SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING1 Octombrie - Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice

Stiri din Sibiu: Social Adauga un comentariu »

in decembrie 1948, Adunarea Generala a ONU a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului in al carei preambul se mentioneaza ca recunoasterea demnitatii inerente tuturor membrilor familiei umane si a drepturilor egale inalienabile constituie fundamentul libertatii, dreptatii si pacii in lume.

in 1966, ONU a adoptat alte trei documente fundamentale in domeniul drepturilor omului si anume: Pactul international privitor la drepturile economice, sociale si culturale. in afara actelor fundamentale privitoare la drepturile omului, ONU a adoptat o serie de documente cu referire explicita la persoanele de varsta a treia. Un eveniment de cea mai mare importanta referitor la problemele varstnicilor l-a constituit adunarea mondiala asupra imbatranirii organizata de ONU. Evenimentul, primul din istorie, are semnificatia unei cotituri esentiale in ce priveste modul de a considera si trata vasta problematica a fenomenului imbatranirii populatiei globului, consecintele pe care le implica acest proces biologic natural. Aceasta Adunare mondiala a imbatranirii a avut loc intre 26 iulie si 6 august, la Viena, participand si Romania printre cele 124 de tari. S-a acordat atentie potentialului varstnicilor, pentru ca ei au resurse pe care le pot oferi, relatiilor dintre generatii, modificarea acestora prin adancirea diferentierii dintre mentalitatea tinerilor `i cea a b[tr]nilor, s-a vorbit de marginalizarea batranilor, ceea ce le creaza un sentiment de inutilitate si insingurare, s-a vorbit de garantarea drepturilor batranilor la securitatea economica elementara, drepturi castigate prin munca pe care au depus-o si care reprezinta contributia la dezvoltarea economiei nationale in perioada vietii active.

Adunarea mondiala asupra imbatranirii din 5-6 august 1982 a adoptat planul de actiune internationala asupra imbatranirii: Declaratia universala a drepturilor omului se aplica pe deplin si fara restrictii persoanelor in varsta. S-a recunoscut in acelasi mod solemn ca este la fel de importanta si calitatea vietii, nu numai durata ei. Acest Plan de actiune internationala asupra imbatranirii a fost aprobat cu rezolutia 37/51 din 3 decembrie1982 a Adunarii Generale a ONU, capatand astfel o valoare de norma juridica internationala. ONU a marcat in mod deosebit in 1992 implinirea unui deceniu de la Adunarea mondiala asupra imbatranirii printr-o serie de actiuni:

- aniversarea adoptarii la inceputul deceniului scurs a Planului de actiune internationala asupra imbatranirii 1982-1992, deceniu 1992-2001, sarbatorirea zilei de 1 octombrie "Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice"

- celebrarea in 1999 a Anului International al Persoanelor Varstnice.

La 16 decembrie 1991, Adunarea Generala ONU a adoptat prin Rezolutia 46/91 Principiile Natiunilor Unite pentru persoanele in varsta destinate a le permite sa traiasca mai bine in anii de viata castigati, iar in 2002 ONU a organizat la Madrid a doua Adunare Mondiala asupra imbatranirii.

in declaratie s-a exprimat hotararea guvernelor de a intari sentimentul de recunoastere a demnitatii persoanelor varstnice si pentru eliminarea oricaror forme de marginalizare, abuz, violenta asupra acestora. S-a mentionat ca persoanele care imbatranesc trebuie sa traiasca decent, sa aiba o buna calitate a vietii.

Traducerea in viata a prevederilor inscrise in toate documentele ONU a impus crearea unui intreg sistem de mecanisme, cu subsisteme specifice, capabile sa puna in lucrare aceste importante obiective ale organizatiei mondiale. Toate organizatiile non-guvernamentale indeplinesc un rol important in promovarea drepturilor varstnicilor, ale pensionarilor, contribuind la mobilizarea opiniei publice pentru realizarea programelor specifice.

Problemele drepturilor si libertatilor fundamentale ale populatiei isi releva intreaga importanta in noul context social, politic in care evolueaza tara noastra in prezent.

Transformarile economice, sociale care au avut loc au favorizat realizarea globala a drepturilor omului. A fost acordata prioritate drepturilor politice, aspectelor economice si sociale. in suferinta au ramas insa drepturi economice si sociale ale omului, veniturile reduse, uneori extrem de reduse ale unei intregi categorii de cetateni fac dificile conditiile de locuit, procurarea de alimente si bunuri de consum, de acordare de asistenta si ocrotire sociala.

Respectarea documentelor adoptate de ONU referitoare la persoanele varstnice va contribui la o buna intelegere in Romania a principiului potrivit caruia dreptul la dezvoltarea economica, sociala, culturala, politica si civila, dreptul la dezvoltarea personalitatii umane este un drept inalienabil a fiecarui individ in parte ca fiinta umana, indiferent de varsta, este subiectul central al intregului proces al dezvoltarii, ca ea este principala participanta si totodata beneficiara a oricarei politici care urmareste dezvoltarea.

Dintre cauzele care determina situatia grea in care se gasesc varstnicii, putem enumera cresterea continua a costurilor intretinerii locuintei, serviciilor si alimentelor de baza: precaritatea serviciilor comunitare de ingrijire socio-medicala, accesibilitatea greoaie la serviciile medicale de urgenta in spitale, precum si in ceea ce priveste procurarea medicamentelor.

Asa cum se vede din evolutia puterii de cumparare a pensiilor fata de cea a salariilor, varstnicii nu sunt beneficiari ai cresterilor economice, iar cheltuielile curente, precum si cele viitoare pentru plata serviciilor, a produselor alimentare de baza si a celor nealimentare majorate de scumpiri continue, tind sa determine alunecarea spre saracie a tot mai multor persoane varstnice. in perioada actuala este necesar sa se promoveze masuri concrete destinate persoanelor varstnice, pentru a permite acestora sa dispuna de resursele necesare pentru o existenta decenta, sa poata participa activ la viata publica, sociala si culturala si sa poata duce o existenta independenta cat mai mult timp posibil. Credem in puterea si intelepciunea varstnicilor de a face fata tuturor greutatilor si le adresam tuturor, pe aceasta cale, urari de multa sanatate, liniste sufleteasca si speranta reinnoita in purtarea de grija a bunului Dumnezeu.Georgeta Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Persoane Varstnice


Masini de cusutAi ceva de comentat ?

Da o nota acestei stiri ( mai mare, mai buna ) :

1

2

3

4

5
Alte stiri adaugate miercuri, 01 octombrie 2014


Poza Zilei Sibiu - Raliul Sibiului 2020

Raliul Sibiului 2020
~ 19 iunie 2021 ~
2003  2004  2005  2006  2007  2008   2009  2010  2011  2012  2013  2014

Tur Virtual in Sibiu
Tur Virtual in Sibiu
( actualizat in 18 05 2010 08:39 )
Poze din Sibiu
Poze din Sibiu
( actualizat in 17 august 2020 )
Loading
Atractii turistice
Atractii turistice
( actualizat in 26 11 2012 09:17 )
Sibiu Video
( actualizat in 17 08 2020 11:43 )
Autostrada A1 / AERIAL VIDEO / Lotul 1 (km 0 - 24) Autostrada A1 / AERIAL / Lotul 4 - Viaduct SacelAutostrada A1 / Lotul 4 / Saliste - Sibiu / ON-ROADInaugurarea podurilor din Cartierul TineretuluiSibiu Rally Show 2013 Aerial VideoTargul de Craciun Sibiu 2013 / Aerial video by Ovidiu Sopa Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului / Muzeul Astra / PREVIEWPiata Unirii din Sibiu - noaptea (Aerial video) Sibiu by night (preview) / Aerial Video
Evenimente in Sibiu
Evenimente in Sibiu
( actualizat in 02 iulie 2019 )
Loading
 

Like Us on Facebook Follow Us on Twitter