aprilie 1895, a scris in Testamentul Fundatiunii " Daniel si Alexandrina Cordescu ": "Pentru amintirea mea si a familiei mele in secoli, daruiesc Sfintei Biserice romane greco orientale ortodoxe din comuna Foventea (Fofeld, Hochfeld, Camp inalt, Campina) Douazeci mii coroane si voiesc ca din venitul lor anual, din interese, sa se dea de la 1911 pana la 1935, 2 partii la bisericã, 3 parti la Şcoalã, din una parte sa se faca doua parastase, la 17 decembrie si la 20 iulie in fiecare an, cand se vor imparti si ajutoare la saraci, iar 3 parti se vor adauga in fiecare an la cresterea capitalului... "

Pe urmele lui August Treboniu Laurian

Şi nu poti sa treci prin Fofeldea fara sa te opresti la monumentul lui August Treboniu Laurian, academicianul nascut aici, in sat, pe 17 iulie 1810. Doar fotografiile din Muzeul satesc si statuia asezata undeva langa o casa din sat amintesc in localitate de istoricul, omul politic, publicistul si filologul ce a facut istorie si pentru cultura si pentru civilizatia din Romania. A participat la Revolutia din 1848 si a fost membru fondator al Academiei Romane, a conceput istoria romanilor in opt volume; a fost cinstit in vreme - fiind inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti, cu funeralii nationale - a fost cinstit si dupa moartea sa: la aniversarea a 200 de ani de la nasterea sa, Banca Nationala a Romaniei a pus in circulatie, in scop numismatic, o moneda comemorativa din argint.

Casa natala a lui August Treboniu Laurian? A disparut demult, de prin anii 1975-1976, nici macar domnul Grunca nu mai stie exact cand, dar stie unde a fost. "Putem merge cu masina pana acolo, ca e drum bun. Acum e marginea satului acolo, dar odinioara erau multe case ", povesteste Ioan Grunca pe drumul de nici cinci minute catre locul unde se juca, mic fiind, August Treboniu Laurian. O troita pusa de curand e singurul semn ca aici a fost odata casa unde s-a nascut un academician. "Era plin de case aici, acum nu mai e nici una: aici, chiar la buza dealului era poarta casei, iar de jur imprejur - erau case. Se mai pot vedea urme de fundantii, petrei - dar atat. Dincolo - era biserica unita ", continua Ioan Grunca, aratand spre vechiul cimitir, unde printre buruienile inalte se mai zaresc vreo 3-4 cruci si o troita. A fost ridicata troita pe locul bisericii unite daramate; biserica a fost lasata in paragina, unul a mai luat unul o piatra, altul - o caramida si uite-asa asa s-a dus lacasul. Au ridicat oamenii troita in loc de biserica pentru ca era loc sfintit si trebuia sa fie de pomenire, dar acum si la troita e greu sa ajungi din cauza buruienilor pe care nu le-a mai taiat nimeni. Asa arata locul din Fofeldea unde era si biserica si casa lui August Treboniu Laurian. Asa arata Fofeledea, satul unde nu s-a intamplat nimic, dar care are multe de povestit.

Prima atestare a localitatii Fofeldea dateaza din 1382, de-a lungul timpului, asezarea a fost cunoscuta sub diferite denumiri: Hohfeldia, (in dialectul sasesc Hiufält, Hifield, in germana Hochfeld, in trad. "Campul inalt", "Campul de Sus", in maghiara Hóföld, Fófeld).
Ai ceva de comentat ?